» » Inghesuiala la Titularizare

In focul examenelor: 1.000 de dascali pe 250 de locuri
Dupa absolventii de gimnaziu si de liceu, acum a venit randul cadrelor didactice sa treaca prin focul examenelor. Aproape 1.000 de dascali au concurat pe cele 250 de locuri titularizabile in invatamant. Desi s-au inscris mult mai multi, unii au cedat inaintea examenului si nu s-au mai prezentat la testare. Primele rezultate vor fi afisate pe 18 iulie. Aceasta este ultima titularizare cu examen national. De anul viitor, concursul de ocupare a posturilor in sistem va fi organizat de fiecare unitate de invatamant in parte. 
Cadrele didactice care doresc sa se titularizeze in invatamant au participat la concursul organizat in acest an de Inspectoratul Scolar Judetean in doua centre, fixate in municipiu Bacau, respectiv Colegiul Pedagogic "Stefan cel Mare" si la Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V. Karpen". Pe cele 250 de posturi titularizabile s-au inscris peste 1.100 de candidati. Alte circa 900 de locuri vor fi pentru cei care vor sa lucreze ca suplinitori. 

Monitorizare video 

In premiera, examenul de titularizare a fost monitorizat video integral, in toate salile fiind instalate camere video. Nu s-au inregistrat insa probleme. “Examenul a decurs normal, in conditii bune si fara probleme. Candidatii au intrat la timp in salile de testare, nu sunt probleme deosebite la acest centru”, ne-a declarat in timpul sustinerii probelor de concurs prof. Robert Laic, presedintele comisiei de titularizare de la Colegiul Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau. Examenul a durat patru ore, de la 10.00 la 14.00. Au fost puse la bataie peste 50 de specializari, de la Matematica, Biologie, Limba si literatura romana, pana la Protectia mediului, Economie sau Administratie. Multe posturi sunt insa in mediul rural, in special pe invatamantul prescolar. 

Nu toata lumea a fost prezenta

De la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau s-a realizat si o statistica a prezentei din acest an la examenul de titularizare.
“Astfel, candidati inscrisi au fost 1.157, dar s-au prezentat doar 928. Primele rezultate vor fi afisate pe 18 iulie. Dupa aceasta data, in urmatoarele doua zile se pot depune contestatiile, care vor fi rezolvate pe 20 iulie, iar pe 21 iulie candidatii vor putea afla rezultatele finale”, a precizat inspector scolar Isabela Adam. Aceasta titularizare este ultima organizata la nivel national, cu subiecte unice stabilite de Ministerul Educatiei. Incepand cu anul scolar viitor, tot ce inseamna politica de personal in scoala va ramane la latitudinea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant. El va decide vacantarea posturilor, organizarea de concursuri si restrangerile de activitate. Inspectoratul Scolar nu va mai organiza din 2012 examen national de titularizare, ci doar va viza corectitudinea organizarii concursurilor la nivel de unitate de invatamant. 

Master didactic pentru a fi profesor

Studentii si absolventii de invatamant superior care opteaza pentru profesia didactica au obligatia sa absolve cursurile unui master didactic cu durata de 2 ani. Programele de studii ale masterului didactic sunt elaborate pe baza standardelor profesionale pentru functii didactice, se aproba de catre Ministerul Educatiei si se acrediteaza conform legii. Studentii care frecventeaza cursurile unui astfel de master pot beneficia de burse de studiu finantate de la bugetul de stat. Cuantumul bursei este echivalent cu salariul net al unui profesor debutant. Dupa absolvirea masterului se elibereaza o diploma de master didactic in domeniul programului de licenta.
Personalul didactic din invatamantul preuniversitar care a devenit titular al sistemului national de invatamant prin repartitie guvernamentala sau prin orice alta forma legala beneficiaza de aceleasi drepturi ca si personalul didactic devenit titular prin concursul national de titularizare. In schimb, aceasta categorie de cadre didactice au drept de rezervare a postului sau a catedrei.

Candidatii care au dobandit definitivarea in invatamant, profesori cu drept de practica, si au ocupat prin concurs validat, in conditiile legii, un post didactic vacant sunt titulari pe postul ocupat.
Roxana Neagu

http://www.desteptarea.ro/inghesuiala-la-titularizare.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO