» » » » Conclavul cu șase capete


Mai multe organizații catolice au puterea de a influența cardinalii electori • De la Opus Dei, la Legionarii lui Christos, toate cele șase tabere au câte un preferat pentru Tronul Papal
Va fi viitorul Papă italian, de culoare sau sud-american? Este întrebarea aflată, începând de marți - prima zi a Conclavului -, pe buzele tuturor. Iar așteptarea, pentru cei care stau cu ochii pe fumul alb care va ieși de pe coșul Capelei Sixtine și pe clopotele ce vor fi trase la Catedrala San Pietro, pare că va dura câteva zile. În timp ce toți cei 115 cardinali electori, care urmează să îl aleagă pe viitorul Suveran Pontif, s-au adunat în Casa Sfintei Marta, care le va servi drept domiciliu „forțat” pe durata Conclavului, candidații cu cele mai multe șanse de a ocupa Tronul Sfântului Petru încing bursa pariurilor. În pofida secretomaniei care caracterizează procesul de alegere a Papei, în spatele Conclavului se află un lobby intens, format din șase grupări mari. Cea mai importantă rămâne Opus Dei, supranumită și „Mafia de la Vatican” sau „Caracatița Domnului”.
Pentru alegerea celui de-al 266-lea Papă, vor fi necesare faimoasele 77 de voturi, adică două treimi din sufragiile colegiului format din 115 alegători. Raportul de forţe în Conclav este dezechilibrat, având în vedere că 60 dintre cei 115 cardinali electori sunt europeni (dintre care 28 italieni), 19 sunt latino-americani, 14 - nord-americani, 11 - africani, 10 - asiatici și unul, australian. Dacă nu va apărea o surpriză, Conclavul va dura două sau patru zile maximum, a anticipat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Alegerea noului Suveran Pontif este, însă, categoric, un proces în spatele căruia se găsesc mai multe grupări de lobby, care se „sprijină” pe umerii cardinalilor electori. Și care, scrie ziarul italian „LeggiOggi”, acționează la lumina zilei, pentru a încerca să influențeze votul și a-și impune, în baza legăturilor geografice, preferatul. Șase sunt cele mai influente organizații de lobby care fac jocurile în aceste zile.
Opus Dei, mai puternică decât Masoneria
Cea mai importantă și cunoscută este „Opus Dei”, grupare misterioasă și controversată, fondată, în 1928, de un preot spaniol, capabilă să condiționeze decisiv voturile din colegiul cardinalilor. 


citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO