» » » » Operaţiunea “Băgaţi liceul în dubă”: Cum putea fi evitat circul de la Bolintineanu


Oficialii nu au reuşit nici până la această oră să explice clar cine a greşit şi când în cazul evenimentelor de la liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care aproape 100 de elevi au fost ţinuţi împotriva voinţei lor în sălile de clasă, timp de aproximativ 3 ore, după ultima probă a examenuluiBACALAUREAT 2013.
Comunicatorii Poliţiei Capitalei şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au lansat în public o bâlbâială legată de forma legală în baza căreia elevii au fost ţinuţi în sălile de clasă fără voia lor. Bâlbâiala a fost întreţinută în acelaşi timp şi de premierul Victor Ponta şi de ministrul de Interne Radu Stroe, care s-au contrazis şi ei în declaraţii. Primul a spus că nu a fost respectată procedura legală, iar celălalt a explicat ulterior că de fapt aceasta a fost îndeplinită.
Procedural, oficialii Poliţiei Capitalei au explicat pentru gândul că întreaga operaţiune este coordonată de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi că poliţiştii nu au avut alt rol decât să pună în aplicare ce le-au cerut procurorii, în baza unor acte emise de aceştia. Acest lucru a fost confirmat şi de ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care a declarat că Poliţia este obligată prin lege să respecte deciziile procurorilor, singurii care au putere de decizie într-un dosar penal.
Bâlbele oficiale: de ce au fost ţinuţi 100 de elevi cu forţa în clase
Iniţial, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că există mandate de aducere emise de procurori, pentru elevii de la „Bolintineanu”. Ulterior, procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, a negat că au existat astfel de mandate, spunând că a fost vorba doar de mandate de citare la audieri pentru elevi.
Această bâlbâială a fost întreţinută şi la nivel guvernamental. Premierul Victor Ponta a declarat că anchetatorii nu operează corect, pentru că nu există mandate de aducere, în timp ce ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că au existat mandate de aducere de la procurori, însă că aceştia au decis să nu le mai pună în aplicare.
Oricum ar fi stat lucrurile, cu mandat de aducere sau fără, procedura legală putea fi îndeplinită astăzi fără probleme, la "Bolintineanu". Ceea ce a lăsat de dorit a fost însă gestionarea publică a situaţiei, de la comunicarea defectuoasă la autocarele aduse în curtea liceului pentru a încărca elevii de-a valma, către audierile ce urmau să aibă loc la Poliţia Capitalei şi la Direcţia Generală Anticorupţie.
Specialiştii consultaţi de gândul au explicat că procedura este ca prima oară să fie emis un mandat de citare la audieri, înmânat persoanei vizate de către poliţişti. Practic, acest lucru s-a întâmplat astăzi la „Bolintineanu”, elevii implicaţi ca martori în dosarul de corupţie au fost citaţi pentru audieri.
Dacă cel vizat refuză să se prezinte la audieri sau refuză să semneze mandatul de citare, procurorul are mai mult posibilităţi: el poate emite un nou mandat de citare sau poate emite direct un mandat de aducere.

Mai mult, procedura îi permite procurorului să emită pe loc un mandat de aducere, lucru care ar fi fost posibil şi astăzi, la „Bolintineanu”, pentru că la faţa locului se afla procuroarea de caz. Acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza presiunii publice luându-se decizia ca elevilor să li se permită să aleagă dacă vin astăzi la audieri sau vor fi citaţi din nou la începutul săptămânii viitoare. Unii dintre tineri au ales să dea declaraţiile la Poliţie chiar astăzi.
Cum trebuia aplicată legea în cazul de la „Bolintineanu”
Potrivit legii, procurorii puteau să îi ducă la audieri pe elevi doar cu mandat de aducere....
Mau multe in...     

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO