» » » » 10 momente-cheie ale intervenţiei asupra DNA a tripletei Ponta-Cazanciuc-Niţu


10 zile a durat tentativa premierului Ponta, ajutat de ministrul Robert Cazanciuc şi procurorul general Tiberiu Niţu de a cuceri secţia I a DNA, secţia unde sunt investigate cele mai grele dosare de corupţie. Primul pas a fost revocarea de la şefia secţiei a procurorului Lucian Papici, la numai o oră după ce publicul a aflat că acesta a terminat dosarul lui Liviu Dragnea. Între timp, ministrul Cazanciuc şi procurorul Tiberiu Niţu, cel garantat de Băsescu în februarie, pregăteau înlocuitorii lui Papici, fără a anunţa însă şi conducerea DNA. După 10 zile Ponta, Cazanciuc şi Niţu au cedat şi au propus pentru şefia secţiei ”dosare grele” de la DNA procurorii agreaţi de Codruţa Kovesi.  Intervenţia Ambasadei SUA după  o  mini ”anchetă” proprie pare să fi fost esenţială în acest sens. La fel de important pare să fi fost şi trocul neenunţat, propus de Băsescu premierului Ponta: procurori contra miniştri. 
Disputa Ponta - Băsescu, Kovesi - Cazanciuc&Niţu pe numirea şefilor secţiei I a DNA, secţia ”dosare grele” a început încă din septembrie. Până la eliminarea lui Lucian Papici de la conducerea secţiei, după finalizazarea dosarului ”Referendumul”, această luptă s-a dus în subterane. Niciunul dintre jucători nu a ieşit public să anunţe că urmează să fie blocată secţia care practic reprezintă coloana vertebrală a DNA.
Miza numirii şefului secţiei ”Dosare grele”. Funcţia de şef al secţiei I a DNA este importantă din cel puţin trei motive: 1) La această secţie sunt anchetate cele mai mari dosare de corupţie; 2) Şeful secţiei este cel care verifică rechizitoriile şi are puterea să infime rechizitorii, altfel spus poate bloca anchetele cu miniştri şi parlamentari dacă este de rea-credinţă; 3) Şeful secţiei I este cel care aprobă şi rechizitoriile dosarelor venite din teritoriu, altfel spus dacă un procuror din Constanţa face, de pildă, un dosar, trebuie să primească viza de legalitate de la şeful secţiei I şi abia după aceea poate trimite dosarul în judecată.
Vedeti cele 10 momente in GANDUL

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO