» » » Spital transformat in azil de batrâni

Autoritatile locale protesteaza, reorganizarea merge inainte

Ministerul Sanatatii a publicat lista cu spitalele care vor fi comasate sau transformate in unitati medico-sociale. Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” din Comanesti nu a scapat si va deveni azil de batrâni. Tot in acest proces de reorganizare a unitatilor sanitare, Spitalul de Pneumoftiziologie si Spitalul de Pediatrie vor deveni sectii externe ale Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Reorganizarea spitalelor continua in acest an. Procesul a inceput in ultima parte a lui 2010, când au fost desfiintate mai multe unitati sanitare cu paturi. Desi la mijlocul anului trecut spitalele au trecut in administrarea autoritatilor locale (consilii judetene si consilii locale), Ministerul Sanatatii continua sa le decida soarta. In ciuda impotrivirii noilor administratori, o parte din spitalele publice vor deveni unitati medico-sociale sau vor fi comasate. In judetul Bacau, dupa cum s-a anuntat in ultimele zile ale lunii decembrie 2010, au fost vizate de reorganizare spitalele din Comanesti si Buhusi, precum si Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC), Spitalul de Pediatrie si Spitalul Judetean de Urgenta. Ultimele trei sunt propuse pentru comasare. Spitalul de Pneumoftiziologie si Spitalul de Pediatrie vor deveni sectii externalizate ale SJU. Desi autoritatile locale s-au impotrivit reorganizarii, argumentatia lor, trimisa la inceputul lunii ianuarie, a fost ignorata la minister.

Comanestiul, pe lista neagra
Tot ieri, MS a dat publicitatii lista spitalelor care vor fi transformate in azil de batrâni. Spitalul din Buhusi a scapat. In schimb, cel din Comanesti este pe lista neagra. Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii vor desfasura in perioada 1 aprilie 2011-31 decembrie 2013 programul “Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele vârstnice”. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei. In tara vor fi infiintate 71 de camine in care vor primi asistenta intre 2500 si 4800 de persoane. In unele din aceste unitati se vor organiza si centre de permanenta care sa asigure continuitatea asistentei medicale. Pâna pe 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în camine de batrâni. MS a dat asigurari ca reorganizarea nu va duce si la disponibilizare de personal.


„Nici nu stiu ce sa mai zic de aceasta veste. Voi incerca sa mai fac demersuri la minister, sa merg in audienta la ministru. Mi-e teama ca au invins cei care vor de ani de zile sa desfiinteze spitalul din Comanesti. Am spus ca voi intra in greva foamei daca se inchide spitalul, dar nu o fac inca. Vreau sa mai lupt. Credeam ca argumentele pe care le-am prezentat sunt solide, dar se pare ca nu au fost luate in seama. Caut solutii. Fereasca Dumnezeu sa iasa lumea in strada. La câta nemultumire s-a adunat, mai desfiinteaza si spitalul!”
Viorel Miron, primarul orasului Comanesti

MS a anuntat ca in tara sunt 25 de camine de batrâni cu 1570 de paturi finantate de la bugetul de stat si de autoritatile locale. La acestea se adauga 51 de unitati pentru tratarea persoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si 53 de unitati finantate de ONG-uri. Cererea pentru un loc intr-un camin depaseste cu mult oferta. La Caminul pentru persoane vârstnice din Bacau, de exemplu, sunt permanent liste de asteptare, iar numarul asistatilor este mereu mai mare decât cel normat.

Din cele 435 de spitale din tara, 182 vor ramâne fara personalitate juridica. 11 vor fi comasate si vor deveni sectii exterioare ale altor spitale, iar 71 vor fi transformate in camine de batrâni.
Doina Mincu

http://www.desteptarea.ro/spital-transformat-in-azil-de-batr%C3%A2ni.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO