» » Invatamânt fara sporuri

Profesorii trebuie sa se multumeasca doar cu salariile de baza

Reducerea cheltuielilor în învatamânt si noua Lege a Educatiei afecteaza veniturile salariale atât ale profesorilor, cât si ale personalului nedidactic. Daca se adauga si Legea salarizarii unitare, toate sporurile din sistem au disparut efectiv. In aceste conditii, intreg colectivul de cadre didactice si auxiliare trebuie sa se multumeasca doar cu salariul de baza, si acesta diminuat.

In afara reducerii posturilor din învatamânt si a cheltuielilor din sistem, Ministerul Educatiei a luat în vizor si sporurile personalului didactic, nedidactic si auxiliar din sistem. Prin aceste masuri, prin Legea Educatiei, la care se adauga si Legea salarizarii unitare, aproape toate sporurile salariale ale cadrelor didactice si nedidactice au disparut. “Este motivul pentru care noi, sindicatele, inca mai incercam sa gasim solutii pentru a mai salva ceva. Am pierdut tot”, ne-a declarat dezamagit Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Invatamânt, filiala Bacau, care ieri a plecat din nou la Bucuresti, pentru o alta runda de discutii pe aceasta tema.

Controale neefectuate

Doua sporuri ale personalului nedidactic care erau platite conform contractului colectiv de munca au disparut: respectiv sporul de fidelitate sau cel de penibilitate, care erau de 15 la suta. A fost anulat si sporul de 7 la suta, pentru personalul din spalatoriile de camin. Pentru conditiile periculoase de lucru, un alt spor de 15 la suta din salariu, a fost si el pierdut. Adunate, aceste sporuri aduceau 80-90 de lei în plus la salariu. ”Toate aceste sporuri din învatamânt au fost fixate printr-o hotarâre a guvernului. Numai ca trebuia efectuat un control de Inspectoratul Teritorial de Munca si de Directia de Sanatate Publica, care urmau sa decida daca profesorul sau angajatul scolii lucreaza în conditii dificile, periculoase, nocive sau chiar penibile, lucru ce nu s-a mai intâmplat”, a mai precizat sindicalistul Manole Chiriac.

Alte sporuri aflate în pericol

Au mai ramas in vigoare sporul corespunzator vechimii în munca si un spor acordat diferentiat personalului didactic care asigura predarea la clase simultane, astfel: 15% din salariul de baza personalului care asigura predarea simultana la patru clase; 10% din salariul de baza celor care asigura predarea simultana la trei clase si 7% din salariul de baza personalului care asigura predarea simultana la doua clase. Dar si acestea sunt in pericol daca se ia in calcul Legea salarizarii unitare. Cei care predau în institutiile de învatamânt special primesc in continuare un spor de 15 la suta din salariul de baza al functiei îndeplinite. “Alte sporuri - spor de 10-30% la salariul de baza pentru personalul muncitor care lucreaza în conditii deosebite si speciale si sporul de maximum 25% din salariul de baza pentru personalul care îsi desfasoara activitatea în timpul noptii inca mai sunt in vigoare, dar numai in baza unui regulament stabilit de ordonatorii principali de credite, respectiv primariile. In plus, munca pe timpul noptii, in intervalul orar 20.00 – 06.00, se plateste numai pe timpul efectiv lucrat. S-a lucrat trei ore, trei ore se platesc”, a mai explicat Chiriac.

Spor de naveta dar neplatit

Sporul de 15 la suta din salariul de baza pentru salariatii care detin titlul stiintific de doctor a cazut si el, iar sporul de maximum 20 la suta din salariul de baza pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic care lucreaza, potrivit contractului individual de munca, în mediul rural numai în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate (sporul de rural), se acorda, dar primariile nu au bani pentru decontarea lui. In plus, personalul didactic auxiliar încadrat pe post de bibliotecar, documentarist, redactor, nu mai beneficiaza nici de sporul de 15 la suta din salariul de baza pentru conditii de munca periculoase sau vatamatoare.

Au mai fost anulate:
- sporul de dirigentie
- gradatia de merit
- salariul de merit
- sporul de stabilitate
- sporul de suprasolicitare neuropsihica
- sporul de practica pedagogica
- norma redusa pentru profesorii cu o vechime de peste 25 de ani
Roxana Neagu

http://www.desteptarea.ro/invatam%C3%A2nt-fara-sporuri.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO