» » Judetul Bacau se dezmorteste economic

De 13 ori mai putine radieri de firme in 2011 fata de anul trecut
Economia judetului se dezmorteste dupa ce, in ultimii doi ani, mii de firme din Bacau s-au desfiintat pe fondul crizei. Datele oficiale de la Registrul Comertului atesta ca in primele 5 luni din 2011, numarul firmelor radiate s-a ridicat la doar 486, fata de 6.485 in perioada similara a anului trecut. Dinamica in scadere a radierii firmelor in judetul Bacau este reprezentativa la nivel national.
In primele cinci luni ale anului, patronii din judetul Bacau au radiat voluntar 486 de firme, fata de aproape 6.500 in perioada similara a anului 2010. Dinamica in scadere a radierii firmelor plaseaza Bacaul pe un loc fruntas in tara. Practic, in judetul Bacau s-au radiat de 13 ori mai putine firme in 2011, decat in intervalul ianuarie - mai 2010. 
Judetul Bacau sta, de asemenea, bine si la capitolul dizolvari voluntare unde, in primele cinci luni ale anului in curs, nu s-a inregistrat nicio dizolvare. In perioada similara a anului trecut, in judetul Bacau patronii au dizolvat din proprie initiativa 31 de societati.

Se (re)infiinteaza firme

Potrivit statisticilor date publicitatii de Registrul Comertului, in primele cinci luni ale anului 2010 fusesera infiintate 1.220 de societati, in timp ce in acelasi interval al anului 2011 numarul acestora a crescut la 1.420. SRL-urile (societatile cu raspundere limitata) domina formele de asociere inscrise la Registrul Comertului, conform datelor oficiale bacauanii infiintand in perioada ianuarie-mai 2011 peste 650 de astfel de firme. Pe locul doi in judet se claseaza infiintarile de intreprinderi individuale, cu 437 de inmatriculari. In primele cinci luni ale anului in curs s-au mai infiintat alte 290 de PFA-uri (persoane fizice autorizate). 

Peste 21.000 de comercianti

In judetul Bacau, in prezent, isi desfasoara activitatea 21.211 de agenti economici, adica 2,4 la suta din totalul de peste 900.000 din tara. Din acestia, 7.828 reprezinta persoane fizice autorizate, in timp ce 13.383 sunt societati comerciale. Asta in timp ce, la nivel de tara, din cei peste 900.000 de agenti economici activi, aproape 264.000 sunt persoane fizice autorizate, restul de 636.000 fiind persoane juridice. 

200 de firme in insolventa in ultimele doua luni

Conform datelor prezentate de Registrul Comertului, in doar doua luni peste 200 de firme din judetul Bacau au intrat sub incidenta Legii 85/2006 privind insolventa. In luna aprilie, de exemplu, au intrat in insolventa 109 firme, in timp ce in luna mai 94 de societati comerciale au intrat in evidenta Registrului Comertului ca fiind in procedura de insolventa. Numarul de firme intrate in insolventa in judetul Bacau in ultimele luni este cel mai mare dintre toate judetele din regiunea Moldovei. Comparativ, in Vrancea au intrat in insolventa 30 de firme (15 in aprilie, 15 in mai), in timp ce in Suceava o singura societate suporta rigorile Legii 85. 

Finantele executa pe capete

Pe fondul revirimentului palid pe care-l traverseaza mediul economic bacauan, institutiile statului au strans si mai tare cureaua. Este si cazul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau care, de la inceputul anului, a recuperat 15 milioane de euro din executari silite. In primele 5 luni ale anului, lucratorii DGFP au emis 13.570 de titluri executorii pentru societati comerciale, respectiv 9.650 pe numele unor persoane fizice. Cele peste 23.000 de titluri executorii insumeaza aproximativ 190 de milioane lei. Din aceasta suma, lucratorii DGFP Bacau au reusit sa recupereze circa 59,7 milioane lei. In urma emiterii titlurilor executorii, de la firme s-au obtinut 55,63 de milioane lei, respectiv 4,19 milioane lei de la persoane fizice. 

57 de tranzactii UE aflate in ancheta 

Potrivit unui raport prezentat recent de conducerea DGFP, 57 de tranzactii derulate de societati comerciale din judetul Bacau cu parteneri din diferite state membre ale UE se afla in anchete administrative, sumele solicitate spre investigare fiind de peste 11,58 milioane euro. De asemenea, pentru un numar de alte 46 - derulate de DGFP indeosebi in 2010 - s-au primit raspunsuri din statele partenere. Cele 46 de anchete au vizat o suma totala de 13,27 milioane de euro. 

De trei ori mai putine suspendari de activitate in tara

Din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) rezulta ca in primele cinci luni ale anului 2011 numarul suspendarilor de activitate ale societatilor comerciale este de trei ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut.
Daca in intervalul ianuarie - mai 2010, 34.369 de firme si-au suspendat activitatea, in aceeasi perioada a lui 2011 numarul acestora a scazut simtitor, la doar 10.275. O scadere la fel de importanta a fost inregistrata la capitolul dizolvari voluntare. In primele cinci luni din 2010, 4.270 de societati au fost dizolvate de patroni, pentru ca in acelasi interval al lui 2011 numarul dizolvarilor voluntare sa fie de doar 1.536. 

Reversul medaliei - cresterea infractionalitatii economice

Din analizele efectuate de Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, infractionalitatea economico-financiara in judetul nostru a cunoscut o crestere cu 34 la suta a numarului de fapte sesizate, de la 665 in trimestrul I al anului trecut, la 889 in primele trei luni ale lui 2011. Cele mai mari cresteri sunt la evaziunea fiscala (de la 74 de fapte, la 164 in acest an). Urmeaza apoi infractiunile la Legea cecului - 86 de fapte, apoi infractiunile la proprietatea intelectuala - 20 de fapte, la procedurile de insolventa - 15 cazuri, jocuri de noroc - 6 fapte si Codul vamal - 4 cazuri. Tendintele se pastreaza la acelasi nivel si in trimestrul II al acestui an. In acelasi context, combaterea activitatilor comerciale ilicite a constituit unul din obiectivele prioritare in care s-a actionat, fiind initiate in acest sens mai multe actiuni, mai ales in domeniul prevenirii si combaterii ilegalitatilor din sfera importurilor, exporturilor si comercializarii tutunului si a produselor din tutun, a marfurilor subevaluate din tarile asiatice si Turcia, a celor de pe piata produselor de panificatie si a produselor accizabile, precum si pentru aplicarea masurilor antidumping. Toate controalele si raidurile desfasurate de Grupul operational pentru combaterea evaziunii fiscale contituit la nivelul judetului Bacau au fost organizate cu sprijinul comisarilor de la Garda Financiara, Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale, Inspectoratul Teritorial de Munca si alte institutii. 

Plan la incasari pentru Fisc

Toate acestea duc insa la cresterea colectarilor de fonduri la bugetul de stat. Astfel, in ceea ce priveste programul de incasari, DGFP Bacau a realizat planul in proportie de 103,61 la suta, ceea ce face ca judetul nostru sa se situeze, la acest capitol, pe locul IV din tara. Astfel, la Bugetul de Stat realizarea este de aproape 90 la suta, la bugetul Asigurarilor sociale de 121,3 la suta, la bugetul de Sanatate de 109,1 la suta, iar la bugetul de Somaj, de 102,87 la suta. De cealalta parte a balantei, pe partea de arierate bugetare, au mai ramas de recuperat, pe situatia realizata la sfasitul lunii aprilie, 120.750.000 lei. 

Sprijin pentru agentii economici activi

Pentru a venit in sprijinul agentilor economici care doresc sa-si continue activitatea pe piata locala, Ministerul de Finante a emis noi precizari cu privire la esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat. “Esalonarea la plata se acorda de organele fiscale competente la cererea contribuabililor, pe o perioada de cel mult 5 ani, pentru toate obligatiile fiscale restante, inscrise in certificatul de atestare fiscala”, a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvant la Directia Finantelor Publice Bacau. Pentru a primi acordarea esalonarii la plata, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa aiba depuse toate declaratiile, potrivit vectorului fiscal, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare, sa aiba constituita garantia potrivit dispozitiilor legale, sa nu se afle in procedura insolventei sau in dizolvare. La cererea de acordare a esalonarii la plata, trebuie anexate mai multe documente printre care declaratia pe propria raspundere a agentului economic din care sa reiasa ca nu se afla in procedura insolventei sau in dizolvare, copia ultimei situatii financiare anuale depuse la oficiul registrului comertului/organul fiscal competent, situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a esalonarii la plata, copia ultimei balante de verificare, programul de restructurare sau de redresare financiara semnat de reprezentantul legal al contribuabilului, situatia privind indicatorii orientativi si alte informatii relevante in sustinerea cererii.
Roxana Neagu
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO