Fiica unei directoare din Ministerul Educaţiei a fost premiată alături de bunica sa pentru participarea elevei la Olimpiade şcolare. Fata pare a se bucura de privilegii nemaivăzute datorită funcţiei mamei sale.
Oneşteanca Bianca Maria Marin (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Nadia Comăneci“ şi fiica Corinei Marin, şefa Departamentului de Management şi Resurse Umane din Ministerul Educaţiei, va fi răsplătită de municipalitate cu 1.000 de lei drept recompensă pentru premiile obţinute la patru olimpiade şcolare de anul şcolar trecut: Engleză, Cultură şi Spiritualitate, Română şi Traduceri. Festivitatea de înmânare a premiilor a fost organizată de Primărie joi, 20 decembrie, la Cinematograful din Oneşti.
Ciudat este faptul că pe lista întocmită de conducerea şcolii pentru a fi înmânată Primăriei, printre profesorii de la clasă care au pregătit-o pe Bianca se află şi bunica sa, adică mama directoarei din minister. Pe aceeaşi listă de recompense se află şi Anca Rafiroiu, inspectoarea de Limba Engleză de la Inspectoratul Şcolar Bacău, care ar fi pregătit-o pe copilă. Aceasta deşi inspectoarea locuieşte în Bacău, adică la o distanţă de 60 de kilometri de Oneşti.
Bunica premiantă
Pe lângă 1.000 de lei, bani care îi vor fi daţi Biancăi, se mai numără şi 500 de lei, care îi revin Mărioarei Nemeş, bunica-profesoară de Limba Română. Femeia, în vârstă de 71 de ani, este ieşită la pensie, dar mai ţine ore la Colegiul „Petru Poni“, adică la o altă unitate de învăţământ decât cea unde învaţă Bianca. În plus, alţi 500 de lei îi vor reveni Ancăi Rafiroiu, inspectoarea de Limba Engleză de la Inspectoratul Şcolar Bacău, cea care ar fi pregătit-o pe Bianca pentru Olimpiada de Traduceri.
Contactat în legătură cu lista semnată şi înaintată Primăriei Oneşti, directorul Colegiului „Nadia Comăneci“, Florin Romandaş, a dat un răspuns întortocheat şi incoerent. „Criteriul în baza căruia s-a decis ce cadre didactice trebuie premiate este simplu: profesorul care l-a pregătit pe elev pentru olimpiadă. Presupun că în cazul Biancăi Marin aşa este. Eleva a dat o declaraţie pe propria răspundere, eu nu ţin evidenţa, vă rog să mă înţelegeţi şi pe mine. La revedere, sărbători fericite, toate cele bune!”, a declarat Romandaş.
Pregătire „prin căi foarte moderne”
Bunica Biancăi, Mărioara Nemeş, susţine că ea merită aceşti bani deoarece copila a obţinut premiul la olimpiadă datorită ei. „Elevii au fost puşi să declare pe propria răspundere cine este profesorul care i-a pregătit pentru olimpiadă. Atâta vreme cât profesorul de clasă n-a făcut nimic deosebit, mi se pare firesc să fiu nominalizată pe acea listă. Eleva aceasta este produsul muncii mele“, a afirmat Nemeş.
„În privinţa doamnei inspector de limbă engleză, nu e vorba de nicio obedienţă din partea Biancăi. S-a consultat cu ea pe căi foarte moderne, pe telefon, pe mail, în legătură cu traducerile pe care eleva le-a făcut pentru olimpiadă. Eleva a fost întrebată pe cine să treacă şi a considerat că este normal s-o nominalizeze pe doamna Anca Rafiroiu“, a mai adăugat Nemeş.
Inspectoarea Rafiroiu afirmă că nu ştie despre acest premiu de la Oneşti: „Listele nu le-am făcut noi, nici nu am ştiut că am fost nominalizată acolo“, a explicat aceasta.
Ordin cu dedicaţie dat de Liviu Pop
Bianca Maria Marin a mai fost implicată într-un scandal de presă în vara acestui an, când Liviu Pop, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a dat o lege cu dedicaţie pentru ea. Aceasta deoarece copila, olimpică la Română, nu s-a prezentat la teza semestrială şi profesoara Ana Maria Dogaru a refuzat să-i pună nota 10 pentru participarea la Olimpiadă în locul notei de la teză, deoarece nu exisa un temei legal.
Ba mai mult, copila nu s-a prezentat la faza locală a olimpiadei, însă a obţinut premiul întâi la faza naţională. De altfel, profesorii colegiului susţin că nu este pentru prima oară când Bianca se califică la faza naţională a unei olimpiade, fără să treacă prin etapa locală sau judeţeană. Totodată, profesorii recunosc faptul că eleva Marin vine rar pe la şcoală, însă nimeni nu are curajul să-i pună absenţe în catalog. Ţinută pe palme de mai toţi profesorii, Bianca s-a trezit la sfârşitul clasei a XI-a cu toate notele de zece. O singură notă de 8, la Calculatoare, obţinută anul acesta, nu a fost nicicum pe placul directorului Romandaşu, care i-a anulat nota sub propria semnătură.
Alte privilegii
De altfel, pe vremea când Bianca era elevă în clasa a VII-a, Comitetul Olimpic Român i-a acordat o bursă de 680 de lei lunar, drept recompensă pentru că a compus o poezie dedicată Nadiei Comăneci. Bursa este valabilă până la terminarea liceului.
Aceasta în condiţiile în care niciun sportiv care a obţinut medalii la concursuri naţionale şi internaţionale nu primit vreo recompensă atât de substanţială. La sfârşitul fiecărui an şcolar, Bianca Marin primeşte din partea conducerii câte o statuetă sau o plachetă făcută special pentru ea.
Niciun comentariu: