» » O noua editie a Zilelor Culturii Calinesciene

In organizarea Primariei Onesti, a Fundatiei Nationale “George Calinescu” si cu sprijinul Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” a avut loc editia a 43-a, a “Zilelor Culturii Calinesciene”. La buna desfasurare a manifestarii au contribuit Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania, Directia de Cultura si Patrimoniu National Bacau precum si colegiile onestene “D. Cantemir”, “Grigore Moisil”, “Petru Poni”, “Nadia Comaneci” si Liceul Teologic “Fericitul Ieremia”. La deschiderea editiei din acest an a “Zilelor Culturii Calinesciene” profesorul si poetul Constantin t. Ciobanu, initiator al prestigioasei manifestari culturale, a declarat: “Sunt bucuros ca ne aflam aici, impreuna simtindu-ne mai puternici. O schimbare in bine exista: ca generatiile actuale pot duce la aceeasi continuitate pe care ne-o dorim noi, cei care am numarat anii, in aceasta actiune culturala si avem sperante pentru viitor”. In cadrul festivitatii de deschidere prof. Constantin t. Ciobanu a nuantat “traiectoria” importantei pe care a avut-o si o are organizarea la Onesti a “Zilelor Culturii Calinesciene”, mentionand: “Au inceput in 1962 si se apropie de semicentenar. Au fost putini la inceput si tot mai multi pe parcurs. Ne intrebam cum am ajuns pana aici… Cei care apreciaza cu o gandire dreapta pot intelege un secret care a fost destinul libertatii intelese asa cum trebuie. George Calinescu e autorul aforismului «arta garanteaza libertatea». In Onesti era in acei ani un cenaclu literar ce purta numele scriitorului Al. Sahia (scriitor la moda atunci in mediul muncitoresc). Calinescu este altceva, este un spirit extraordinar si acest lucru il dovedesc toti criticii. Calinescu s-a asezat in centrul literaturii romane. Fascinatia lui Calinescu a fost una foarte mare, toate generatiile aveau privirea atintita asupra lui… Onestiul nu avea decat o cultura rurala si nu se putea schimba culturaliceste. La aceasta situatie noi am putut propune lucruri noi, in acest loc ce devenea atunci un oras. Toata aceasta manifestare s-a facut cu niste oameni, in toate regimurile politice, care au lasat un pas culturii, inaintea politicii. Vasile Sandulache, om ce a reprezentat Partidul Comunist Roman, ne intreba «ce putem face si cum putem face?». Onestiul, prin lipsa dar si nevoia de o traditie, a facut lucruri extraordinare prin faptul ca aici erau veniti oameni din toate partile tarii si toti aveau nevoie de ceva nou. Aici la Onesti, la «Zilele Culturii Calinesciene», nu s-a citit, totul a fost cu riscurile vorbirii libere. Juriile premiilor manifestarii sunt confirmate de valori. Noi l-am adoptat pe Calinescu si am propus ideea ca nu trebuie sa fie al unui loc pentru ca el este prezent peste tot. Dupa editia a 25-a, o parte importanta din patrimoniul calinescian a fost donata la Onesti.Trebuie sa fim mai multi, pentru ca fiecare poate sa faca ceva. Si, chiar daca a venit timpul ca unii sa se mai si retraga, asa cum observam, aventura «Zilelor Culturii Calinesciene» continua!”

„Taina” spatiului calinescian

Patrunderea in “Universul calinescian” (expozitie permanenta gazduita de Fundatia Nationala “George Calinescu”, ce cuprinde mai multe colectii care au apartinut marelui critic), i-a prilejuit sculptorului Vlad Ciobanu “descifrarea” unor interferente: “Pentru mine, acest spatiu calinescian exprima poate cel mai fericit moment cand aceasta era deplina (mi-ar fi de ajuns sa se spuna Romania intreaga), cand boierimea se transformase in aristocratie si cand intelectualitatea isi gasise menirea ei de a fi cu tara. Intre obiectele ce mobileaza acest spatiu gasim multe elemente ce contin proza lui Calinescu (intalnite in romanele «Bietul Ioanide» si «Enigma Otiliei»). Prin colectiile pe care le avea, el a incercat sa creeze un spatiu confortabil si necesar pentru munca pe care o avea de facut. Gusturile estetice ale lui Calinescu se opresc intr-un punct clasicizant (unde clasicitatea s-a intalnit cu modernismul) si putem reconstrui starea de fapt si atmosfera in care se misca el (printre colectiile de ceramica, de papusi, de tablouri (care au o coerenta extraordinara). Totul tine de o nostalgie si era inevitabil ca George Calinescu sa aiba atitudinea pe care a avut-o. Spiritul defineste nivelul de atitudine si relatiile ce se exprimau atunci in societatea romaneasca, pentru ca noi cei de azi nu am putea privi cu invidie. Intelectualii de azi nu isi pot imagina ca pot lucra intr-un spatiu ca G. Calinescu. Este insa de retinut coerenta, gustul infailibil al sau pentru alcatuirea acestui spatiu si habitat. Daca Romania unui anumit moment ar fi definita de coerenta acestui spatiu, ea ar sta intr-un punct foarte inalt. Trebuie sa il preluam ca model pe George Calinescu. Locuim in spatii intamplatoare iar preocuparea pentru coerenta lipseste. Este util ca fiecare fiu al Onestiului sa treaca odata pe an pe aici, pentru a lua din aceasta coerenta. E remarcabila straduinta cu care este pastrat acest spatiu, pentru care sa-i multumim peste timp lui George Calinescu”.

Reviste, carti si premii

Prezentarea unor reviste literare - numite “adevarate lumini ce se aprind peste localitati” - a bucurat publicul spectator cu opiniile criticului literar Alex. Stefanescu despre “Romania literara” (“esenta acestei reviste este prestigiul. Acum «Romania literara» e intr-un moment discret critic, ce poate duce la o anumita involutie, dupa ce din cauza unei furtuni, nume cunoscute au plecat de la revista”). Prof.univ. Ion Pop a prezentat revistele literare care apar la Cluj (“ce formeaza un mic peisaj care arata ca in ciuda crizei culturale, inca se mai poate face ceva”). Carmen Mihalache a prezentat revista de cultura “Ateneu” din Bacau - “o revista de prestigiu ce si-a reinnoit echipa si va starni interesul celor ce iubesc aceste publicatii”. Dupa un “scurt itinerar” de impresii din China dar si din viata muzeala a Iasiului, criticul literar Ioan Holban a vorbit despre revistele din aceasta citadela a culturii. Intr-o nota aparte a fost prezentata “revista cu cel mai mare tiraj”: Teodora Stanciu, realizatoarea “Revistei literare radio”, a evidentiat faptul ca “aceasta are menirea sa apropie oamenii de cultura”. Prof.univ. Vasile Spridon a adus in atentia publicului revista nemteana “Conta” iar profesorul onestean Stefan Epure a propus ca si Onestiul sa aiba o revista de cultura. Preluand rolul de a fi moderatorul prezentarii celor mai noi volume ale invitatilor prezenti la Onesti dar si al altor momente ale manifestarii, prof. Gabriel Fornica Livada a fost mesagerul lansarii unui volum de traduceri din lirica franceza (semnat de conf.univ. Elena Bulai), a monografiei Liceului Teologic “Fericitul Ieremia” din urbea onesteana, precum si a noilor aparitii editoriale realizate de Ionel Rusei la Bacau. In aceeasi nota de inedit s-a inscris si premiera editiei din acest an a “Zilelor Culturii Calinesciene” - debutul in poezie a Andreei Brumaru, criticul literar Alexandru Stefanescu apreciind versurile tinerei creatoare.
Mesajul Clubului Rotary Onesti (ce s-a inscris intre organizatorii manifestarii) a fost adus de Mihaela Badic, care si-a exprimat increderea “valorizarii personalitatilor care sunt printre noi”. In cadrul “Zilelor Culturii Calinesciene”, un juriu format din scriitorii Alex. Stefanescu (presedinte), Ioan Holban, Tudorel Urianu si Constantin t. Ciobanu au acordat premiile acestei manifestari. Pentru contributia adusa la promovarea programelor si proiectelor culturale ale Fundatiei Nationale “George Calinescu”, au fost distinsi prof.univ. Ion Pop (de la Universitatea din Cluj (cunoscut si ca poet, dar si critic literar), conf.univ.dr. Elena Bulai (ce a condus multi ani Asezamantul de cultura “Rosetti Tescanu - George Enescu” de la Tescani) si criticul literar Alexandru Cistelecan, din Targu Mures.
“Acordarea Premiilor «Zilelor Culturii Calinesciene» s-a constituit ca momentul de triumf al acestei manifestari, premiile rasplatind autorii ce reprezinta spiritul universitar, care exprima originalitatea unei tari”, a declarat Alexandru Stefanescu, presedintele juriului. Demn de remarcat este faptul ca prof.univ. Ion Pop a sustinut prelectiunea “Orientari in poezia romaneasca de azi”, ce a prefatat prezentarea a doua momente muzicale de catre interpreta onesteana Miruna Oprea si de pianista Ozana Kalmuski Zarea.
Sambata, 24 septembrie, a avut loc colocviul pe tema “O traditie culturala, George Calinescu la Onesti” (al carui moderator a fost cunoscutul critic literar Alexandru Stefanescu) precum si recitalul liric “Poetul in Cetate”. Intre scriitorii, criticii literari si invitatii care au participat la acest eveniment cultural de rezonanta nationala initiat de omul de cultura Constantin t. Ciobanu, mentionam pe Alex. Stefanescu, Ion Pop, Alexandru Cistelecan, Ioan Holban, Radu Aldulescu, Tudorel Urian, Vlad Ciobanu, Carmen Mihalache , Petru Cimpoiesu, C. Lupes, Bogdan Hanu, prof. Elena Bulai, Vasile George Puiu, generalul (r) Vasile Apostol, Vasile Spiridon, Alexandru Dumitru, Bogdan Dumitrescu, Alfredina Iacobitz, editorul Ionel Rusei si altii.
Ion Moraru

http://www.onestiexpres.ro/o-noua-editie-a-zilelor-culturii-calinesciene.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO