» » 80 de milioane de euro blocate in licitatii dubioase

Masinatiuni cu banii europenilor
Aproape toate licitatiile derulate cu fonduri europene de institutiile din administratia publica locala - Primaria Bacau, respectiv Consiliul Judetean - sunt blocate, suspendate sau in curs de deblocare, ca urmare a unor contestatii formulate de diversi agenti economici. Acestia se plang ca autoritatile contractante favorizeaza pe fata anumiti ofertanti, in dauna altora, ca insereaza - in mod abuziv - criterii discriminatorii in caietele de sarcini aferente achizitiilor publice si ca aceasta politica de "dirijare" a contractelor publice contravine normativelor europene in vigoare. In acest moment, in joc sunt puse aproximativ 300 de milioane lei (peste 80 de milioane de euro), bani defalcati pe mai multe licitatii vizand extinderea infrastructurii de apa uzata a judetului, construirea celulei 2 a depozitului de deseuri, concesionarea serviciului de administrare a gropii de gunoi existente, respectiv construirea grupului 2 cogenerare de la CET Bacau. 
Peste 300 de milioane lei fonduri publice, in cea mai mare parte a lor de provenienta UE, sunt in "aer" in urma contestarii mai multor licitatii, organizate de Primarie si CJ, de catre diversi ofertanti. Procedurile de achizitii publice contestate de acestia vizeaza incredintarea unor contracte extrem de banoase pentru achizitia grupului 2 cogenerare, construirea celulei 2 a depozitului ecologic, extinderea infrastructurii de apa uzata, concesionarea serviciului de administrare a gropii de gunoi existente etc. Societatile nemultumite invoca lipsa de transparenta a procedurilor de achizitii, respectiv discriminarea instituita de autoritatile contractante - Primarie, respectiv CJ - prin documentatiile aferente respectivelor achizitii.

Celula 2, la mana lui Alpine Bau

La sfarsitul lunii iulie, CJ Bacau lansa un anunt privind scoaterea la licitatie a lucrarilor de proiectare si executie a celulei nr. 2 a depozitului ecologic Bacau. Conform anuntului nr. 127004 din 28 iulie 2011, contractul a fost estimat de autoritate la valoarea de peste 54,3 milioane lei. Acelasi anunt preciza ca lucrarile scoase la licitatie vizeaza construirea celulei 2, in dimensiune de 7,72 hectare, dar si inchiderea depozitelor neconforme de deseuri de la Onesti, Tg. Ocna, Darmanesti, Comanesti, Moinesti si Buhusi. Potrivit siturilor de achizitii publice, licitatia figureaza drept suspendata din data de 19 august 2011, ca urmare a unei contestatii formulate de unul dintre ofertanti, societatea austriaca Alpine Bau cu sediul in Salzburg.
Potrivit contestatiei formulata de Alpine si remisa Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), autoritatea contractanta - CJ Bacau - ar fi inserat in documentatiile aferente licitatiei mai multe cerinte si criterii neconforme cu legislatia ce guverneaza achizitiile publice. "Astfel pentru pozitia de manager de proiect se solicita ca expertul propus sa detina «minim 10 ani de experienta in executia unor lucrari de complexitate similara, minim 7 ani de experienta in contracte de natura similara». Este de remarcat ca, pe langa faptul ca aceste cerinte sunt abuzive, acestea sunt totodata si redundante (...) Este evident la speta ca cerintele in cauza reprezinta o incalcare grava a legislatiei in achizitiile publice", precizeaza contestatia formulata de compania austriaca. Mai mult, Alpine Bau a considerat ca cerintele referitoare la contractul scos la mezat de CJ Bacau ar fi de natura a restrictiona participarea agentilor economici la procedura de atribuire.

"Ar putea fi anulata licitatia"

Reprezentantii CJ Bacau sustin ca au decis suspendarea procedurii de achizitii publice pana la solutionarea de catre CNSC a contestatiei depuse de Alpine Bau. Daniela Costras, consilier superior in cadrul institutiei, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca in functie de raspunsul CNSC licitatia ar putea fi inclusiv anulata. "Licitatia este suspendata. Am suspendat-o noi si acum asteptam decizia CNSC. Vom proceda in functie de ce scrie in decizia CNSC. Daca vor cere remedierea documentatiei, vom face remediere. Licitatia poate fi si anulata de CNSC, depinde ce va hotari consiliul. Exista si aceasta varianta. Noi vom publica pe SEAP ce va decide CNSC", a afirmat Costras. Potrivit functionarei, CNSC va lua o decizie privind contestatia Alpine Bau in cel mult doua saptamani.

Doua consortii se bat pentru statiile de sortare si transfer

In urma cu aproximativ o luna, o alta licitatie derulata de CJ Bacau a facut obiectul unei contestatii formulata, la acea data, de un SRL din Bucuresti, Incopro Design. Contractul pus in joc de CJ viza construirea statiei de sortare a deseurilor Onesti, respectiv a statiilor de transfer Onesti, Beresti-Tazlau si Gaiceana. Valoarea estimata a achizitiei se cifra la 41,5 milioane lei fara TVA, aproximativ 10 milioane de euro. Nemultumirile Incopro s-au referit la modul in care se calcula punctajul pentru desemnarea castigatorului licitatiei, precum si la o serie de cerinte considerate discriminatorii de societate. CNSC a dat, in cele din urma, castig de cauza CJ Bacau, iar licitatia a fost repusa in calendar. In acest moment, CJ delibereaza intre doua consortii de firme care si-au depus candidatura pentru realizarea statiilor de sortare si transfer mentionate. Pana la finele anului, sustin reprezentantii institutiei, ar putea fi semnat contractul cu castigatorul licitatiei.

CRAB a dat piept cu Hill/Safege

Nici Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB) nu e scutita de probleme in licitatiile pe care le organizeaza. La inceputul acestui an, societatea a demarat procedurile de achizitie pentru incredintarea unui contract generos (peste 37 de milioane de lei). 
Acesta vizeaza cumpararea de asistenta tehnica in vederea extinderii si reabilitarii infrastructurii de apa/apa-uzata din judet. Licitatia a fost contestata de un puternic consortiu de firme din Luxemburg si Franta: Hill International, in asociere cu Safege SA. Safege este o firma componenta a conglomeratului SUEZ Environment, gigantul francez din domeniul consultantei in inginerie de mediu. Potrivit contestatiei amintite, consortiul a solicitat suspendarea procedurii de atribuire pe motiv ca anumite criterii din documentatia de atribuire instituiau discriminari intre ofertanti. Mai mult, preciza contestatia Hill/Safege, mai multe cerinte venite din partea autoritatii contractante (n.r. - CRAB) au fost socotite drept abuzive. 
CNSC a suspendat licitatia timp de o luna, dupa care a stabilit un nou calendar privitor la achizitia publica. Reprezentantii CRAB au refuzat sa ofere informatii cu privire la mersul licitatiei. Petrus Radulescu, directorul tehnic al companiei, a declarat ca stie de licitatie insa nu s-a ocupat personal de achizitia publica. “Nu sunt la curent cu problema asta. Stiu de licitatie, dar nu m-am ocupat eu personal de ea. Va trebui sa-l contactati pe directorul general, pe domnul Gaina”, a declarat Radulescu. Am incercat sa luam legatura in repetate randuri cu Razvan Gaina, managerul CRAB, insa acesta nu a putut fi contactat. “Este intr-o sedinta. Imediat ce iese va va contacta el”, a promis secretara sefului CRAB. Acesta nu a mai dat, insa, niciun semn.

Concesionare in aer

Un alt contract public derulat cu fonduri europene asupra caruia planeaza suspiciuni este concesionarea depozitului de gunoi de la iesirea inspre comuna Nicolae Balcescu. Licitatia organizata de Primaria Bacau pe parcursul mai multor luni a fost contestata exact cu o zi inainte de deschiderea ofertelor. Contestatarul, societatea Eco Sud din Bucuresti, s-a aratat nemultumit de continutul documentatiei de atribuire, precum si de lipsa de transparenta in derularea achizitiei publice. “Motivele pentru care am criticat documentatia de atribuire au vizat, in principal, necesitatea respectarii principiului transparentei si al proportionalitatii”, a declarat pentru cotidianul Desteptarea Irina Ciuturescu, specialist in relatii publice la Eco Sud. In replica, reprezentantii Primariei Bacau s-au aratat nemultumiti de imposibilitatea de a continua procedura de achizitie, una care lasa depozitul de gunoi intr-un vid juridic. “Aceste societati, acesti contestatari de profesie sunt cancerul sistemului”, a declarat viceprimarul Dragos Luchian. Contractul privind desemnarea unui operator al gropii de gunoi se ridica la peste 68 de milioane de lei fara TVA si este unul dintre cele mai banoase contracte pe care municipalitatea urmeaza sa le incredinteze.

Groapa “ilegala”

Fara un administrator specializat, depozitul de gunoi functioneaza fara un suport legal adecvat. Potrivit legislatiei, groapa de gunoi trebuie administrata de un operator licentiat in acest sens. Dupa mai multe luni de intarziere, darea in functiune a gropii s-a facut fara desemnarea - in prealabil - a unui astfel de operator. In acest moment, municipalitatea este nevoita sa inchirieze utilaje, de la diverse firme, pentru preluarea gunoiului adus in noua groapa din aproape toate localitatile din judet.

Lucian Bogdanel





About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO