» » Sute de familii pierd alocatia de sustinere - din vina lor

Numai luna trecuta peste 400 de familii nevoiase au pierdut alocatia de sustinere. In cazul celor mai multe dintre ele, suspendarea platii a fost facuta deoarece nu s-au prezentat la primarie ca sa-si actualizeze declaratia pe propria raspundere. Alte sute de familii nu primesc alocatie inca din martie pentru ca au copii de vârsta scolara care au absentat nemotivat de la cursuri.

De la o luna la alta numarul beneficiarilor de alocatie de sustinere familiala tot scade, si aceasta nu neaparat pentru ca familiile carora li s-a luat acest drept ar fi devenit mai instarite. Conform legii, aceasta alocatie se acorda ca forma de sprijin financiar pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii cu vârsta pâna in 18 ani. In aprilie 2012 au primit acest tip de prestatie sociala 17.803 familii, din care marea majoritate traiesc la limita subzistentei. Peste 14.000 dintre ele au venitul net mediu lunar pe fiecare membru de familie mai mic de 200 lei. Pâna la 1 ianuarie 2011, din judetul Bacau au beneficiat lunar de alocatie complementara sau monoparentala (care au fost inlocuite cu aceea de sustinere) aproximativ 32.500 de familii. Asadar, de atunci numarul celor carora li se plateste aceasta prestatie sociala a scazut cu 45 la suta. Aceasta situatie se explica, in primul rând, prin faptul ca de la inceputul anului trecut, plafonul maxim de venit net pe fiecare membru de familie, in raport de care se acordau atât alocatia complementara cât si cea monoparentala, a fost coborât de la 470 lei la 370 lei. Prin urmare, toate familiile care au avut un venit de 371 lei-470 lei, pe fiecare persoana componenta, au fost eliminate de la plata alocatiei de sustinere. Dar si fata de luna decembrie 2011 se constata o reducere a numarului beneficiarilor. Anul trecut, in ultima luna, Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau a achitat 18.131 alocatii de sustinere, cu 328 mai multe decât in aprilie 2012.

Au „uitat” sa-si actualizeze declaratia

Surprinzator, unele familii se elimina ele insele de pe lista celor indreptatite la alocatia de sustinere. In luna aprilie 2012 in intreg judetul a fost suspendata plata a nu mai putin de 421 de alocatii de sprijin, pentru tot atâtea familii. Dintre acestea, 300 alocatii au fost retrase, deoarece familiile care au beneficiat de ele nu s-au invrednicit sa treaca pe la primaria de domiciliu ca sa-si actualizeze declaratia pe propria raspundere privind numarul membrilor, veniturile realizate si bunurile detinute de ele. In alte 105 familii, unul dintre copii a implinit vârsta de 18 ani, astfel ca ele nu mai indeplinesc criteriul legat de componenta. Toate pierd lunar intre 25 si 200 lei. Alaturi de ele, vin din urma alte sute de familii ai caror copii de vârsta scolara au inregistrat un numar mare de absente nemotivate in primul semestru din anul scolar 2011-2012. Potrivit legii, daca numarul absentelor nemotivate ale unui scolar trece de 20 intr-un semestru, plata alocatiei de sustinere se suspenda. In primul semestru, 1.084 copii din familiile sarace, indreptatite la alocatia de sustinere, au inregistrat intre 20 si 50 de absente nemotivate, 396 au de la 50 la 100 iar 168 au lipsit nejustificat de la scoala peste 100 de ore. De altfel, 122 dintre cei din urma au si abandonat scoala.

Fara bani, din cauza absentelor de la scoala

Din cauza absentelor nemotivate de la scoala ale copiilor lor, peste 500 familii nu mai primesc alocatie pe lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie si iulie. Pentru ele plata alocatiei de sustinere va fi reluata dupa aceea, daca, evident, copiii lor de vârsta scolara nu au mai lipsit deloc de la cursuri ori au absentat nemotivat pâna in 20 de ore in semestrul al doilea. Aceasta se va vedea dupa 15 iunie, când se vor termina cursurile din anul scolar 2011-2012. "Imediat ce se va incheia semestrul al doilea, Inspectoratul Scolar va centraliza toate absentele nemotivate de la scoli, pe fiecare elev care a lipsit nejustificat de la cursuri, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacau. Inspectoratul ne va transmite situatia cel târziu in luna iulie. In functie de numarul absentelor, vom trece la diminuarea ori suspendarea alocatiei." Legislatia in vigoare mai spune ca alocatia de sustinere se diminueaza pe o perioada de trei luni cu 20 la suta, daca un copil are maximum 10 absente nemotivate intr-un semestru, sau cu 50 la suta, in cazul in care elevul are maximum 20 de absente nejustificate. Cât despre suspendarea platii, legea prevede ca aceasta se aplica la peste 20 de absente nemotivate de la cursuri, incepând cu luna urmatoare celei in care s-a facut constatarea. Suspendarea achitarii alocatiei de sustinere va fi pâna la urmatoarea situatie transmisa de Inspectoratul Scolar, dar nu pe mai mult de sase luni.
Elena Tintaru
http://www.desteptarea.ro/sute-de-familii-pierd-alocatia-de-sustinere-din-vina-lor.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO