Tabloidul american ”The New York Post” a publicat o imagine cu un bărbat care încerca disperat să se salveze cu câteva secunde înainte de a fi lovit de tren. Fotografului i se reproşează acum că, în loc să-l ajute pe bărbat - care a murit - a ales să facă poza. Tu ce crezi?
Victima se numea Ki-Suck Han, avea 58 de ani şi a murit la scurt timp după ce a fost lovit de metrou. Incidentul s-a petrecut în staţia Times Square din New York. Potrivit autorităţilor, Han a încercat să se urce la loc pe peron, dar nu a reuşit şi a fost practic strivit între tren şi platformă.
Dezbaterea iscată de incidentul tragic ridică încă o dată problema eticii în meseria de jurnalist. Americanul din New York a fost ucis, iar acum fotograful liber profesionist R. Umar Abbasi susţine că, de fapt, încerca să-l alerteze pe conductorul metroului cu ajutorul bliţului.
Ulterior, tabloidul american ”The New York Post” a folosit fotografia pe prima pagină, sub titlul ”Împins pe şinele de metrou, acest bărbat este pe cale să moară”.
Autorităţile susţin că un suspect a fost implicat în moartea newyorkezului, iar cel în cauză a fost deja arestat marţi, a declarat Paul Browne, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din New York.
”Individul cu care am vorbit a făcut declaraţii prin care se implică în incident”, a spus Browne.
Ulterior, Abbasi a declarat în cadrul emisiunii de televiziune ”Today”, difuzată de postul NBC, că el încerca, de fapt, să-i atragă atenţia conductorului cu ajutorul aparatului său de fotografiat. Totodată, el a adăugat că este şocat de faptul că oamenii aflaţi mai aproape de victimă nu au încercat să o ajute, mai ales că între momentul în care aceasta a căzut pe şine şi impactul cu trenul s-au scurs 22 de secunde.
Acest caz aminteşte de o dezbatere identică, însă care a avut loc în urmă cu aproape 20 de ani. Kevin Carter a fotografiat, în martie 1993, un copil din Sudan care suferea de inaniţie şi se târa spre un centru de alimente, în timp ce în apropiere se afla un vultur. Carter a povestit apoi că a făcut poza şi a plecat, pentru că aceasta era ”slujba lui”. A fost aspru criticat pentru că nu a ajutat copilul şi s-a sinucis în 1994, la vârsta de 33 de ani.
Niciun comentariu: