» » » » » SUA-EUROPA: Pledoarie împotriva unei “NATO a economiei”



Cu binecuvântarea lui Barack Obama, zona de liber-schimb transatlantică ar trebui să vadă lumina zilei de acum în doi ani. Or, există cel puțin patru motive bune pentru ca Europa să nu subscrie acestui proiect, scrie cotidianul liberal Die Welt.
Numite NTA, NTMA, TAD, TED sau TAFTA în forma lor abreviată, ele trebuiau să întărească legăturile economice între Statele Unite şi Europa; iniţiative de care nu mai auzisem vorbindu-se, dar ale căror promotori revin astăzi la ele.
Lobbyiştii industriilor implantate de cele două părţi ale Atlanticului nu mai pot de bucurie. Economia este favorabilă, clasa politică la fel și, pe hârtie, liberul schimb este un lucru bun. Există însă loc pentru a primi vestea cu un profund scepticism.

1. Un prost exemplu pentru restul lumii

Dacă taxele vamale joacă încă un rol în comerţul transatlantic, se întâmplă doar, în realitate, din cauza volumului considerabil de mărfuri schimbate. În 2010, companiile chimice europene au vărsat aproape 700 de milioane de euro fiscului american pentru exporturile cu destinaţia Statele Unite – în timp ce taxele vamale nu se ridică în medie decât la 2,25%.
Dacă va uşura totuşi problemele companiilor, suprimarea taxelor vamale nu va avea efect macroeconomic asupra creşterii. Pentru asta, ar trebui să îndeplinim progrese majore nu doar în problema taxelor vamale, dar şi în legătură cu obstacolele comerciale, care sunt considerabile.
Or, tocmai în acest domeniu marja de manevră este limitată – pentru că grupuri de interese puternice, precum lobbyul agroalimentar, ştiu să se apere, şi pentru că opinia publică ar accepta greu.
Astfel, legislaţia americană împiedică armonizarea mai clară a pieţei medicamentelor; europenii refuză să importe carne conţinând hormoni sau porumb modificat genetic provenind din Statele Unite; pe de altă parte, americanii se tem de bacteriile pe care le-ar putea conţine vita de import sau brânzeturile franţuzeşti fabricate prin procedee naturale.
Negocierile asupra unei liberalizări crescute a schimburilor multilaterale care, din 2001, progresează de bine de rău sub numele de “Ciclul de la Doha”, au arătat amploarea divergenţei de păreri.
Dacă vreodată ar vedea lumina zilei, acordul de liber-schimb transatlantic ar fi clar lacunar – şi asta pune o problemă. Deoarece în caz de acord instabil între Uniunea Europeană şi Statele Unite, cele două blocuri comerciale mai puternice de pe glob ar arăta “un exemplu prost celorlalte zone de liber-schimb”, avertizează Rolf Langhammer, de la Institutul pentru economie mondială din Kiel, Germania.   Mai multe pe....

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO