» » » Facilitati pentru persoanele juridice, in Codul fiscal

Luna iulie a venit cu o serie de modificari pe linie fiscala. Schimbari importante apar in procedura de impozitare, atât a profitului, cât si a venitului, dar si pe linia colectarii taxei pe valoarea adaugata. Alte schimbari se refera la regimul fiscal al dividentelor primite din statele membre ale Uniunii Europene.

"Se stie ca toata lumea care primea dividende trebuia sa plateasca 10 la suta, cota de impozit. Dar, pentru simplificare, cei care au societate-mama, cu filiale in strainatate, nu mai platesc impozitul pe dividente la noi, nici societatile din strainatate care au filiale la noi. Este un fel de reciprocitate, in sensul ca se scutesc persoanele respective, dar in final aceste plati se vor face intrucât societatile-mama trebuie sa faca un bilant consolidat, iar in acesta trebuie sa arate ca plata este facuta", a explicat Mircea Muntean, director executiv la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. In aceleasi conditii, sunt neimpozabile si dividendele primite de sediile permanente din România ale unor persoane juridice straine din alte state membre, care sunt distribuite de filialele acestora, daca persoana straina detine, la fel, minimum 10 la suta din capitalul social al societatii care distribuie dividendele.

Cheltuieli deductibile pentru masina

In ceea ce priveste impozitul pe profit, modificari fiscale aplicabile din aceasta luna sunt la cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii ale masinilor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare intr-o societate comerciala. "Pâna acum, celor care foloseau masina firmei in interes particular nu li se permiteau cheltuieli deductibile. Acum, firma le recunoaste, la fel si Fiscul, dar in proportie de 50 la suta, daca foloseste masina particulara si in interesul firmei", a mai spus directorul Muntean. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile in situatiile in care autovehiculele respective se inscriu in acele exceptii prevazute de lege. In schimb, cheltuielile care intra sub incidenta noilor prevederi nu includ si cheltuielile cu amortizarea.

S-a marit si plafonul de scutire TVA

"La fel este si la impozitul pe venit. In sensul ca, la stabilirea venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla, se aplica limita de cheltuieli deductibile prevazuta la impozitul pe profit", a mai declarat director executiv DGFP Bacau. Modificari au fost aduse si in privinta colectarii TVA aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere. Astfel, in cazul in care aceste masini nu sunt utilizate in scopul activitatii economice a unei persoane impozabile, din aceasta luna TVA aferenta cu aceste cheltuieli se deduce in proportie de 50 la suta. Tot din aceasta luna s-a modificat si plafonul de scutire de taxa pentru operatiunile impozabile de la 35.000 la 65.000 de euro, respectiv de la 119.000 lei la 220.000 lei.
Roxana Neagu
desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO