» » Zece milioane de euro pentru statiile de deseuri

Gunoi mai putin si taxe mai mici
CJ Bacau a anuntat, ieri, demararea lucrarilor pentru constructia statiei de compost din Onesti si a statiilor de transfer din Gaiceana si Beresti Tazlau. Investitia costa 10 milioane de euro si este finantata din Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu. Lucrarile vor fi gata la jumatatea anului 2013. 
Consiliul Judetean (CJ) Bacau a obtinut finantare europeana pentru "Sistemul integrat de management al deseurilor solide", aplicatie semnata pe 11 aprilie 2011, la Ministerul Mediului, in valoare de 36 de milioane de euro. Din aceasta face parte si proiectul de construire a unei statii de sortare si compostare in Onesti si a statiilor de transfer din Gaiceana si Beresti Tazlau. Pâna acum au fost semnate patru contracte: doua pentru elaborarea documentatiei, in valoare de 58.000 euro, unul de asistenta tehnica, 3 milioane de euro, si altul pentru inchiderea depozitelor neconforme din sase orase, lucrare care va costa 13,2 milioane de euro. Pentru statia de compost si cele de transfer, contractul a fost semnat pe 27 ianuarie 2012 si are o valoare de 10,1 milioane de euro. Proiectarea lucrarilor va dura 3 luni, executia 12 luni, apoi inca 12 luni vor fi rezervate notificarii defectelor. S-au pierdut 7 luni din cauza unei legi a achizitiilor publice greoaie si a contestatiilor, dar ieri s-a dat, in sfârsit, startul acestei investitii. "Ma bucura foarte mult ca antreprenorul general, in acest contract, este o societate din Bucuresti, dar care are o sucursala foarte puternica in Bacau. Practic, va fi folosita forta de munca din judetul Bacau. Este un obiectiv pe care il clameaza foarte multi politicieni, din punctul meu de vedere, adesea demagogic, pentru ca Legea achizitiilor publice ne guverneaza pe toti si nu are un criteriu care sa dea intâietate unui constructor autohton" a declarat Dragos Benea, presedintele CJ. 

Finantare asigurata 100 la suta

Administratiile care nu au accesat fonduri europene pentru inchiderea gropilor de gunoi neconforme si construirea sistemelor ecologice de transferare si depozitare a deseurilor, le vor construi din bugetul propriu, dupa 2013. Hidroconstructia Bacau, sucursala care va construi statiile din judet, are 700 de angajati si o cifra de afaceri de 32 de milioane de euro pe an. La nivel national, societatea ruleaza anual 260 de milioane de euro. "Hidroconstructia este o societate infiintata in 1950, deci cu o vechime de peste 60 de ani, cu o structura care acopera intreaga tara, impartita in 11 filiale, a explicat Viorel Grosu, director. Suntem fostul TCH, care are o experienta vasta in lucrari hidrotehnice si amenajari hidroenergetice. Dupa 1990, ne-am adaptat cerintelor pietei si am executat alimentari cu apa, canalizari si lucrari in managementul al deseurilor." Firma s-a inscris la licitatie si pentru ca "sursa de finantare e asigurata 100 la suta." Printre beneficiile statiei din Onesti se numara diminuarea cantitatii de deseuri, protejarea mediului, valorificarea compostului in agricultura, diminuarea costurilor de transport si scaderea taxei de salubrizare. Pâna la sfârsitul lunii martie, CJ Bacau va semna si al treilea contract important din cadrul "Sistemului integrat de management al deseurilor solide", cel de furnizare a echipamentelor. 
Silvia Patrascanu 

http://www.desteptarea.ro/zece-milioane-de-euro-pentru-statiile-de-deseuri.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO