» » » Primarul Neghina, invingator la puncte in sedinta Consiliului Local Onesti

Constituirea unei comisii pentru negocierea si stabilirea redeventei datorata de SC Servsal pentru suprafetele de teren de 14978,82 mp situat in municipiul Onesti (str. G. Bacovia nr. 24, unde este sediul SC Servsal) si de 1269,28 mp, aferent eurocontainerelor situate pe platforme betonate de pe raza municipiului Onesti, necesare pentru colectarea deseurilor menajere, a fost “punctul forte” de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Onesti, desfasurata in ziua de 14 februarie. 

Presedintele comisiei de avizare a acestui proiect de hotarâre, Constantin Florian, de la inceputul dezbaterilor consilierilor locali onesteni a venit cu propunerea ca din comisie sa faca parte specialisti ai primariei municipiului, care sa poata negocia si stabili pretul redeventei. “Consider ca in primarie sunt specialisti care sa faca acest lucru iar in ceea ce priveste modificarea tarifelor pentru populatie, nu cred ca aceasta redeventa ar avea un impact daca ar fi stabilita in functie de profitul firmei”, a mentionat consilierul local Constantin Florian. Secretarul municipiului Onesti, juristul Daniel Spânu a evidentiat faptul ca “prin acest proiect momentan se nominalizeaza o comisie iar tarifele pentru colectarea gunoiului menajer se stabilesc de catre Consiliul Local”. Consilierul Ioan Tofan a mentionat: “De ani de zile aceasta societate foloseste terenurile fara a plati nimic municipalitatii si vrea si in continuare sa profite de bunurile comunitatii, fara a plati. Doresc ca negocierile sa se poarte cât mai serios”. In vrajba acestei dispute, evidentiind faptul ca “pretul negociat sa fie strâns legat de pretul gunoiului menajer”, consilierul local Stefan Martin a declarat ca sa faca parte din comisie “oameni care chiar sa tina la interesul comunitatii”. 
Primarul municipiului Onesti, Laurentiu Neghina a venit cu argumentul ca “din moment ce suntem alesi, trebuie sa stim sa ne facem treaba, intr-o negociere fiind de urmarit minimul si maximul unui pret. Trebuie ca sa ne gândim ca prin pretul maxim sa nu fie afectat pretul colectarii gunoiului menajer de la populatie. Stabilirea unei redevente de 3 la suta din profitul acestei societati este mai mult decât ceea ce s-a luat pâna acum”.

In focul disputelor

Primarul Onestiului, Laurentiu Neghina a contrat opinia consilierului local Constantin Florian si a dat o solutie in disputa iscata: sa se formeze o comisie mixta din care sa faca parte atât consilieri locali (presedintii de la fiecare comisie mixta a Consiliului Local) si un numar de trei functionari ai primariei (care vor fi nominalizati chiar de edilul-sef al municipiului). Prin aceasta solutie s-au stins toate dezbaterile, chiar daca mai multi consilieri locali au intervenit in dispute aprinse pe marginea faptului ca pâna in prezent municipalitatea onesteana nu a câstigat nici un ban de la firma onesteana de salubritate. Consilierul local Gh. Ene a subliniat un fapt al realitatii, mentionând: “Stim ca aceasta societate a folosit bunurile municipiului Onesti fara a plati nimic pâna in prezent, dar sa nu se uite ca ea are o activitate ce vine in sprijinul comunitatii onestene, prin colectarea gunoiului menajer”. O interventie hotarâta asupra acestui proiect de hotarâre a avut si viceprimarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc, care a evidentiat faptul ca “la suprafetele de teren pentru pubele sa se mearga spre o suma minima, tinându-se cont ca la aceste locuri trebuie pastrata si curatenia, dar la suprafata de teren unde este sediul firmei, pretul sa fie identic cu cel de concesionare, SC Servsal având la sediul sau o mare suprafata de teren nefolosita”. Demn de remarcat este faptul ca si la votarea acestui proiect de hotarâre disputa dintre consilierii locali a fost foarte dârza: 8 consilieri locali au votat pentru, unul impotriva iar 6 consilieri locali s-au abtinut, de la aceasta sedinta lipsind consilierii locali Emil Lemnaru, Lucian Stan si Danut Oprea. Edilul - sef al Onestiului, Laurentiu Neghina a facut o referire si la faptul ca pretul colectarii gunoiului menajer de la locuitorii si firmele municipiului a ramas inca neschimbat, in acest sens mentionând: ”In curând se vor finalize acordarea de autorizatii de functionare firmelor din municipiu. Vom vedea astfel cât a incasat in plus, cu sprijinul primariei din incheierea de contracte pentru ridicarea gunoiului menajer firma Servsal. Diferenta constatata fata de anul trecut o vom imparti la populatia Onestiului ce plateste ridicarea gunoiului menajer si astfel vom scadea pretul gunoiului menajer.” 

Decizii pentru Onestiul viitorului si al prezentului

In sedinta consiliului Local Onesti din ziua de 14 februarie consilierii locali onesteni au aprobat asocierea intre municipiul Onesti si judetul Bacau pentru extinderea (pâna in anul 2015) a Compartimentului Primire Urgente de la Spitalul Municipal din localitate. Extinderea Compartimentului de primire urgente se propune a se realiza printr-o cladire pe 2 nivele cu suprafata aproximativa de cca 225 mp pe fiecare nivel ,cu toate utilitatile si aparatura moderna - in vederea acreditarii spre functionare . Contributia municipiului Onesti pentru realizarea proiectului propus va fi de 5% din valoarea proiectului , inclusiv TVA iar restul de 95% va reprezenta contributia judetului Bacau, valoarea totala a investitiilor fiind de 6.000.000 lei. Daca primarul Onestiului, Laurentiu Neghina a dat dovada de clarviziune in cadrul sedintei Consiliului Local la dezbaterea proiectului de hotarâre privind constituirea comisiei pentru negocierea si stabilirea redeventei datorate de SC Servsal, in aceeasi sedinta el a fost “invingator la puncte” si in alte doua probleme ale Onestiului. Una este legata de blocul “Evazatul”, pentru care in aceasta intrunire a Consiliului Local Onesti s-a impus stabilirea unei chirii de 10 lei / luna pentru fiecare camera. La data de 1 februarie 2013 s-a semnat procesul-verbal de inventariere a acestui imobil (situat in Onesti, str. Libertatii nr.1), prin care SC APA-CANAL SA Onesti a predat in administrare municipiului Onesti blocul de locuinte, cu un numar de 269 de garsoniere. A doua problema se circumscrie Pietei agroalimentare a municipiului; un grup de comerciati din cadrul Pietei agroalimentare au dorit ca tarabele nefolosite pe timp de iarna, respectiv pe timp de vara sa fie mentinute intr-o buna stare de utilizare, drept pentru care s-a stabilit o taxa rezervare taraba nefolosita interior de 25lei/luna si o taxa rezervare taraba nefolosita exterior de 50 lei/luna. “Aceasta taxa a fost stabilita pentru a face un pic ordine si sa le mentinem pe timpul iernii in conditii bune. Taxa este de bun simt, eu venind din mediul de afaceri, mi-a fost foarte usor ca sa negociez aceasta taxa. In prezent la Piata Agroalimentara Onesti sunt 174 de tarabe existente, 150 dintre ele fiind cu contracte incheiate”, a punctat Laurentiu Neghina, primarul municipiului. Tot la sedinta din ziua de 14 februarie s-au mai dezbatut proiectele de hotarâre privind 
schimbarea denumirii unor strazi si acordarea unui apartament antrenorilor lotului national de gimnastica (junioare), care incepând din aceste zile se pregatesc din nou in municipiul de pe Trotus, pentru a atinge culmile performantei sportive.


Ion Moraru

http://onestiexpres.ro/primarul-laurentiu-neghina-invingator-la-puncte-in-sedinta-consiliului-local-onesti.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO