» » » Directia Silvica a câstigat procesul cu urmasul lui Sturdza

Directia Silvica Bacau a incheiat anul cu o victorie nesperata: a câstigat un proces important, care vizeaza retrocedarea a 34.000 ha padure si a Palatului Ghica din Comanesti. Cel care a cerut aceste bunuri a fost Elias Sturdza, stranepotul lui Dimitrie N. Ghica, proprietarul mosiei. Actiunea lui Elias Sturdza e continuata, azi, de fiul lui, Paltin Sturdza. 

Directia Silvica se impotriveste restituirii, aratând ca solicitantul este mostenitor de gradul V, iar mostenirea colaterala e posibila doar pâna la gradul IV. D.N. Ghica a avut doi copii: pe Nicolae si Maria, casatorita Mavrocordat. Succesiunea s-a facut prin buna intelegere, Ghica dând fiului padurile si palatul din Comanesti, iar fiicei, bani. Nicolae moare inaintea tatalui, dar bunurile sunt lasate fiilor. Mai târziu, fiica s-a razgândit si a contestat succesiunea in instanta. Paltin Sturza e stranepotul Mariei si cere averea fratelui ei, Nicolae. Urmasii directi ai acestuia nu au solicitat restituirea. Paltin Sturdza sustine ca, fiind contestata succesiunea, este mostenitor in linie directa. DS Bacau a descoperit, in arhive, un document care dovedeste ca speta privind contestarea succesiunii ar fi trebuit sa se rejudece de catre Judecatoria Bacau, dar procesul nu a mai avut loc din cauza instalarii comunismului, deci succesiunea decisa de D.N. Ghica a ramas valabila. Paltin Sturdza a adus si el trei documente si a solicitat revizuirea procesului. 

Documentele nu sunt relevante

“La Onesti s-a câstigat pe fond, mai exact s-a câstigat recursul fata de hotarârea judecatoreasca irevocabila privind restituirea celor 34.000 ha detinute de Dimitrie Ghica catre Paltin Sturdza, arata Gheorghe Manaila, directorul DS Bacau. Paltin Sturdza a ridicat trei documente de la Arhivele Nationale pe baza carora a cerut revizuirea pe cale de exceptie si a stramutat procesul la Judecatoria Sf. Gheorghe.” DS Bacau a sesizat ca documentele sunt depuse tardiv fiind depasita perioada de 30 de zile de la data obtinerii lor, data care apare pe stampila institutiei care le elibereaza, respectiv Arhivele Nationale. 
“Câstigam pe fond la tardivitate, dar pierdem recursul la Sf. Gheorghe. Desi documentele erau depuse dupa expirarea perioadei de 30 de zile, Tribunalul Sf. Gheorghe ii da câstig de cauza, mai mult, se pronunta si pe inadmisibilitatea acelor documente. Mai exact, daca documentele sunt sau nu sunt relevante si pot schimba solutia procesului”, explica Gh. Manaila. Pentru ca in acest temei a cerut Paltin Sturdza revizuirea pe cale de exceptie. Prin urmare, “instanta se pronunta abuziv. DS a facut plângere la Consiliul Magistraturii si la DNA Brasov pentru acest abuz.” S-a reluat procesul cu privire la admisibilitatea documentelor in schimbarea solutiei si DS Bacau a câstigat pe fond, instanta considerând ca documentele depuse de Elias Sturdza, reprezentat de fiul sau, Paltin, nu sunt relevante, drept pentru care a respins cererea de revizuire a hotarârii judecatoresti definitive. Sigur ca Paltin Sturdza va face recurs, dar, arata directorul DS, “e foarte greu sa mai fie intoarsa solutia intrucât decizia e foarte bine argumentata.” 

Primordiala e “vointa ascendentului”

Cu privire la fondul cauzei, instanta arata ca “revizuientul solicita practic mosiile Dofteana, Beleghet, Comanesti si Palanca”, insa “calitatea de proprietar la momentul exproprierii mosiilor Dofteana si Beleghet era detinuta de persoane fara legatura cu revizuientul.” Legat de mosiile Comanesti si Palanca si problema calitatii de persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra lor, instanta precizeaza ca mosiile “au trecut irevocabil in patrimoniul lui Nicolae D. Ghica prin partajul de ascendent din 1902, iar in patrimoniul Mariei Mavrocordat doar o suma de bani”. Mai mult, “primordiala in cazul donatiei-partaj este vointa ascendentului sub autoritatea caruia se face repartizarea bunurilor succesorale, iar nu vointa descendentilor, care, in masura in care nu li se incalca rezerva, nu pot decât sa se supuna celei dintâi, daca vor sa mosteneasca, sau sa renunte la mostenire.” Iar vointa lui D.N. Ghica a fost ca fiul sau Nicolae sa primeasca toata averea imobiliara, inclusiv mosiile Comanesti si Palanca, iar fiica sa, Maria Mavrocordat, strabunica lui Paltin Sturdza, o suma de bani.
Silvia Patrascanu


http://www.desteptarea.ro/directia-silvica-a-castigat-procesul-cu-urmasul-lui-sturdza.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO