» » » » Onestiul, intre diagnostic si resuscitare



Cu o zi inainte de primirea, de catre primarul municipiului, Laurentiu Neghina, in Sala Consiliului Local Onesti, a delegatiilor participantilor din tarile straine la cea de-a XVIII-a editie a Festivalului international de muzica usoara pentru copii “TI AMO” - care s-a inscris ca un eveniment emblematic, ce inmanuncheaza amintiri placute pentru toti cei prezenti, la Onesti a avut loc o sedinta a Consiliului Local. 

Aprobarea modului de utilizare a creditului in suma de l4.967.l29 lei, a finantarii unor manifestari artistice in zilele 1-2 iunie 2013 si a Concursului National de Handbal “Cupa Onesti” - editia a XVII-a au fost principalele puncte ce au constituit dezbaterile cele mai aprinse din Consiliul Local Onesti la aceasta sedinta. La primul proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi numai faptul ca in discutie s-a aflat creditul in suma de aproape 15 milioane de lei, accesat in cursul anului trecut de catre Primaria si Consiliul Local Onesti, a adus “o duelare” darza in care parca s-a dorit ca “adversarii sa ajunga la coltul ringului”. Consilierul local Mihai Sova a mentionat: “Creditul accesat a avut ca destinatie infrastructura municipiului Onesti. Ce se intampla cu aceasta, din moment ce banii sunt folositi pentru alte lucruri?” Primarul Onestiului, Laurentiu Neghina, a tinut sa faca o “recapitulare” mai putin eficienta la acest moment pentru onesteni, amintind ca “in urma cu un an, la preluarea mandatului de primar am gasit o datorie de 39 miliarde de lei vechi, ce trebuiau dati la furnizori. Ei au fost dati pentru unele lucrari «de campanie electoral» in infrastructura, ghinionul vechii conduceri fiind ca nu a mai reusit ca sa obtina un nou mandat. Am trecut parte din banii creditului la sustinerea proiectelor europene, la care pe langa cei 98 la suta din suma ce este finantata de Uniunea Europeana, Consiliul Local trebuie sa puna 2 la suta. Nu am fost de acord cu asfaltarea acelor portiuni de drum national (5,2 km la iesirea spre Adjud si 3,9 km de la intrarea dinspre Bacau si pana la iesirea dinspre Targu Ocna). Pentru acestea voi avea o intalnire cu primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, in cursul zilelor urmatoare si am o promisiune de 99 la suta ca situatia acestor portiuni de drum national se va rezolva, ele fiind date acum in administrarea Companiei de Drumuri Nationale”. 

„Unde dai si unde crapa”

In timp ce de mai multe luni soferii care tranziteaza Calea Adjudului si drumul spre Bacau isi exprima indignarea asupra situatiei critice a acestor portiuni de drum national, pe care la simpla trecere autovehiculele “scartaie” la numeroasele “cratere”, interventia din Consiliul Local a primarului Laurentiu Neghina aduce un lucru nou pentru “spectrul” politic local. Edilul-sef al Onestiului a declarat ca “de mai mult timp Primaria si Consiliul Local Onesti asteapta de la consilierul local Emil Lemnaru (fost primar al municipiului), ca sa dea un accept pentru a putea fi organizata o licitatie SEAP la realizarea lucrarilor de asfaltare a Caii Marasesti. Emil Lemnaru (care nu a participat la sedinta Consiliului Local, nota Onesti Expres), se eschiveaza, mentionand ca se mai gandeste! El se ascunde, nu mai participa la sedintele Consiliului Local. Probabil va mai fi o saptamana ori doua printre noi, in Consiliul Local, dar aceasta ramane de vazut!” Remarca primarului Laurentiu Neghina la aceasta problema a fost “aspirata” cu amuzament de consilierii democrat-liberali, care au mentionat ca “Emil Lemnaru este pe lista!”

Intrebari si raspunsuri la problemele Onestiului

Cu mai multe intrebari “precise si la tinta” (unele din ele fiind considerate pertinente!), a intervenit consilierul local Ciprian Zarzu. “Apostrofat” de faptul ca ar trebui sa stie de utilizarea banilor creditului (lucru la care a raspuns ca “noi, consilierii am aprobat doar creditul, nu am participat la licitatie!”), el a intrebat: “Ce garantie au lucrarile de asfaltare realizate intrucat au aparut fisuri? Care este situatia utilizarii celor 39 de milioane de lei vechi din creditul accesat? La ce s-a renuntat din planul initial de folosire a banilor creditului si cat s-a cheltuit separat pentru lucrarile de pe Calea Marasesti si pentru cele de pe B-dul Republicii?” Primarul municipiului Onesti, Laurentiu Neghina a raspuns: “Lucrarile de asfaltare au o garantie de 5 ani, remedierile sunt facute de firma care executa aceste lucrari. Creditul luat in 2012 de Primaria si Consiliul Local Onesti a fost defalcat pe fiecare tronson, incepand cu Calea Marasesti si Bulevardul Republicii (unde s-au asfaltat 1,2 km). Proiectul initial prevedea 86 miliarde de lei vechi, fara TVA. Dar acum suntem in situatia ca pentru Calea Marasesti trebuie facuta o alta licitatie. O evaluare a acesteia ar fi de 15 miliarde de lei vechi… Alte 50 de miliarde de lei vechi, in urma discutiilor cu reprezentantii Biroului de Integrare Europeana, am hotarat sa-i trecem la cofinantarea fondurilor europene. In privinta finantarii unor unor manifestari artistice in zilele 1-2 iunie 2013 si a Concursului National de Handbal “Cupa Onesti” - editia a XVII-a, consilierii locali onesteni nu au avut obiectiuni mari, aproband in unanimitate de voturi aceste proiecte de hotarare. 
Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Onesti s-au mai aflat aprobarea cotizatiei pentru anul 2013 la patrimoniul „Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare Bacau”, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate in municipiu. De asemenea, a fost aprobat Regulamentul pentru detinerea, cresterea animalelor domestice si a pasarilor de curte pe raza municipiului. Un alt proiect de hotarare care a fost dezbatut in sedinta Consiliului Local Onesti a fost cel privind aprobarea constituirii unui drept de superficie catre CNTEE “Transelectrica” SA pentru toata durata de viata a instalatiei electrice, a doua terenuri in suprafata de 448 mp pentru reamplasarea a doi stalpi apartinand LEA 220 kV Gutinas-Dumbrava ca urmare a executiei lucrarii “Suprainaltare LEA 220 kV Gutinas- Dumbrava in zona depozitului de deseuri neconforme din Municipiul Onesti”. Consilierii locali onesteni au modificat o hotarare luata anterior privind aprobarea Programului de acordare a ajutoarelor de urgenta, au analizat concesionarea si inchirierea unor terenuri si completarea inventarului domeniului public al municipiului. Toate proiectele de hotarare supuse dezbaterii legislativului onestean l-au avut ca initiator pe primarul municipiului, Laurentu Neghina.


Ion Moraru 


onestiexpres

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO