Cele șase familii afectate de emanațiile de gaze nu mai vor să stea la mila vecinilor și a autorităților. Oamenii și-au părăsit casele încă de anul trecut iar Primăria din Zemeș nu a găsit terenuri pentru construirea de noi locuințe.
Cele șase familii afectate de emanațiile de gaze din comuna Zemeș sunt decise ca mâine la prânz să revină la casele lor. Aceștia locuiesc de mai bine de trei luni fie la rude, fie la motelul sportiv al Primăriei Zemeș întrucât zona în care se află gospodăriile lor a fost declarată nesigură pentru așezări umane având un grad ridicat de explozie.
Mai mult chiar, sinstrații spun că nimeni nu le-a mai dat niciun răspuns cu privire la soarta lor și nici nu au primit în schimb alte case.
Oamenii și-au părăsit locuințele pe data de 8 decembrie 2010 după ce, o locuință situată în centrul comunei a sărit în aer din cauza unor emanații de gaze provenite din subteran iar trei persoane au fost internate în spital.
Chiar dacă vechile lor case au fost debranșate atât de la rețeaua de gaz cât și de la cea de curent electric cele șase familii spun că acest lucru nu îi împiedică să revină în locuințe.
„Probabil că vom fi opriți de către jandarmi, poliție și autorități locale să intrăm în case dar am ajuns cu toții la capătul puterilor. Prefectul județului a spus că emanațiile de gaze sunt din cauze naturale ori din raportul întocmit de Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești nu reiese acest lucru", a spus Mihai Starpariu, unul dintre sinistrați.
„Nu există teren pentru ridicare unor case noi"
Prefectura Bacău a refuzat să ia o poziție oficială cu privire la acuzele aduse de sinistrați însă nu a negat seriozitatea raprtului întocmit de specialiști.
„Un raport întocmit de un Institut precum cel de la Ploiești nu poate fi contestat. Oamenii, ca persoane fizice, pot face orice însă acțiune vor ei", a spus Nicoleta Zărnescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău.
Cum zona în care se află cele șase case nu va mai putea fi locuită niciodată, Ioan Șelaru, primarul comunei Zemeș spune că deocamdată nu are alternative pentru sisnistrați.
Edilul trebuia ca până pe data de 4 februarie să identifice terenuri pentru construirea de noi case pentru sinistrați. Recunoaște că nu a reușit acest lucru și, mai mult chiar, nu vede nicio rezolvare în acest sens.
„În comună nu avem teren. Am făcut apel la primarii din comunele Măgirești, Poduri și Moinești și mi-au spus că nici acolo nu există teren. Singura soluție ar fi eliminarea gazelor din subteran. Eu sper ca oamenii să nu își riște viața și să înțeleagă situația", a spus primarul.
Claudiu Banea
Niciun comentariu: