» » » » CONFLICT ÎNTRE JUDECĂTORI ȘI AVOCAȚI ÎN INSTANȚELE BĂCĂUANE

Baroul Bacău reclamă că unii judecători au un comportament și o atitudine neadecvate în sala de judecată și în relația cu avocații. Criticile se îndreaptă cu precădere asupra unor magistrați de la Judecătoria și Tribunalul Bacău. Conducerea Baroului ține să precizeze că aceste divergențe nu fac rău, în fond, decât oamenilor implicați într-un dosar. Și avocații ies șifonați din tot acest conflict, care se lasă cu amenzi de până la 50 de milioane de lei vechi.


Cătălina CHIFU
La ultima Adunare Generală a Baroului Bacău s-a ridicat și problema relației deficitare dintre unii magistrați și avocați. “Sunt două aspecte care au fost semnalate – arată Gigi Candet, decanul Baroului Bacău. Primul e legat de abordarea ședinței de judecată. Unii magistrați mai tineri abordează ședința într-o manieră proprie, strigând cauzele la ordine și refuzând să le dea avocaților dosarele la studiu odată începută ședința. Avocații, prin firea lucrurilor, au mai multe dosare în fiecare zi. Se pot suprapune dacă magistrații le strigă la ordine. Anul trecut, problemele erau mai grave. Acum putem spune că, în general, judecătorii au înțeles că o astfel de atitudine este deficitară. Dar mai sunt cazuri, cu precădere la Judecătoria Bacău și la Tribunal, care trebuie clarificate și rezolvate. Al doilea aspect e legat de procesele penale. Fiind foarte multe într-o singură zi și audiind extrem de mulți martori, este imposibil să fii prezent în mai multe dosare deodată”, explică Gigi Candet.
Drept consecință, zeci de avocați sunt sancționați aproape în fiecare lună cu amenzi de câteva milioane de lei vechi. “Avem o abundență de amenzi aplicate avocaților în drept penal nu întrutotul justificate – arată decanul Gigi Candet. S-au dat și amenzi de 30 – 50 de milioane lei vechi. La Tribunal sunt cele mai mari. Contestarea amenzilor se judecă de același magistrat, așa prevede legea. Se mai întâmplă uneori să se răzgândească și să anuleze amenda. Dacă nu, avocatul se poate duce în apel să atace amenda. Noi sperăm însă că judecătorii vor înțelege că această atitudine de intransigență nu face rău neapărat avocatului, ci participanților la justiție cărora nu le este respectat dreptul la apărare. Cu aceste probleme ne confruntăm mai mult la instanțele din municipiul Bacău. La instanțele din județ nu sunt deficiențe”. Conducerea Baroului va sesiza Curtea de Apel în legătură cu aceste aspecte. În cazul unor abateri grave, doar Consiliul Superior al Magistraturii are atribuții să dispună cercetarea și sancționarea judecătorilor. “Noi avem permanent discuții cu magistrații despre cum trebuie să se desfășoare ședința de judecată, despre relația cu avocații – ne-a declarat judecătorul Cătălin Șerban, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Bacău. Dar nu putem aplica măsuri legale de constrângere, tocmai pentru ca judecătorul să fie independent. O astfel de putere dată președintelui Curții de Apel ar fi considerată o ingerință în activitatea judecătorilor. Curtea de Apel poate sesiza CSM, care prin Inspecția Judiciară face cercetări”.
Avocat Claudiu Dinga, membru în Consiliul Baroului: “Sunt magistrați care se cred Dumnezeu pe pământ. Forțează nota procesuală și îi pun la colț pe avocați. Probleme mari sunt la instanțele din Bacău, în special la Judecătorie. Decanul Baroului va avea discuții cu președinții Tribunalului și Curții de Apel și sperăm că se vor rezolva aceste probleme”.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO