» » » Parc solar de 50 hectare la Onesti

panorama-platforma-petrochimica-onesti

Municipalitatea onesteana se pregateste sa puna pe tava, unei firme germane, peste 46,5 hectare de pamant in zona platformei industriale

Primaria vrea sa concesioneze, pentru 15 ani, peste 465.000 mp de teren unei societati germane. Firma, se arata intr-un proiect de hotarare, va construi un parc fotovoltaic in zona platformei industriale Borzesti. In mod total nerealist, edilii estimeaza ca in 15 ani investitia in parcul solar va intoarce in bugetul local peste 130 milioane euro. Suma pare rupta de realitati, in contextul in care pretul de pornire in stabilirea redeventei aferente concesionarii se ridica la 3,46 lei/mp/an. Daca valoarea redeventei ramane cea minima, Primaria Onesti va incasa maxim 1,6 milioane lei/an pentru cele aproape 50 de hectare concesionate catre nemti.

Moda parcurilor fotovoltaice a poposit si la Onesti. In sedinta din 18 septembrie, alesii vor dezbate un proiect vizand concesionarea a peste 46,5 hectare de pamant catre o firma germana. Aceasta, spera municipalitatea onesteana, va construi un parc solar care ar trebui sa genereze aproximativ 23 megawati. Conform proiectului, concesionarea se va intinde pe 15 ani, edilii estimand ca investitia va intoarce la bugetul local peste 130 de milioane de euro (!).
Calculele municipalitatii par usor hazardate, in contextul in care pretul de la care va porni licitatia publica pentru stabilirea valorii redeventei este de doar 3,46 lei/mp/an. Daca redeventa nu va depasi valoarea amintita, inseamna ca in fiecare din cei 15 ani ai perioadei de concesionare in bugetul local vor intra aproximativ 1,6 milioane lei, mult mai putin decat estimarile optimiste ale primariei.

Nume tinut secret

Din documentatia existenta in proiectul de hotarare nu reiese cine este firma care intentioneaza sa construiasca parcul solar. Surse administrative onestene au confirmat pentru cotidianul Desteptarea ca societatea ar fi de provenienta germana.
Terenul afectat concesionarii este format din doua parcele aflate in proprietatea municipalitatii onestene (una de 33 hectare; cealalta de 13). Acesta se afla in zona platformei industriale Borzesti, afectata in trecut de supraimpozitarea dictata de administratia Emil Lemnaru.

Juristul nr. 1, in concediu subit

Dezbaterea din CL pe marginea proiectului de concesionare va fi vaduvita de prezenta secretarului Daniel Spanu. Acesta si-a luat concediu incepand cu luni, astfel incat nu va participa la discutii, in conditiile in care proiectul nasit de municipalitate va avea un impact local major.

Platforma industriala, in zona D de impozitare
Administratia Neghina repara relele administratiei Lemnaru

Concomitent cu proiectul de concesionare, alesii onesteni vor repara “stricaciunea” comisa de fosta administratie locala, care a promovat supraimpozitarea societatilor de pe platforma industriala onesteana.
Pe parcursul anului trecut, fostul primar Emil Lemnaru (PSD) s-a facut remarcat prin sustinerea unei zonificari fiscale in urma careia s-a stabilit ca firmele de pe platforma sa plateasca impozite aferente zonei A de taxare.
Proiectul a fost dezavuat de intreaga comunitate onesteana, fiind atacat in contencios-administrativ de societatile de pe platforma.
Conform noului proiect sustinut de primarul Laurentiu Neghina, platforma industriala va fi introdusa in zona D de impozitare (taxe minime), hotararea de CL din septembrie 2011 urmand a fi abrogata. Municipalitatea spera ca prin promovarea proiectului de diminuare a impozitelor, litigiile dintre primarie si marile societati de pe platforma se vor solutiona definitiv.

Energia regenerabila, o afacere la moda
Judetul Bacau, Mecca energiei verzi

In mai multe locatii din judetul Bacau vor fi dezvoltate, in perioada urmatoare, parcuri solare. In comuna Margineni, societatea germana Regenergy SRL intentioneaza sa construiasca o fabrica de panouri fotovoltaice. Consiliul Judetean a aprobat deja documentatia urbanistica, primarul comunei declarand cotidianului Desteptarea ca nemtii vor sa produca panouri pentru toate judetele Moldovei.
Comuna Traian este, de asemenea, vizata de doua societati care vor sa construiasca acolo un parc solar de 11 hectare, in baza unei concesionari intinse pe 15 ani. Un alt parc fotovoltaic ar putea “rasari” in comuna Filipesti, unde societatea Sony Tekn Energy este interesata sa dezvolte o asemenea investitie.
desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO