» » » BACAU: Primari amendați de Curtea de Conturi



Mai mulți primari din județul Bacău au primit amenzi de la Curtea de Conturi pentru o serie de nereguli găsite în activitatea instituțiilor pe care le conduc. Edilii au primit amenzi între 3.000 și 5.000 de lei.

Ultimul raport publicat de Curtea de Conturi, ce face referire la controalele efectuate la o serie de unități adiministrativ-teritorialedin județ în anul 2012, a scos la iveală o sumedenie de nereguli în activitatea primăriilor băcăuane, de la sporuri acordate nelegal funcționarilor și până la neaplicarea corectă a prevederilor referitoare la achizițiile publice. Conform bilanțului Curții de Conturi, prejudiciul total adus bugetului de stat în anul 2012 a fost de aproape 3 milioane de euro.
La Prăjești, banii din impozite s-au dus pe băutură
Din verificarile efectuate la comuna Prajesti, s-a constatat că o parte din banii încasați din taxele și impozitele locale nu au mai fost virați către trezorerie, din ei efectuându-se o serie de plăți nejustificate. “S-a constatat faptul că pentru anii 2011 și 2012 volumul încasărilor cu numerar a fost în sumă totală de 480 mii lei, dar la Trezoreria mun. Bacău nu a fost virată decât suma de 370 mii lei, rezultând că suma de 110 mii lei, parte din încasările din impozite și taxe locale, a fost utilizată pentru efectuare de plăți direct din venituri reprezentând: statele de plată, bonuri de carburant, facturi reprezentând achiziții de materiale consumabile, băuturi alcoolice etc, care nu au calitatea de document justificativ în sensul Legii contabilității nr. 82/1991, republicată cu modificările și completările ulterioare” – se arată în raportul Curții de Conturi.
Astfel, primarul Eugen Antica a fost amendat cu 5.000 lei. N-au scăpat nici contabilul și casierul Primăriei, aceștia fiind amendați cu 1.000, respectiv 500 de lei.
Au concesionat pășunile după ureche
În cazul primăriilor Odobești și Gura Văii, edilii nu au respectat procedurile legale de concesionare a unor pășuni din comună.
În cazul comunei Odobești, primarul nu a respectat prevederile legate de achizițiile publice. “Nu a aplicat procedura de negociere directă după repetarea procedurii de licitație, prin nedepunerea de cel puțin 3 oferte valabile, cu încălcarea prevederilor art. 26 care stipulează, ca: «Concedentul are dreptul de a aplica procedura de negociere directă numai în situația în care, după repetarea procedurii de licitație, nu au fost depuse cel puțin 3 oferte valabile»”, se arată în raportul Curții. De asemenea, acesta nu a publicat conform legii nici anunțul de negociere directă și nici pe cel de atribuire. Ca urmare, Ionel Gălățanu a fost amendat cu 5.000 de lei.
Valerică Mihalcea, edilul din Gura Văii, a primit doar 3.000 lei amendă, după ce nu a organizat deloc o licitație pentru concesionarea pășunilor.
Primăria Stănișești nu și-a mai inventariat patrimoniul… din 2003
Primarul comunei Stănișești a fost și el amendat cu 3.000 de lei, după ce Curtea de Conturi a descoperit că edilul nu a inventariat patrimoniul comunei. Mai mult, acesta nu mai fusese inventariat tocmai din 2003. “Entitatea nu a organizat și ținut la zi evidența patrimoniului public și privat al unității administrativ teritoriale, aflat in administrare, neefectuând inventarierea anuală, neoperând modificările intervenite în structura patrimoniului, nu s-a predat în anul 2011 ordonatorilor terțiari (școlile din comuna Stănișești) patrimoniul pe care acestea îl administrează, inventarul efectuat de unitățile de învățământ nu a fost valorificat șI, implicit, nu s-a ținut cont de acesta în momentul întocmirii situațiilor financiare anuale, nu exista o evidență clară și corectă a investițiilor puse în funcțiune total sau parțial, cărora nu li s-au întocmit formele de înregistrare ca imobilizări corporale, nu s-a actualizat inventarul domeniului public”.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO