Reprezentantii judetului nostru se vor aseza la masa discutiilor din nou cu cei ai Harghitei. Acestia au solicitat o zona considerabila din teritoriul judetului Bacau, iar cel mai de notorietate caz este cel al comunei Sânmartin care solicita Tabara Valea Uzului, aflata pe raza orasului Darmanesti.
„La Harghita s-a schimbat prefectul. Am avut deja discutii cu noua echipa si urmeaza ca saptamâna viitoare sa avem o noua runda de negocieri”, a declarat subprefectul Dorian Pocovnicu. Un lucru este clar. Autoritatile bacauane sunt decise sa pastreze din judet cât mai mult posibil, asta in conditiile in care si legea este de partea noastra. Daca ar trece la Consiliul Local Sânmartin, tabara ar fi o enclava a Harghitei in judetul Bacau, aceasta fiind situata la 15 kilometri de granita dintre cele doua unitati administrativ-teritoriale.
Judetele invecinate vor sa ia pasuni si chiar sate din judetul Bacau. Institutia Prefectului a demarat intâlniri de mediere cu autoritatile din localitatile respective, incercând sa solutioneze disputele pe cale amiabila. Cel mai dificil de negociat va fi cu administratia Sânmartin, din Harghita, care vrea terenul si cladirea fostei tabere din Valea Uzului.
Dorian Pocovnicu, subprefectul judetului, s-a intâlnit cu reprezentantii administratiilor din judetele Vrancea si Neamt, in cadrul comisiilor de mediere a unor litigii de granituire. Conflicte legate de stabilirea limitelor intre localitati au aparut si in interiorul judetului. Sunt 19 astfel de litigii. Municipiul Bacau e in disputa cu Letea Veche si Itesti, Moinesti cu Poduri si Magiresti, Bucium cu Onesti si Stefan cel Mare, Casin cu Onesti si M. Casin, Sascut cu Tatarasti si Valea Seaca. Celelalte litigii vizeaza granitele Moinesti – Magiresti, Bogdanesti – Pârgaresti, Comanesti – Darmanesti, Sarata – L. Calugara, Magura – Strugari, Prajesti – Traian, Rosiori – Odobesti, Tamasi – Gioseni si Zemes – Magiresti. Neintelegerile pleaca de la Legea 2/1968 privind reorganizarea teritorial-administrativa. Aplicarea ei a fost acceptata, dar dupa 1990, când au inceput retrocedarile, au aparut disensiuni care au generat, secundar, litigii de granituire. “Pâna la ora asta, au avut loc comisii de mediere pentru toate cele 19 litigii intrajudetene, arata Dorian Pocovnicu. Au fost localitati care au gasit solutii convenabile ambelor parti, dar si situatii in care nu s-a ajuns la un numitor comun, singura care poate decide fiind instanta.”
Unii edili vor in instanta
Nu la fel de simplu se vor rezolva litigiile care vizeaza granitele dintre judete. Pâna acum au avut loc comisii de mediere Bacau – Vrancea, la Focsani, si Bacau – Neamt, la Piatra Neamt. La Focsani, edilii comunelor Podu Turcului, Urechesti, Boghesti si Ruginesti nu au gasit solutii dar se vor mai intâlni, fiind deschisi la dialog. La medierea din judetul Neamt, edilii din Filipesti si Icusesti au decis sa mearga in instanta. Disputa a fost provocata, aici, nu de retrocedari ci de mutarea albiei Siretului in ultimii 40 de ani. Comuna Filipesti e cea care a câstigat teren, iar legislatia cadastrala ii da dreptate. Urmatoarea va fi medierea disputelor cu judetul Harghita. Acestea vizeaza granitele Sânmartin – Asau, Sânmartin – Darmanesti, Ciucsangeorgiu – Agas, Ciucsangeorgiu – Asau, Frumoasa – Agas si Pauleini Ciuc – Agas. “Va fi zona cea mai dificila de mediere deoarece unele unitati administrative din Harghita cer teritorii destul de insemnate. E de notorietate cazul Taberei Valea Uzului, revendicata de Sânmartin”, arata Dorian Pocovnicu. Pe lânga faptul ca e incâlcit, cazul Valea Uzului are in spate insemnate interese economice. Cel care cere nu este judetul Bacau, ci Harghita. “Prefectura Bacau va sustine, evident, cu actele puse la dispozitie de autoritatile din Asau, Agas si Darmanesti, necedarea teritoriului, afirma Dorian Pocovnicu. Nu vom ceda un centimetru din teritoriul judetului.”
Sânmartin vrea teren la 25 de kilometri
“Autoritatile din Sânmartin solicita Tabara Valea Uzului. E vorba de o enclava situata lânga orasul Darmanesti. La reorganizarea din 1968, satul Valea Uzului a fost arondat comunei Sânmartin, desi nu se prea justifica, intre Valea Uzului si Sânmartin fiind o distanta foarte mare. Acolo, insa, locuiau mai multe familii de etnie maghiara si aceasta a fost, probabil, motivatia”, arata Genica Chiturlea, secretarul orasului Darmanesti. Prin planurile cadastrale din 1972 si 1985, OCPI Harghita si OCOPI Bacau stabilesc ca hotarul dintre judete sa fie pârâul Uz, satul Valea Uzului fiind inclus in cadastrul orasului Darmanesti. Prin Ordinul 1093/2006 emis de Karoly Borbely, presedintele Agentiei Nationale de Tineret (ANT), care a abrogat Ord. 919/2006, s-a aprobat transmiterea imobilului Taberei Valea Uzului, impreuna cu mijloacele fixe, spre utilizare Directiei Judetene de Tineret (DJT) Harghita. Transferul a fost contestat, iar incercarea de a prelua tabara a esuat. Asta nu inseamna ca harghitenii au renuntat. “Autoritatile din Sânmartin cer ca incinta fostei tabere sa fie trecuta in administrarea lor, desi geografic nu se justifica. Valea Uzului este situata la 15 de kilometri de granita cu judetul Harghita, iar intre Valea Uzului si localitatea Sânmartin, care revendica terenul si cladirea taberei, sunt 25 de kilometri”, explica Spiridon Constantin, primarul orasului Darmanesti. Daca ar trece la CL Sânmartin, tabara ar fi ca o insula a judetului Harghita in interiorul judetului Bacau, ceea ce ar fi o anomalie. Edilul arata ca specialistii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Harghita nu sprijina pretentiile Primariei Sânmartin. Intrucât urmeaza ca Parlamentul sa adopte o noua lege cadastrala, comisiile de mediere trebuie sa se grabeasca a solutiona pe cale amiabila acest litigiu.
„Pâna la ora asta, au avut loc comisii de mediere pentru toate cele 19 litigii intrajudetene. Au fost localitati care au gasit solutii convenabile ambelor parti, dar si situatii in care nu s-a ajuns la un numitor comun, singura care poate decide fiind instanta.”
Dorian Pocovnicu, subprefect Bacau
„Autoritatile din Sânmartin cer ca incinta fostei tabere sa fie trecuta in administrarea lor, desi geografic nu se justifica. Valea Uzului este situata la 15 de kilometri de granita cu judetul Harghita, iar intre Valea Uzului si localitatea Sânmartin, care revendica terenul si cladirea taberei, sunt 25 de kilometri.”
Spiridon Constantin, primar Darmanesti
Niciun comentariu: