» » „Arsul Caprei“ la Oituz cu bâte și făclii

Ceata Cotunenilor se apropie de Jitărie

Timp de trei zile, mascații din Oituz au colindat fiecare casă, iar la final, totul a culminat cu „Arsul Caprei", obicei care semnifică arderea măștilor, pentru a face loc noului an.
Comuna băcăuană Oituz are un obicei unic, pe care tinerii satului îl respectă în fiecare an, pe 2 ianuarie. După trei zile de dans, incantații, urături și colinde, cetele satelor din comună se adună la șoseaua principală, pe DN11, unde are loc punctul culminant.
Cinci grupuri de mascați, care au câte 40-50 de persoane, coboară văile Oituzului, cu bâte, făclii sau alte obiecte artizanale, îmbibate în păcură. „Marginea", „Cotunenii", „Peste Vale", „Călcâi", „Fierăstrăul" se întâlnesc, cum e tradiția de peste o sută de ani la stradă. „Se luptă ungurii cu românii. În partea asta a comunei sunt catolicii, în astalaltă, ortodocșii. Chiar dacă se înțeleg bine în tot anul și unii sunt înrudiți, acum parcă înnebunesc. Ei își plătesc păcatele de peste an", a spus Ileana, o bătrână de 85 de ani.  Alți țărani văd în acest obicei un adevărat ritual, „o moarte și o naștere inițiatică". „Bat din tobe, umblă dezbrăcați și se bucură că anul, cu toată încărcătura și supărarea, s-a încheiat și că a început altul", a spus Ioan Toma, un alt bătrân cunoscător al tradițiilor.  Sătenii privesc cu toată seriozitatea obiceiul, mai ales că „nu au voie să lipsească" de la „Arsul Caprei". „Dacă pierzi asta, e ca și cum începi cu stângul anul nou", a spus o altă femeie. Aproape toți spun că ortodocșii și catolicii se bat o singură dată pe an. „În comună e înțelegere, nu se sfădesc ungurii și românii. Doar acum, că așa e obiceiul". Atmosfera în comună devine tensionată. Sătenii se adună la stradă și așteaptă colindătorii. Jandarmii cunosc harta localității și încearcă să blocheze întâlnirea cetelor. „Sunt foarte periculoși. Acum doi ani, un jandarm a intrat în comă, după ce a primit o bâtă, iar anul trecut, hainele unui polițist au luat foc. Tocmai de aceea, de pe 31 decembrie până în prezent, peste 300 de jandarmi au asigurat ordinea publică, alături de poliție și pompieri", a spus mr. Marius Țăranu, purtător de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi.
La „Jitărie", pe DN11, e locul de întâlnire. Își fac apariția îmbrăcați în plițist, medic. Unii bărbați au păpușe în brațe și sunt rujați. Alții, la bustul gol, învârt amenințător făcliile. Jandarmii reușesc cu greu să-i încoloneze, pentru a nu bloca traficul rutier. „Asta-i ceata Cotunenilor, e cea mai mare", spune un alt sătean. Nu departe, la câteva sute de metri este ceata „Peste vale", a catolicilor. Forțele de ordine fac un cordon, pentru ca mascații să nu se întâlnească. Ca din senin, apar zeci de jandarmi cu scut și cască. După un scurt conflict, ceata Cotunenilor își continuă dansul. Ritmat, în cerc, cu incantații, unii cu înjurături, semn al aburilor alcoolului. „S-a mai stricat și tradiția, nu mai știu cântecele, acum înjură și beau peste măsură", spune altcineva.
Întreaga manifestare a fost autorizată de Primăria Oituz. A fost semnat și un protocol între liderii cetelor, jandarmi și autoritățile locale.  „Nu vor fi probleme, trebuie să-i lăsăm să facă obiceiul", a spus Ion Osoloș, primarul comunei.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO