» » Farmaciile au ajuns la capatul puterilor

Reteta acum, banii la anul

Farmaciile din judetul Bacau sunt in mare impas financiar. Cele aflate in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au de primit bani pentru retetele eliberate in ultimele 10 luni. Termenul de decontare a medicamentelor a fost depasit de mult. Casa de Asigurari anunta ca a primit bani pentru farmacii, dar suma va acoperi numai retetele onorate de farmacii in luna martie 2010.

Farmacistii au ajuns in situatia de a credita sistemul sanitar public. Nu este nici pe departe alegerea lor, ci o consecinta a subfinantarii din sistem. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) se afla mult in urma la decontarea retetelor compensate eliberate de farmacii. Ultimii bani primiti de farmacisti au fost pentru medicamentele eliberate in februarie 2010. Termenul de de 180 de zile prevazut de lege pentru decontarea retetelor a fost depasit de mult. Din acest motiv, aprovizionarea cu medicamente este tot mai dificila. „Am mari dificultati, toate farmaciile au, ne-a declarat Luana Grigoras, presedintele Colegiului Farmacistilor Bacau. Daca am medicamentele, le dau. Daca nu le am, nu le dau. Simplu. Unii furnizori ne mai aprovizioneaza, altii nu. Ce putem face? De la Casa de Asigurari nu avem vesti, nici ei nu stiu ce va fi. Toate farmaciile au probleme, dar sunt societati comerciale si incearca sa se descurce.”

Bani doar pentru o luna

Termenul pentru decontarea retetelor compensate obisnuite a fost prelungit in 2009 de la 90 la 180 zile, iar cel pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, de la 30 la 90 de zile. La aceasta perioada se adauga inca 30 de zile pentru validarea retetelor. Potrivit acestor reglementari, pentru o reteta eliberata in luna martie a anului trecut, de exemplu, farmaciile ar fi trebuit sa-si primeasca banii in luna octombrie 2010. Decontarea a intârziat atât de mult, incât farmacistii au fost adusi in situatia de a nu-si mai putea plati facturile. Desi in aceasta perioada ar trebui decontate retetele din luna iunie, casele judetene de asigurari de sanatate abia au primit bani pentru 
medicamentele compensate primite de asigurati primul trimestru din 2010.
„Am primit 10.114.000 lei pentru decontarea retetelor, ne-a declarat Iulian Oboroceanu, purtator de cuvânt al CJAS Bacau. Luni, 31 martie vom face plati catre farmacii. Vom deconta retetele din martie 2010.” In timp ce asteapta cu lunile banii de la Casa de Asigurari de Sanatate, farmacistii sunt obligati sa onoreze retetele. Chiar daca nu au la raft medicamentele solicitate de pacienti, sunt obligati sa le comande. In caz contrar, farmaciile pot pierde contractul cu Casa de Asigurari. In acelasi timp, farmacistii sunt obligati sa isi achite impozitele si TVA, sa-si plateasca facturile de la furnizori, angajatii si utilitatile. Pentru a reduce consumul de medicamente compensate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pregateste pentru acest an introducerea unei limite de prescriptie la medicii de familie.
Doina Mincu

http://www.desteptarea.ro/farmaciile-au-ajuns-la-capatul-puterilor.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO