» » » Mărmureanu: „Urmează acum un cutremur foarte adânc”. Harta zonelor de risc ale României


Următorul cutremur care se va produce în România va apărea în zona Vrancei, la mare  adâncime, şi va afecta oraşe din Moldova, precum Focşani sau Bacău, dar şi oraşe din sud-estul ţării, ca Tulcea sau Galaţi. El va fi resimţit totodată, potrivit directorului onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) - Gheorghe Mărmureanu, şi peste hotare, în Chişinău sau Odesa.
Sistemul de atenţionare în caz de cutremure de la Vrancea permite, la ora actuală, ca în 4 secunde să se cunoască magnitudinea seismului şi în circa 30 de secunde instituţiile importante să fie anunţate pentru a putea închide unele utilităţi, în încercarea de a preveni accidente devastatoare.
Minimalizarea efectelor seismelor care s-ar putea produce în următoarea perioadă în România nu ţine însă doar de modul în care vor acţiona instituţiile în astfel de momente, ci şi de educaţia pe care o are populaţia pe această temă, educaţie care trebuie să fie bazată pe o campanie extinsă de informare, spune secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii - Raed Arafat.
La ora actuală însă, până şi metodele prezentate elevilor prin intermediul materialelor distribuite în instituţiile de învăţământ de către Ministerul Educaţiei sunt controversate.
Acesta este doar unul dintre subiectele puse în discuţie în ediţia de duminică e emisiunii "După 20 de ani" difuzată, la ora 10:00, de postul de televiziune ProTV, alături de invitaţii Gheorghe Mărmureanu şi de Raed Arafat.
În cadrul aceleiaşi emisiuni a fost discutat, de asemenea, modul în care ar trebui construite imobilele în Capitală, dar şi cauzele care au dus la producerea seismelor înregistrate recent din judeţul Galaţi.
Cât de corecte sunt materialele distribuite în şcoli
În ultimii ani, în instituţiile de învăţământ din România sunt distribuite materiale prin care elevii sunt învăţaţi ce trebuie să facă în cazul în care, în timpul orelor, se produce un cutremur. Materialele, elaborate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, îi învaţă, spre exemplu, pe elevi că ar trebui să se adăpostească sub mese sau sub bănci într-un astfel de caz.
"Dacă eşti elev şi cade planşeul, eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi îl duce până la pământ", susţine Gheorghe Mărmureanu explicând că, practic, capul copilului este stivit. Alternativa ar fi ca acesta să se întindă lângă diferite obiecte şi să aştepte trecerea cutremurului.
Detalii in GANDUL

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO