» » Economia judetului se prabuseste

Un miliard de euro in minus

In judetul Bacau, indicatorii economici marcheaza o depreciere majora. Comparativ cu anul 2008, in 2009, cifra de afaceri a judetului Bacau a scazut cu un miliard de euro. Rata somajului este a doua din regiune. Autoritatile judetene par sa nu constientizeze aceasta situatie dezastruoasa.

Gaura economica in care se afunda judetul Bacau este din ce in ce mai adânca. Numarul falimentelor si al firmelor dizolvate a crescut nepermis, dupa cum spun specialistii in domeniu, iar sansele de revigorare sunt ca si inexistente.
“In ciuda situatei economice dificile in care ne aflam, propunerile facute de catre Camera de Comert dar si de catre societatea civila nu sunt luate in seama. Este o disfunctie a societatii românesti. Desi am reusit sa implementam acele Comisii de Dialog Social, acestea nu-si ating scopul. Propunerile noastre sunt uitate prin vreun sertar, pe undeva”, a declarat Mihai Tulbure, director general al Camerei de Comert si Industrie Bacau. In judetul Bacau, indicatorii economici marcheaza o depreciere majora. Rata somajului, de peste 8%, este a doua in regiune, dupa cea inregistrata in judetul Vaslui. Numarul societatilor nou infiintate a scazut dramatic, cu aproape 20 de procente.

Cu 4597% mai multe suspendari

O crestere aproape ireala se inregistreaza la firmele care si-au suspendat activitatea. Procentul este de 4597%. De 45 de ori mai mult. Daca in anul 2008 erau numai 87, la finele lui 2009 erau inregistrate nu mai putin de 4.087. “Aceasta este o crestere nepermis de mare conform regulilor normale de functionare a economiei. Atitudinea pasiva a autoritatilor a dus la aceste date care nu sunt deloc imbucuratoare. Nimeni nu mai este interesat sa demareze o afacere, iar cei care au facut acest lucru renunta”, a mai spus Mihai Tulbure, director general CCI Bacau.

Tratati cu… ”ignore”

In ciuda faptului ca aceste date sunt vitale pentru realizarea unei strategii de dezvoltare a judetului in general si a municipiului in special, autoritatile locale si judetene apeleaza la ele numai in caz de forta majora si nu le considera un instrument permanent de lucru. “Aceste date sunt vitale pentru realizarea strategiei de dezvoltare, dar nu se intelege acest lucru. Daca autoritatilea ar analiza ce s-a intâmplat in judetele Timis, Cluj, Sibiu, Brasov si Arad, judete care au o astfel de strategie de 15 ani, poate s-ar intelege de ce avem si noi nevoie de o astfel de strategie”, a mai opinat Mihai Tulbure. Cifra de afaceri a judetului s-a diminuat cu 1 miliard de euro, adica aproximativ 23 de procente. In acelasi timp, in zona privata, numarul de salariati a scazut cu 17%. Sectoarele cele mai afectate de criza economica au fost constructiile si industria extractiva si prelucratoare.

Fug de taxe si impozite

Pentru a mai scapa de o parte a presiunii fiscale care se exercita asupra lor, micii intreprinzatori bacauani prefera sa treaca la Persoane Fizice Autorizate, Afaceri Familiale ori Intreprinderi Individuale. Pentru aceste forme de organizare raportarile contabile sunt mai simple, impozitele mai putine. “Sunt forme de organizare pe care eu nu le-as incuraja, dar deciziile proaste ale statului au asemenea urmari”, a declarat Mihai Tulbure.

Sute de falimente

Numarul societatilor comerciale din judetul Bacau care au intrat in faliment de la inceputul anului si pâna acum a ajuns la 367. Si acestea nu sunt singurele, deoarece multe altele au intrat in insolventa si urmeaza a fi declarate in faliment.
In ultimii ani, judetul Bacau a intrat intr-o perioada nefasta din punct de vedere economic. Firmele intra in faliment una dupa alta, iar pentru cele ramase situatia este mai mult decât dificila. Nu putini sunt cei care sa gândesc sa-si dizolve societatile comerciale sau sa le suspende activitatea.
De la inceputul anului si pâna in prezent nu mai putin de 367 de firme au declarat faliment. In perioada imediat urmatoare numarul acestora va creste simtitor si asta din cauza faptului ca vacanta judecatoreasca a luat sfârsit, iar criza economica se adânceste pe zi ce trece. Astfel, in lunile septembrie-octombrie se asteapta un nou val de falimente. Dar, cele 367 de firme falimentare din primele 8 luni ale lui 2010 nu sunt singurele. Acestora li se adauga si cele intrate in insolventa in 2009 si pentru care procedura nu a ajuns inca la final. Insolventa este prezumata ca fiind vadita, atunci când debitorul, 
dupa 30 de zile de la scadenta, nu si-a platit datoria fata de unul sau mai multi creditori.
Luna martie a reprezentat “apogeul”, in sensul ca procedura insolventei a fost deschisa pentru 94 de societati comerciale. In ciuda faptului ca in lunile aprilie, mai si iunie trend-ul a fost unul descrescator, nu inseamna ca lucrurile merg inspre bine. Aceasta scadere progresiva, se datoreaza legislatiei din domeniu. De asemenea, din cauza taxelor si impozitelor prea mari care trebuie platite catre bugetul consolidat al statului, patronii ori administrtorii firmelor au apelat la suspendarea activitatii, la dizolvarea voluntara sau la radierea voluntara. De la 1 ianuarie si pâna acum, 1211 societati comerciale si-au suspendat activitatea, altele 37 au fost dizolvate voluntar, iar 6632 au fost radiate voluntar. In acest din urma caz (cel al radierilor voluntare), cresterea este una greu de imaginat: de 1377%. Toate aceste cifre sunt mai mult decât ingrijoratoare si arata dificila situatie economica in care se afla acum judetul Bacau.
Alexandra Zaharia

http://www.onestiexpres.ro/economia-judetului-se-prabuseste.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO