» » » » » ORIENTUL MIJLOCIU: “Război chimic în Siria” (VIDEO)


În timp ce miniştrii Afacerilor Externe din UE se întâlnesc la Bruxelles pe 27 mai pentru a discuta problema controversată a ridicării embargoului asupra furnizării de arme rebelilor sirieni, Le Monde publică o anchetă care aduce dovada atacurilor cu gaz făcute de armata lui Bachar al-Assad.
“Gravitatea cazurilor, multiplicarea lor, tactica folosirii unor asemenea arme arată că nu este vorba doar de gaz lacrimogen folosit pe front, ci de produse dintr-o altă clasă, mai toxice”, potrivit celor doi reporteri, un fotograf independent şi un jurnalist al cotidianului care au rămas două luni în împrejurimile capitalei siriene.
Pentru Le Monde,
este urgent ca responsabilii occidentali să enunţe clar ce ştiu despre produsele chimice din Siria. Să înceteze tergiversarea pe “linia roşie”. Trebuie să iasă din ambiguitate. Înainte de a fi prea târziu.


Israel: Siria a folosit arme chimice, in mod repetatIsrael: Siria a folosit arme chimice, in mod repetat

Un oficial israelian din cadrul serviciilor de informatii militare a declarat ca presedintele sirian, Bashar Assad, a folosit arme chimice luna trecuta, contra insurgentilor sirieni. Aceasta este prima ocazie in care Israelul acuza Siria de utilizarea arsenalului chimic.

Declaratia ar putea spori presiunea din partea SUA si a altor state occidentale pentru a interveni in conflictul din Siria. Marea Britanie si Franta au anuntat recent ca au dovezi conform carora guvernul lui Assad a folosit arme chimice, noteaza CBSNews.

Desi SUA declara ca nu poate verifica aceste acuzatii, presedintele american a avertizat ca introducerea armelor chimice in lupta, de catre Assad, ar putea insemna o "schimbare a jocului".

Israelul, care se invecineaza la sud-vest cu Siria, a urmarit cu atentie razboiul civil sirian inca de cand acesta a inceput, in martie 2011.

Desi Assad este un important inamic al Israelului, oficialii israelieni au incercat sa nu adopte o atitudine pro sau contra razboiului din Siria. Aceasta mai ales pentru ca familia Assad a mentinut granita cu Israelul linistita in ultimii 40 de ani si din cauza temerilor cu privire la posibilele urmari ale rasturnarii lui Assad. mai mult


Posibile atacuri cu arme chimice în Siria. Întâlnire a miniştrilor de externe europeni la Bruxelles

Doi ziarişti de la prestigiosul cotidian francez Le Monde susţin că au fost martorii unui atac chimic în Siria. Ziariştii francezi, a căror reputaţie nu poate fi pusă la îndoială, au explicat că atacurile cu gaze toxice sunt punctuale şi în cantităţi mici, astfel că devine mai greu să demonstrezi că au fost folosite arme chimice.

În Siria, situaţia se deteriorează de la o zi la alta, iar informaţiile privind atacurile cu arme chimice sunt din ce în ce mai dese. Pe fondul unor lupte crâncene , europenii sunt îngrijoraţi că peste câteva zile expiră embargoul asupra armelor impus de ei Siriei.
La Bruxelles, miniştrii de Externe discută posibilitatea unui sprijin militar acordat opoziţiei, în speranţa că regimul Assad de la Damasc va accepta o soluţie politică.
Oponenţii regimului sirian susţtin că luptatori libanezi din rândurile miliţiilor şiite Hezbollah au organizat atacul de la Qusair, oraş situat chiar la graniţa cu Libanul.
Imaginile video au fost preluate de toate agenţiile de presă, dar nimeni nu poate garanta autenticitatea lor. Acestea ar fi urmările ofensivei dintr-o localitate strategică pentru Bashar al Assad, în care una dintre cele mai cunoscute ziariste de la televiziunea pro-guvernamentală şi-a pierdut viaţa luni dimineaţa.
Se înmulţesc şi mărturiile independente privind atacurile chimice ale regimului de la Damasc. Doi ziarişti de la prestigiosul cotidian francez Le Monde susţin că au fost martorii unui atac chimic.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO