» » O adolescenta de 17 ani a nascut fara sa stie ca-i gravida

O adolescenta de 17 ani a nascut fara sa stie ca i gravida

 Caz socant si extrem de dificil pentru medicii de la Maternitatea din Bacau – acestia au fost pusi in situatia de a asista la nastere o fata de 17 ani care, nu doar ca nu a avut habar ca-i gravida, dar s-a mai si prezentat la spital la nu mai putin de o saptamina dupa ce i se rupsese apa – atit fatul, cit si mama au fost la un pas de moarte – medicii de la Materninatea bacauana spun ca nu s-au intilnit niciodata cu o astfel de situatie
De o luna, cadrele medicale de la Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean Bacau se straduiesc sa rezolve un caz cu totul deosebit. Acela al unei fete de doar 17 ani care a ajuns in stare extrem de grava in unitatea medicala, cu o sarcina de care ea nu a aflat decit la o saptamina dupa ce i s-a rupt apa.
Fata provine din mediul rural, este liceanca si spune ca, pur si simplu, nu a dat importanta faptului ca burta ei crescuse, pe motiv ca aceasta era moale, iar ea stia ca “la sarcina, burta este tare”, dupa cum a declarat medicilor si jurnalistilor.
Acum, dupa o luna, aflata inca pe patul de spital, dupa clipele de cosmar prin care a trecut din cauza complicatiilor, fata nu mai are glas decit pentru a-i multumi lui Dumnezeu si medicilor pentru ca au salvat-o de la moarte.
A ajuns in spital dupa 6-7 zile de la “ruperea apei”
Dupa noua luni in care adolescenta si-a continuat nestigherita viata, nedind nici un fel de importanta modificarilor corpului ei, intr-o zi, aceasta a constatat ca are scurgeri urit mirositoare si dureri ingrozitoare de spate. S-a dus la medicul de familie pentru o consultatie, moment in care vestea unei sarcini dusa la termen si, mai mult, ruperea membranei de o saptamina a cazut ca un trasnet asupra ei, iar calvarul a inceput.
“Nu am stiut ca-s gravida, n-am avut greturi, n-am avut nimic, iar burta crescuse dar era moale, iar eu stiam ca la sarcina trebuie sa fie tare asa ca n-am dat importanta. Eu m-am dus la medic pentru ca aveam dureri foarte mari de spate. Aici mi s-a spus ca-s gravida si ca atit eu, cit si fatul sintem in mare pericol, ca mi se rupsese apa de citeva zile”, povesteste adolescenta.
A fost transportata de urgenta cu o ambulanta la spital, fiind imediat supusa interventiei chirugicale. “Copilul s-a nascut cu o usoara hidrocefalie, iar timp de citeva zile a avut probleme mari. Dupa extragerea copilului, plaga fetei s-a infectat si a facut septicemie. Cu eforturi deosebite, am reusit totusi, sa rezolvam cazul. Fata este la noi de o luna, iar peste o saptamina ii vom putea face si externarea, iar copilul este si el, in afara oricarui pericol”, a declarat dr. Vladimir Corneleac, medic specialist obstetrica-ginecologie, seful Maternitatii Bacau si cel care a asistat-o la nastere pe pacienta.
Potrivit acestuia, in cei 41 de ani de activitate in cadrul unitatii medicale bacauane nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz. “Pe toata perioada sarcinii, aceasta fetita nu s-a prezentat nici macar o data la medicul de familie, nu a facut nici un fel de analize, nimic. I s-a rupt apa la domiciuliu si abia dupa 6-7 zile a ajuns la noi. Nu am mai vazut asa ceva pina acum”, a spus dr. Corneleac.
Lipsa de educatie sau ignoranta?
Fata spune ca are notiuni legate de viata sexuala, la scoala facind citeva ore de educatie in acest sens. “Aveam cunstinte despre cum trebuie sa ma protejez si altele asemenea, dar, pur si simplu, am zis ca mie nu mi se poate intimpla”, ne-a marturisit pacienta de pe patul spitalului.
Nu va avea parte de prunc, neavind conditiile adecvate de a-l creste si ingriji. Parintii ei sint mai mult plecati la munca prin alte parti, iar ea, spune, vrea sa-si termine liceul.
“Copilul a intrat in sistemul de protectie, este sanatos si va beneficia de masurile sociale adecvate. S-a discutat cu mama si s-a concluzionat, cu acordul ei, ca aceasta nu-i poate oferi un mediu propice cresterii si educarii lui”, a mai precizat dr. Corneleac.
Potrivit acestuia, de la inceputul anului nu mai putin de 40 de minore au nascut la Maternitatea din Bacau, nici una insa aflata in situatia pacientei de 17 ani. Medicii reamintesc ca exista programe gratuite prin care anumite categorii de persoane pot beneficia de consiliere si educatie privind contraceptia, sarcina, viata de familie etc. Tot ce trebuie sa faca este sa se adreseze medicului de familie pentru afla cum pot deveni beneficiarii unor astfel de programe.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO