» » Romii se organizează şi în Oneşti


Pe data de 27 ianuarie, în fosta sală de şedinţe a Consiliului Local, a avut loc o întâlnire a preşedintelui filialei judeţene a Partidei Romilor „Pro Europa”, domnul Paustin Bălan, precum şi a inspectorului şcolar pentru problemele romilor, Anghel Năstase, cu un grup local de iniţiativă al acestei etnii ce s-a constituit ca subfiliala Oneşti a formaţiunii politice amintite. Pe plan local, preşedintele acestei subfiliale este Dinu Dumitru care a şi avut o primă întrevedere cu primarul Emil Lemnaru, căruia i-a făcut cunoscut faptul că acest grup de iniţiativă se constituie în cadrul proiectului „Reţeaua naţională a expertilor romi, mecanism de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”, proiect derulat de Agenţia Naţională pentru Romi.
Apreciind iniţiativa romilor oneşteni, Paustin Bălan le-a prezentat celor aflaţi în sală câteva proiecte, deja accesate, în care aceştia pot intra. Este vorba de un proiect de formare profesională, pentru 29 de meserii, un proiect de antreprenoriat pentru cei care doresc să îşi dezvolte o afacere şi un proiect educaţional. În cuvântul său, inspectorul Năstase a ţinut să pună în evidenţă necesitatea discuţiilor cu părinţii elevilor romi, introducerea limbii materne în programa şcolară, precum şi introducerea mediatorilor şcolari. S-a discutat şi despre abandonul şcolar, considerându-se, însă, că mai îngrijoratoare este lipsa repetată de la cursuri a elevilor romi. O problemă ar fi aceea că mulţi romi s-au declarat români, fapt ce îngreunează soluţionarea situaţiilor în care apar cazuri de discriminare. Se pare că în ceea ce priveşte înfiinţarea pe plan local a unui post de mediator, pentru moment acest lucru nu este posibil din lipsă de finanţare, lucru anunţat de primarul Lemnaru.
 Grupul de iniţiativă a romilor din Oneşti are în vedere încheierea unui protocol cu primăria, dar şi asigurarea condiţiilor pentru ca toţi romii să beneficieze de protecţie socială. După unii, comunitatea romilor din Oneşti s-ar  ridica la 550 de persoane, însă se pare că aceasta ar fi în realitate aproape de 2000 de persoane, incluzându-i şi pe cei aflaţi acum în străinătate. „Ca orientare politică, Partida Romilor este o formaţiune de centru-stânga”, ne-a declarat Paustin Bălan. Acum rămâne de văzut ce partid o să înceapă să-i „facă curte” acestei noi „partide”.
Lorin ATOMEI



About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO