» » Primăria Onești și slobozirea Sloboziei!

 Problemele cartierului Slobozia nu sunt de azi de ieri, dar povestea pe care o prezentăm în acest numar pornește de la o dată concretă, când, în toamna lui 2010 ploile torențiale au făcut, din o parte a cartierului Slobozia, un colț de „Deltă a Oneștiului”.

    Slobozia un cartier uitat de aleși 

    Ploile torențiale au umplut cu apă străzile, asfaltate cu promisiuni, ale cartierului Slobozia, aceasta ajungând cu mai bine de jumătate de metru deasupra canalelor de aducțiune a apei potabile. S-au surpat podețele, apa a inundat zeci de curți, oamenii au privit spre cer neputincioși și au mers spre autoritățile „mereu alături” de oameni, cu siguranță nu lângă.
    În noiembrie 2010 a venit cu promisiuni inginerul Paris, care a scufundat COMORE, detașat să scufunde drumurile și podurile la Domeniul Public și Privat ( DPP) prin Onești. A venit a văzut, a pozat și ...a promis.
    Prin vară, după debarcarea viceprimarului Florian, a sosit un alt vașnic luptător, noul vice Șova , care nu a șovăit în a-și arăta, desigur, interesul de a fi recunoscut ca autoritate și a... promis și el fonduri. Între timp ele au mers pe pavele în Onești, platani și alte artificii electorale, că ... de,... Slobozia e cartier mic și nu atârnă greu la viitoarele alegeri!

    În audiență la E.L. 
    Apoi oamenii au mers în audiență la cel de sus, evident că nu la Dumnezeu, ci, vorba unui coleg de redacție, la jupânul E. L. (Emil Lemnaru) că doar E.L. și numai E. L. mai putea rezolva situația, că el rezolvă tot prin zonă de 18 ani!
    Și aici, în două rânduri li s-a spus oamenilor că nu sunt fonduri, că poate o să aducă ceva fonduri europene, și că până atunci fiecare trebuie să fie gospodar în fața curții lui, să refacă podețe, să consolideze șanțuri și să înțeleagă că strada, șanțurile șamd, e domeniu public doar când vor ei!

    Memorii cu răspunsuri memorabile!

    Apoi au început oamenii să scrie memorii și Iată ce răspunsuri pline de „delicatețe” a semnat onorabilul (?) primar E. L.
    „…vă comunicăm că Primăria mun. Onești a luat în evidență solicitarea dumneavoastră, lucrările de reparații urmând a fi executate după finalizarea campaniei de reparare cu asfalt a străzilor și în funcție de sursele de finanțare existente” (răspuns primit de domnul Dimofti Nicolaie în data de 10. 05. 2011) . Ce am  putea spune noi în locul lor: că resursele au fost diminuate de contractele cu interes și că sursele de finanțare vor veni ...undeva, cândva...
    Un alt răspuns „părintesc” vine pe data de 30. 06.2010, și el, cu răspuns clasic „ne exprimăm regretul pentru problemele cu care vă confruntați, dar în același timp... datorită actualei conjuncturi economice, nu putem executa lucrarea de reparații capitale a canalului pe totă lungimea, deoarece reparația numai pe lungimea proprietății dvs., nu reprezintă o soluție viabilă. Vă asigurăm că, suntem pregătitți că suntem pregătiți să intervenim pentru curățarea canalului în caz de nevoie.”
    Clar, răspunsul e „genial”, de genul, „regretăm că... regretați, dar regretul dumneavostră, e la fel ca și al nostru, reciproc”. În plus, ni se prezintă disponibilitatea de a interveni, în caz de nevoie! Apropo, când vedem câțiva din zecile de  lucrători, folosiți ca slugi bune la toate (împărțit afișe, ziare și alte munci preelectorale) de la Salubritate, făcând curățenie și pe aici, că e tot cartier al Oneștiului?

    Realitate și soluții

    Strada e domeniu public și trebuie rezolvată în primul rând problema canalelor de aducțiune ce au nevoie de reparații și consolidări. Apele pluviale care se duc în Tazlău printr-un canal pietruit, ce devine o albie de râu în fața ploilor torențiale ori în vremuri ploioase, datorită surpării șanțurilor, inundă totul în cale, mai ales în zona străzilor Vadului, Ecoului, Ceahlău și Victoriei spre biserica ortodoxă.
    Trebuiesc refăcute cele peste 20 de podețe din această zonă, consolidat, betonat și lărgit canalul de aducțiune ce colectează apele pluviale. În plus, e nevoie să fie realizat un spațiu de decantare a apelor menajere și toate acestea se pot face cu voință și respect față de cetățenii acestui cartier uitat de lume, adică de E.L. și echipa ce veghează la liniștea noastră din turnul Primăriei Onești.

    Ce au făcut autoritățile dincole de promisiuni?

    Au pus, într-o „afacere de casă”, 60 de cămine pentru apă potabilă la un  preț convenabil lor, peste 600 milioane, necompactând șanțurile în urma introducerii conductei de apă, săpând nu și compactând. Apoi au venit odată cu un buldoescavator, nu au reușit nimic, au stricat terenul și canalul. Au cerut oamenilor să-și rezolve treburile de pe domeniul public, să arate că sunt gospodari, pe banii lor.
    Au făcut promisiuni, așa cum fac de ani de zile cu privire la aducerea gazelor în zonă, la rezolvarea molozului cărat pe malurile Tazlăului ori a altor probleme ridicate de cetățenii unui cartier fără vile de interes local. Spun că fac canalizare după asfaltare (oare vinea marea asfaltare electorală?), dar oare nu trebuia făcută când s-a săpat pentru apă?

    Întrebări... și răspunsuri?

    Ați mers vreodată prin cartier după ploi? Ați venit să vedeți cum merg prin noroi și apă copiii încălțați cu cizme de cauciuc  către școlile din Onești ? Ați văzut cum bătrânii își scot mâlul din curți, cum oamenii ridică ziduri de apărare, cum arată, ca o vale a plângerii, zona Victoriei? Ați putea să spuneți că așa trebuie să arate un cartier al Oneștiului? Cum ar arata acest cartier dacă primarul și cei apropiați ar avea vilele în această zonă?
    Vă lăsăm pe dumneavoastră, dragi cititori, să dați răspunsuri, dar cu siguranță cele mai bune vor fi date când oamenii nu vor mai suporta, la alegeri, ca un om ( primarul E.L.) să creadă că poate stăpâni cu dispreț, aroganță și doar cu interes electoral, de aproape 20 de ani, acest oraș și cartierele sale protejate sau uitate !
    Acesta NU este un pamflet și trebuie tratat ca atare, doar oamenii din Slobozia sunt tratați cu dispreț și ironie de cei ce, din păcate, încă conduc.
Ioan POPA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO