» » Un onestean a facut descoperiri arheologice cu Google Earth


Un onestean a facut descoperiri arheologice cu Google EarthPlecati de pe meleagurile trotusene in urma cu mai mult sau mai putin timp, onestenii au reusit sa se afirme si sa devina cunoscuti prin locurile pe unde au ajuns, fie din tara, fie din strainatate. Printre acestia se numara si Stefan Pintilie, care si-a construit o cariera de succes in Brasov, acolo unde a ajuns cu peste 15 ani in urma.
Pintilie s-a nascut si a locuit in Onesti, apoi a plecat in Bucuresti, dupa care s-a stabilit in Brasov. Este inginer si functionar public, dar urmeaza si cursurile Facultatii de Psihologie, insa el a devenit si mai cunoscut pentru pasiunea pe care o are fata de arheologie, fiind fascinat de istorie inca de pe timpul cind era copil.
Onesteanul a vizitat o gramada de locuri interesante din tara, dar mai ales din Brasov, insa in cursul anului trecut, cind a inceput sa lucreze cu programul Google Earth, a reusit sa descopere mai multe asezari stravechi si sanctuare din Dobrogea, care nu fusesera identificate pina atunci.
“Am descoperit mai multe fortificatii în Golful Lacului Razim, în incinta cetatii Argamum si înca un deal fortificat spre localitatea Jurilovca – a precizat Stefan Pintilie, citat de presa centrala. Am mai descoperit si cinci sanctuare dedicate cultului Soarelui. Iar localitatea Seimeni a fost construita pe un sanctuar tracic sau geto-dacic”.
Dupa ce a facut descoperirile, el si le-a brevetat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, apoi a incercat sa convinga autoritatile din Constanta sa-i aprobe efectuarea de sapaturi in zonele identificate cu Google Earth.
Onesteanul considera ca vestigiile noastre nu sint puse in valoare asa cum ar trebui, iar despre cercetarile prin Internet afirma ca acestea sint foarte utile si eficiente.
“Este pacat ca avem o tara atit de frumoasa si bogata în continut istoric, pe care nu îl valorificam – a opinat Stefan Pintilie.
În strainatate, orice descoperire devine obiectiv turistic. Noi avem kilometri întregi de ziduri si nu le promovam nicicum. Este mare pacat. Iar cercetarea în domeniu este mult mai avantajoasa prin Google Earth, pentru ca nu trebuie sa te mai deplasezi la fata locului pentru a identifica eventualele descoperiri. Scutesti niste bani si este mult mai eficient”.
O parte din fortificatiile si descoperirile onesteanului au fost publicate pe site-ul sites.google.com/site/descopeririarheologice2010.
Stefan Pintilie are 43 de ani, este casatorit si are trei copii, dintre care unul este student chiar la Facultatea de Arheologie. Onesteanului ii plac si drumetiile pe munte, pe care le face impreuna cu familia, o alta atractie fiind si pesterile, in special cele neamenajate. El urmareste, de asemenea, si emisiunile prezentate pe postul TV Discovery. (George MARTIN - Ziarul de Bacau)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO