» » Explozie si incendiu la Rafo

Exercitiu tactic de testare a planului de urgenta
Pe 26 octombrie, la ora 10.40, la SC RAFO Onesti s-a produs o puternica explozie la rezervorul sferic 129, din cauza unei scurgeri de gaze, pentru a carei remediere nu s-au folosit uneltele adecvate. Deflagratia a avut loc în cuva de retentie a rezervorului si a distrus armaturile acestuia, dar si instalatiile de stropire cu apa, structurile de rezistenta ale suportilor rezervoarelor. La momentul producerii exploziei, în rezervorul sferic 129 erau depozitate aproximativ 20 tone propan. 
Explozia a fost însotita de degajarea în atmosfera a unei mari cantitati de produse de ardere si gaze toxice. Deflagratia a spart si geamurile blocurilor de locuit ale cartierului T.C.R., aflate la circa 1.5 km de societate. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a fost anunsat imediat de accidentul produs. S-a deplasat imediat la fata locului Garda de Interventie si Stingere din cadrul Detasamentului de Pompieri Onesti. S-a constat ca incendiul se manifesta sub forma de jet, la supapa de refulare în atmosfera, iar armaturile rezervorului sferic 129 au fost rupte. Norul format din gazele toxice se deplasa din cauza curentilor de aer catre cartierul TCR al municipiului Onesti, punând în pericol populatia si mediul, dar si activitatea de la SC Carom SA Onesti.

Activitate oprita

Activitatea în parcul de rezervoare sferice al SC Rafo a fost oprita, angajatii au fost evacuati de la locurile de munca si grupati in spatiile de adunare. Explozia a lasat si urmari grave in rândul salariatilor. Trei muncitori aflati în zona avariei au fost gasiti în stare de inconstienta, iar restul personalul din locul deflagratiei au acuzat stari de soc, greturi si insuficienta respiratorie. A intervenit si Serviciul privat pentru situatii de urgenta, care a actionat pentru salvarea persoanelor, pentru interventia tehnica si localizarea norului toxic. Imediat a fost anuntat si inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Judetean (ISUJ) Bacau, dar si presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau. S-a constituit grupa operativa, care s-a deplasat la locul interventiei.

Alarma de dezastre

La ora 11.11 s-a dat „Alarma de dezastre”. Echipele de salvare au evacuat si locuitorii din cartierul TCR, dar si salariatii de la Carom (firma aflata în imediata vecinatate a amplasamentului). Alaturi de pompierii militari, intervin si politisti, jandarmi, medicii de la Serviciul de Ambulanta, Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta ale municipiului Onesti, comunei Stefan cel Mare si comunei Gura Vaii, laboratorul mobil prelevare monitorizare factori de mediu, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, Garda de Mediu. S-a lucrat „ca la carte”, cu miscari rapide si sigure. Situatia a fost tot timpul sub control. A fost un exercitiu tactic de mare anvergura. Un exercitiu de antrenament pentru cazul unor situatii reale. Scopul actiunii este atins. Concluzie: fortele operationale au intervenit eficient.
Roxana Neagu

Exercitiul din data de 26 octombrie a avut ca tema „Activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta «Maior Constantin Ene» al judetului Bacau, pentru conducerea si coordonarea fortelor de interventie prevazute în Planul de Urgenta Externa al SC Rafo SA Onesti”. „S-a simulat limitarea si înlaturarea consecintelor unei explozii urmata de incendiu cu degajare de gaze toxice în atmosfera. A fost de fapt o verificare a modului de actiune a tuturor fortelor de interventie pentru a se evita adevarate catastrofe, ce se pot solda cu distrugeri însemnate de bunuri materiale si, uneori, cu pierderi de vieti omenesti”, a explicat lt. Andrei Grecu, ofiter.

http://www.onestiexpres.ro/explozie-si-incendiu-la-rafo.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO