» » » RESTANȚELE BANCARE ALE BĂCĂUANILOR CRESC, ECONOMIILE SCAD


Petru DONE
Nivelul restanțelor la creditele bancare ale băcăuanilor au crescut, în luna aprilie. Creșterea a ajuns la aproape 16,5 milioane de lei, comparativ cu nivelul atins în luna martie, dar încă departe de recordul atins în septembrie 2012. Astfel, restanțele au ajuns la aproape 518,5 miloane de lei, față de aproape 502 milioane cu o lună înainte. Această situație se află în tandem cu o altă evoluție, care ține pasul lună de lună cu prima: a economiilor băcăuanilor în băncile comerciale.
Economiile au fost mai mici, la sfârșit de aprilie și au ajuns la numai 7,5 miliarde de lei, de asemenea aproape de un record al tuturor timpurilor înregistrat în luna septembrie 2012 – așa cum rezultă din situația făcută publică de Banca Națională a României (BNR).
Volumul total al creditelor solicitate băncilor a scăzut și el, dar la sfârșitul lunii aprilie a rămas tot pe aproape de 4 miliarde de lei, mai mic însă cu aproape 68 de milioane de lei față de luna martie. Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 2 miliarde de lei, iar în valută la echivalentul a 1,8 miliarde de lei.
În schimb, disponibilitățile la vedere, depozitele pe termen și depozitele rambursabile după notificare și altele sunt în valoare de aproape 7,45 de miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie în lei, fie în valută, este cel al creditelor curente, aflate în preluare sau rambursare. Creditele restante rămân, în continuare, mai mici decît economiile, dar de 13,75 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, de peste 1,80 de miliarde de lei, pe când nerezidenții stau sub 1,80 de milioane de lei.
Problema cea mare rămân, în continuare, și pe piața băcăuană, creditele pentru consum ale populației, de aproape 450 de milioane de lei în ambele tipuri de valută, în timp ce pentru locuințe s-au cerut numai 459 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri doar 7 milioane (în scădere față de luna martie). Cel mai mare volum de credite apare, însă, în contul agenților economici, adică peste 887 de milioane de lei, în moneda națională sau echivalentul în valute.
La capitolul disponibilități, putem vorbi de economii importante și în cazul firmelor și al instituțiilor. Acestea aveau în cont depozite în valoare de peste 83,5 milioane de lei, în scădere față de luna martiee. Populația deține, însă, ponderea, ca de obicei, la sfârșitul lunii ianuarie suma fiind de peste 853 de milioane de lei (în ușoară scădere).
La nivel național, restanțele la credite ale firmelor și gospodăriilor au ajuns la 31 de miliarde de lei în aprilie, în creștere cu 30% față de nivelul de 24 de miliarde de lei în aprilie 2012.
Soldul creditelor a scăzut de la 227 la 222 de miliarde de lei în acest interval. Restanțele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată și nereturnată – și nu și la dobânzile și comisioanele aferente creditului, înregistrate de la prima zi de întârziere la plată. Cel mai mare procent al restanțelor în total credite este înregistrat în județul Vâlcea: 29%. În aprilie erau înregistrate restanțe de 850 de milioane de lei, față de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO