In următoarele zece zile sindicatul va negocia cu acționariatul o soluție de blocare a intenției de concediere – liderul sindical crede că există șanse oricât de mici pentru aceasta – Rafo are, acum, 929 de salariați.
Administrația societății Rafo Onești a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Bacău și sindicatul Rafinorul că va pune în aplicare Proiectul de Concediere Colectivă, care presupune disponibilizarea a maxim 700 de salariați din totalul de 929 aflați în evidențe. Motivul invocat este restrângerea de activitate din cauza lipsei de resurse financiare necesare plății drepturilor salariale ale tuturor angajaților. În prezent, 600 de salariați se află, până la 1 februarie în șomaj tehnic, cu plata aproape integrală a drepturilor salariale, astfel încît tabelele pentru concediere vor fi întocmite după această dată.
“Programul de concediere – spune liderul sindicatului, Ion Marian – poate fi blocat chiar pe derularea lui, inclusiv pe partea de preaviz, în condițiile în care va apărea o soluție favorabilă și definitivă pentru viitorul Rafo. În următoarele 10 zile vor fi discuții punctuale la Bucuresti și Viena și sunt șanse, chiar dacă mici și toate funcție numai de hotărârea acționarului majoritar, ca procedura de concediere să fie blocată, iar unitatea să-și continuie în mod concret programul de modernizare și repornire.”
Practic – spune Ion Marian -, prezenta notificare reprezintă o reluare a intenției acționarului și administratiei Rafo din ianuarie 2010, când se dorea disponibilizarea a 800 de salariați din 1.150 existenți.
Practic – spune Ion Marian -, prezenta notificare reprezintă o reluare a intenției acționarului și administratiei Rafo din ianuarie 2010, când se dorea disponibilizarea a 800 de salariați din 1.150 existenți.
Atunci, procedura a fost suspendată în urma demersurilor inițiate de conducerea organizației de sindicat prin întâlniri, discuții și negocieri cu acționarii și administratorii la București și Viena. Alt moment greu a fost cel din aprilie 2012, când acționarul majoritar a blocat, pentru o perioadă nedeterminată, dezvoltarea și repornirea instalațiilor rafinăriei și toată lumea a înțeles că Rafo se îndreapta către un moment critic. În luna mai a anului trecut, acționarul majoritar a transmis că se blochează toate lucrările și va recurge la concedierea colectivă. “Prin discuții permanente cu administrația – spune liderul sindicatului Rafinorul -, și periodice cu acționarul majoritar, conducerea organizației de sindicat a reușit blocarea acestei inițiative. În decembrie trecut, la solicitarea scrisă a acționarului majoritar, administrația a transmis sindicatului intenția de a se trece la disponibilizarea colectivă.
Am reușit in extremis amânarea procedurii prin trimiterea a 600 de salariați în șomaj tehnic până în februarie, perioada în care s-a angajat să propună administrației și acționarului unele variante de evitare a concedierilor și reluarea programului de modernizare și repornire a societății. Neexistând o variantă garantată de păstrarea activă a forței de muncă, administrația și acționarul majoritar au hotărât continuarea în paralel a concedierii cu identificarea unor soluții de relansare a programului de modernizare și repornire a instalațiilor, cumulat cu menținerea salariaților în societate.”
Dacă asemenea soluții nu vor apărea, odată cu revenirea celor 600 de salariați aflați acum în șomaj tehnic administrația va hotărî care posturi vor fi radiate și, implicit, salariații care vor urma să fie disponibilizați. Ei vor primi preaviz, iar odată cu disponibilizarea și drepturile salariale, inclusiv plățile compensatorii, în funcție de vechimea în muncă.
Efortul financiar lunar pentru salarii și alte cheltuieli aferente susținerii activității salariaților este, în medie, la Rafo de un milion de euro lunar.
Efortul financiar lunar pentru salarii și alte cheltuieli aferente susținerii activității salariaților este, în medie, la Rafo de un milion de euro lunar.
“Practic – a opinat Ion Marian -, în cei trei ani de încetare a activității conducerea sindicatului a reușit imposibilul, pentru o unitate cu capital privat, respectiv menținerea în activitate a 1.000 de salariați, menținerea Contractului Colectiv de Muncă, acordarea la zi a drepturilor de natură salarială și cel mai mare număr de salariați în comparativ rafinăriile de petrol din România.
Niciun comentariu: