» » » » Prima centrală nucleară plutitoare din lume va fi operațională în Rusia, în 2016



Peste trei ani, în 2016, Rusia avea cea mai mare centrală nucleară plutitoare din lume, capabilă să furnizeze energie și căldură în zone greu accesibile sau în regiuni aride. Platforma, unică în lume, va deveni operațională din 2016, a anunțat directorul general al celei mai mari companii de construcție de nave, Baltic Plant, Aleksandr Voznesensky, conform site-ului Russia Today.
Botezată Akademik Lomonosov, centrala nucleară plutitoare va fi vârful de lance unei serii mai mari de centrale nuclare, pe care Rusia are de gând să le demareze în producție de masă. Rusia speră ca, în viitor, să dețină „o flotilă" formată din șapte astfel de nave.
Centrala nucleară plutitoare, destinată să asigure energie pentru marile complexe industriale, porturi, platforme gaziere și de extragere a petrolului din largul mării, a fost concepută pe baza unor reactoare nucleare, echipată ca navele spărgătoare de gheață.
Akademik Lomonosov, care va costa 150 de milioane de euro, este, de fapt, o navă cu o capacitate de 21.500 de tone și un echipaj format din 69 de oameni. Nu are auto-propulsie, motiv pentru care trebuie remorcată la destinația dorită.
Fiecare centrală plutitoare va fi dotată cu două reactoare nucleare, cu o capacitate de 35 de megawaţi, capabile să aprovizioneze un oraş de 200.000 de locuitori. Programul de producere a flotilei nucleare este sprijinit chiar de preşedintele Vladimir Putin, care vizează creşterea producerii de energie nucleară de la 17% la 25%.
15 state, printre care China, Indonezia, Malaezia, Algeria și Argentina, și-au exprimat intresul pentru a achiziționa astfel de centrale nucleare plutitoare.
Fabricantul susține că procesul de îmbogățire a uraniului pe vas respectă normele internaționale ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în privința nonproliferării armelor nucleare.
citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO