» » » » » De ce Chimcomplexul lui Vuza merge bine, iar Rafo si Uton sunt aproape de faliment


Firmele de pe platforma industriala a Onestiului au fost gandite sa functioneze intr-un sistem integrat, de aceea a existat, ani de zile, o structura numita GIP (Grupul Industrial Petrochimic) Borzesti. Insa, dupa Revolutie, diferitele partide aflate la guvernare, mai ales PSD, apoi PNL, si-au manifestat “interesul” pentru societatile de pe platforma, pe care au inceput sa le controleze prin intermediul unor personaje numite la conducerea acestor societati sau in consiliile de administratie. 
Astfel de indivizi erau rotiti chiar pe la mai multe firme. De exemplu, Marin Marin, a fost si in CA la Rafo, si la Carom, si la Uton. Pe langa el au mai activat oameni precum Liliana Luchian, Toader Gaureanu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea si multi altii. In spatele lor s-au aflat marii “tunari”, gen Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender, Marian Iancu si altii. La randul lor, acestia din urma se aflau sub umbrela unor politicieni, cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Ioan Aron Popa sau Adrian Nastase. La inceput, a existat fenomenul asa-numitelor firme-capusa, prin care bani grei au fost mulsi de la societatile de pe platforma, care erau inca ale statului, dar care au fost aduse aproape de pragul falimentului. A mai existat si metoda contractelor de finantare fictive. De exempu, Marian Iancu si Ovidiu Tender au figurat, la un moment dat, ca si finantatori la Carom, dar in realitate, acestia nu au facut altceva decat sa mai dea niste “tunuri”. Ultima metoda de a stoarce bani din societatile de pe platforma a reprezentat-o privatizarile cu dedicatie. Asa au ajuns Corneliu Iacobov si Marian Iancu sa dea “tunuri” masive la Rafo si la Carom.
Chimcomplex si Carom se afla pe drumul cel bun
Cu mult mai mult noroc a avut Chimcomplex, care a ajuns pe mana unui investitor serios, Stefan Vuza, iar acesta nu a urmarit sa dea “tunuri”, ci sa faca din combinatul chimic de la Onesti o afacere profitabila.
Cand a venit Vuza la Chimcomplex, combinatul pierdea cate un miliard de lei pe zi, insa echipa lui de specialisti, in care a fost inclus si Virgiliu Bancila, a gasit solutii pentru rentabilizarea societatii. Desi au fost si momente dificile, Vuza a reusit, incet-incet, sa faca din Chimcomplex o adevarata perla a petrochimiei romanesti, iar combinatul functioneaza foarte bine acum. O situatie mai vitrega a fost la Carom, pe unde au trecut marii “tunari”, Iacobov, Tender si Iancu, apoi, dupa privatizare, a venit si un “tunar” din Austria. Acum, Carom apartine unei societati din Bucuresti, care, ca si Vuza, nu urmareste sa dea “tunuri”, ci sa rentabilizeze firma de pe platforma petrochimica a Onestiului. S-a inceput cu productia de butadiena si MTBE, iar acum s-a reluat si productia de cauciuc sintetic. Deocamdata, nu s-a ajuns la performanta realizata de Vuza la Chimcomplex, insa investitorul este unul serios, iar Carom se afla pe drumul cel bun.
UTON SA Onesti, ultimul “tun” dat de Marian Iancu
O situatie diferita exista la Uton, care a avut ghinionul sa ajunga in proprietatea unui “tunar” de calibru, Marian Iancu, cel care a facut ravagii si la Rafo, dar si la Carom. Un moment de cumpana a mai fost si prin 1993 – 1994, cand firma Uton, avand la conducere pe Ion Negoita (fost viceprimar al Onestiului) si pe Emil Lemnaru (fost primar al Onestiului), a fost adusa in pragul falimentului. Salvarea a venit de la Marius Marin, care a ajuns la conducerea firmei si i-a indepartat pe Lemnaru si Negoita, apoi a reusit sa redreseze situatia de la Uton. Ulterior, societatea a ajuns, din pacate, pe mana lui Marian Iancu, care a stors-o de bani si a adus-o din nou in pragul falimentului.
Situatia de la SC UTON SA Onesti, impreuna cu cea de la Rafo, a fost analizata si la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, care a durat aproape 7 ore si a fost cea mai lunga sedinta din istoria legislativului onestean. Au fost prezenti si liderii de sindicat de la 3 societati comerciale, dar si 3 dintre parlamentarii pe care ii are Onestiul, senatorul Marcel Bujor (PP-DD), deputatul Valerian Vreme (PD-L) si deputatul Constantin Avram (PC), care au cautat sa gaseasca, impreuna cu alesii locali, solutii pentru firmele de pe platforma petrochimica a Onestiului. In privinta societatii UTON, lucrurile au fost clar prezentate de Stefan Parvu, viceliderul de sindicat. “Domnul Marian Iancu nu vrea sa bage bani, ci vrea sa inchida fabrica”, a punctat Parvu. Faptele sunt clare: Iancu a mai dat un “tun”, la Uton, si-a scos banetul de acolo, iar acum vrea sa se descotoroseasca si de aceasta firma. “Banii s-au scurs in alta parte”, a fost de parere si senatorul Marcel Bujor. “Erau comenzi, dar banii au fost dirijati, probabil, spre Bucuresti sau spre Poli Timisoara, unde Iancu a fost patron”, a continuat senatorul Bujor. Cum banii au intrat in buzunarele lui Marian Iancu, Uton nu a mai avut cu ce sa plateasca furnizorii de materiale si utilitati, nici darile catre stat si catre bugetul local al Onestiului, dar nici salariile catre angajati. Nemultumiti, salariatii au facut o gramada de greve si petitii, au actionat si in instanta de judecata, dar sansele lor sunt minime. Pentru ca Uton este o firma privata, mai nimeni nu poate sa intervina. Daca societatea intra in insolventa, atunci salariatii se vor inscrie la masa credala, la fel ca si furnizorii si toti cei care au de recuperat bani, inclusiv statul roman si municipalitatea onesteana. O singura solutie ar mai fi, ca statul, prin institutiile abilitate, sa verifice daca Marian Iancu a respectat clauzele din contractul de privatizare. “Sa se vada ce atributii i-au revenit cumparatorului si daca acesta le-a respectat”, a propus senatorul Marcel Bujor. “Si statul are obligatii, pentru ca s-au facut privatizari pe genunchi, care pot fi corectate”, a sustinut si deputatul Valerian Vreme. “Statul are institutii si trebuie sa se implice in aceste intreprinderi, mai ales ca Uton are datorii si la stat, deci trebuie sa-si dea interesul si statul”, a mai spus deputatul Vreme. “Domnul Iancu este persoana privata, dar cand a cumparat Uton, si-a luat si el niste obligatii”, a aratat si deputatul Constantin Avram. Insa parlamentarii Onestiului nu au precizat care anume institutii ale statului pot fi sesizate in vedere verificarii contractului de privatizare, nici procedura de solicitare a acestor verificari, si nici termenele in care se pot face aceste lucruri. Asta in conditiile in care instanta de judecata ar putea aproba, zilele acestea, intrarea firmei in insolventa, la solicitarea patronatului.

A spalat Mafia rusa bani la Rafo?
Rafinaria din Onesti a trecut prin toate etapele prin care s-au dat marile “tunuri” in economia romaneasca: a fost controlata de oamenii politici (de la mai multe partide), a avut firme-capusa, a avut parte de tepari grei (cum ar fi Marian Iancu si Corneliu Iacobov) si a fost privatizata cu dedicatie.  Noutatea a fost ca, dupa ce s-a terminat cu privatizarea pentru Iacobov, a aparut un investitor rus, Iacov Goldovskiy, pe care presa centrala l-a identificat, cu ani in urma, ca fiind un mare lider al Mafiei ruse, care nu a facut altceva decat sa spele niste bani la Rafo. Nu au fost aduse dovezi clare in acest sens, dar, daca ar fi fost asa, toata lumea a avut de castigat: Goldovskiy si-a facut treaba, statul si-a primit banii datorati, angajatii si-au luat lefurile, iar municipalitatea onesteana si-a primit darile. Doar ca instalatiile de la Rafo nu au fost pornite, rafinaria nu a functionat, iar buba a inceput sa se sparga. “Domnului Goldovskiy i s-a dat un mare proiect in Rusia si poate a uitat un pic de Rafo”, a spus Ion Marian, liderul sindicatului de la Rafo. Sau poate situatia e similara cu cea de la Uton: rusul si-a facut treaba pe care si-a propus-o la Onesti, iar acum vrea sa se descotoroseasca de Rafo. In aprilie 2012, Goldovskiy a anuntat ca nu mai este de acord cu modernizarea instalatiilor si cu efectuarea investitiilor la Rafo, iar apoi a decis sa trimita acasa 700 de salariati, dupa cum a amintit Ion Marian. “Nu mai este dispus sa investeasca in Rafo”, a precizat Marian, care a amintit ca Goldovskiy nu s-a prezentat nici la recenta intalnire de la guvern. “Actionarul majoritar nu a venit la intalnire si nici nu a trimis pe cineva”, a spus Ion Marian. Dezinteresul investitorului rus este clar, iar statul nu poate interveni la o firma privata, nici macar prin verificarea contractului de privatizare, pentru ca, dupa cum a precizat si Ion Marian, toate clauzele din contract au fost respectate. Goldovskiy a platit inclusiv datoriile ramase mostenire dupa Iacobov, de aproape 300 milioane de euro, si a platit salariile ani de zile, fara ca instalatiile sa fie repornite. A platit sume imense pentru o societate oprita, iar de aici au aparut si semnele de intrebare legate de adevaratul scop pe care Goldovsiy l-a avut la Rafo. Liderul sindical Ion Marian a precizat ca actionarul rus este dispus sa vanda o parte din actiunile detinute la Rafo, ba chiar intreaga afacere, iar guvernantii ar putea dirija potentialii cumparatori catre Onesti.
Discutii sterile, fara niciun rezultat concret
Timp de aproape doua ore, parlamentarii Onestiului s-au intrecut in discutii fara finalitate, si-au exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor, de a face front comun ori de a face memorii si alte demersuri, in timp ce deputatul Constantin Avram le-a plans de mila salariatilor care nu si-au mai primit salariile sau care urmeaza sa-si piarda locurile de munca. Dar tot Avram a recunoscut ca oamenii “se confrunta cu probleme care tin de punctul de vedere unilateral al actionarului majoritar” si ca “sunt probleme generate de alti factori decat autoritatea locala sau parlamentara”. Mai precis, Marian Iancu si Iacov Goldovskiy vor sa-si ia talpasita de la Onesti, dupa ce si-au atins scopurile pe care si le-au propus, iar municipalitatea onesteana si parlamentarii Onestiului se zbat sa gaseasca solutii, dar de care cei doi patroni nu sunt interesati. Iar acest lucru a fost sesizat, inca de la inceputul discutiilor, de catre primarul Onestiului, Laurentiu Neghina. “Chiar daca am gasi noi un ajutor, conducerile celor doua societati nu sunt interesate”, a spus Neghina. “Sa incercam sa miscam ceva, sa sensibilizam ceva”, a fost de parere senatorul Marcel Bujor. Viceprimarul Nicolae Gnatiuc a propus ca parlamentarii “sa faca anticamera la Guvern”, senatorul Marcel Bujor a sustinut ca “la usa ministrilor pot sa stea si primarul si viceprimarul”, iar deputatul Valerian Vreme a aratat ca la Bucuresti trebuie sa mearga si presedintii organizatiilor PSD si PNL Onesti. Dar nimeni nu a putut sa precizeze ce anume sa li se ceara, in mod concret, guvernantilor, in afara de verificarea respectarii clauzelor din contractul de privatizare a societatii Uton si de dirijarea catre Onesti a unor potentiali cumparatori a actiunilor de la Rafo. “Sa gasim un punct de plecare si sa actionam, dar, daca actionarii societatilor nu vor, atunci e mai greu”, a subliniat primarul Laurentiu Neghina.
Pe de alta parte, presedintele PSD Onesti, Emil Lemnaru, a fost de parere ca “putem face un memoriu”, catre premier si catre alti ministri, in timp ce deputatul Valerian Vreme a sustinut ca memorii s-au mai facut si ca nu se poate rezolva nimic prin intermediul memoriilor. “Trebuie sa venim cu lucruri concrete”, a spus deputatul Vreme, care a propus sa se infiinteze un grup de lucru, din care sa faca parte si specialisti, care sa gaseasca solutii concrete, “pe hartie”, in privinta tuturor societatilor de pe platforma. “Daca te duci la Bucuresti sa le ceri sfaturi, te intorci asa cum te-ai dus”, a mai aratat Vreme. “Indiferent cat de tare ne-ar durea pe noi, cei de la Bucuresti stau si asteapta tot solutiile noastre”, a subliniat deputatul Valerian Vreme. Acest lucru a fost confirmat si de liderul sindical de la Rafo, care a precizat ca ministrul Liviu Dragnea le-a pus in vedere sindicalistilor sa spuna, la modul concret, ce fel de ajutor doresc. Intalnirea de saptamana trecuta, dintre consilierii locali, parlamentarii Onestiului, liderii sindicali, primarul si viceprimarul din Onesti, a ramas ca in tren: nu s-a stabilit cine si cand urmeaza sa infiinteze grupul de lucru propus de deputatul Valerian Vreme, si nici cine va face parte din acel grup, nu s-a decis cine si cand sa solicite guvernantilor efectuarea de controale privind respectarea clauzelor din contractul de privatizare a societatii Uton si nimic altceva nu s-a stabilit in mod concret, nicio cifra, nicio data, nicio actiune. Nu s-a gasit acel punct de plecare despre care vorbea primarul Laurentiu Neghina, iar situatia salariatilor de la Rafo si Uton a ramas neschimbata si in urma intalnirii de saptamana trecuta.
Florin TANASE




About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO