» » » Razboi pentru colectarea deseurilor din judetul Bacau



„Vor sa puna monopol pe gunoi”
La sfarsitul lui martie, in sala mare a Palatului Administrativ, era semnat ultimul contract din megaproiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau”, finantat prin POS Mediu. Erau de fata reprezentantii CJ, ai Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) si ai consortiului Triplast, care castigase licitatia pentru furnizarea pubelelor si containerelor. Conferinta de presa, cu laude, promisiuni, intrebari, a fost urmata de prezentarea catorva recipiente, aduse la fosta Biblioteca Judeteana. Frumos, nimic de zis, proiectul aduce 44 de milioane de euro in judet, din care 27 de la UE si 6 de la Guvern. Problema e ca a trecut o jumatate de an, de atunci, si nicio pubela nu a ajuns in localitatile din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS). Care e motivul? Edilii sustin ca e vina ADIS, care vrea sa puna monopol pe gunoi, sau a CJ, care cere “o groaza de hartii”: liste de inventar, lista bunurilor de retur, caietul de sarcini, procese verbale etc. “Noi suntem in termen”, se apara specialistii de la UIP, adaugand ca “Bacaul e cel mai avansat din regiune, in derularea proiectului”, iar daca sunt unele dificultati, acestea sunt provocate tocmai de primarii. Cele mai mari probleme le-ar ridica edilul din Comanesti, Viorel Miron, eternul razvratit impotriva CJ. “Primaria Comanesti, care are un proiect Phare pe deseuri, nu si-a definitivat cadrul institutional, in sensul ca nu si-a infiintat un ADI mai mic” – o asociatie de dezvoltare intercomunitara – impreuna cu primariile rurale partenere in proiect, explica Nina Chiper, specialist in cadrul UIP. “Ne-am saturat cate adrese i-am trimis, e o institutie cu mari probleme”, adauga ea.
Nu e vorba de pubele, ci de putere!
Viorel Miron, edilul din Comanesti, sustine ca “astea sunt gaselnite! Cand am intrat in ADIS nu ne-a pus nimeni nicio conditie! Orasul Comanesti a intrat in ADIS, si nu o ipotetica asociatie, deci orasul Comanesti trebuie sa primeasca pubele!” Viorel Miron declara ca nu e vorba nici de procedura, nici de cadrul institutional, ci de incercarea de a controla serviciile de salubrizare din judet. “Noi avem o societate de colectare, infiintata de CL care deruleaza proiectul Phare. Cica trebuie sa facem ADI ca sa intram in legalitate, dar societatea noastra este legala! Daca nu era legala nu eram avizati de ANRSC!” Bogdan Seto, directorul ADIS, afirma ca asa prevede HG 855/2008, iar legea trebuie respectata: “Nici ADIS, nici CJ Bacau nu au dorit sa apara o zona alba pe harta judetului. Nu exista pozitii de forta sau solicitari ilegale. Interesul Comanestiului este privit in mod egal, in cadrul ADIS, cu cel al Agasului, Asaului sau al altei unitati administrative.” Bogdan Seto precizeaza ca orasul Comanesti si cele sapte comune “vor da inapoi banii Phare daca nu se asociaza”. Apoi, unde vor depozita deseurile? “Finalitatea proiectului lor, care e demarat in perioada de preaderare si care este o reusita, se afla in master planul ADIS”, a precizat Bogdan Seto.
Intre operator si Garda de Mediu!
Si alte primarii au probleme. E vorba de cele care au contracte cu un operator si au pubele, dar nu destule. Caci in judet exista trei categorii de beneficiari: 12 consilii locale care deja au operator si vor primi pubele dupa sedinta CJ, alte 23 care vor primi prin ISPA, intre care si CL Bacau, si alte 58 care nu au, inca, operator. Primarii din judet sustin ca au fost intre ciocan si nicovala. Au fost obligati de UE sa inchida gropile de gunoi din comuna si sa incheie contract cu un operator care sa aduca deseurile la depozitul din Bacau. In caz contrar, erau amendati de Garda de Mediu. Dar operatori dispusi sa plimbe gunoaiele 50-80 km nu prea existau. Iar daca au gasit unul au fost siliti sa accepte conditiile puse de acesta. Unii au ales sa plateasca amenzi, altii au incheiat contracte proaste, pe termen lung, fara clauza de reziliere, iar acum sunt in impas. “Operatorii s-au angajat ca le aduc pubele dar nu s-au tinut de cuvant, iar ADIS nu le poate da din cauza ca proiectul nu permite! S-ar considera ajutor social”, arata Nina Chiper. Sunt 12 primarii care au contract cu o firma si pot primi recipiente de la ADIS, in completare, cu o conditie: ca firma sa-si fi onorat obligatiile. CJ Bacau a cerut celor 12 sa trimita caietul de sarcini si procesul verbal de predare semnat de cetateni. In sedinta din octombrie, va fi aprobata darea in administrare a recipientelor. Dragos Benea a fost categoric: “Facem hotarare de CJ pentru cei care au trimis documentele. Nu putem sa amanam pentru sedinta din noiembrie!” Ceilalti vor primi pubele in ianuarie, februarie sau mai tarziu, cand se vor invrednici sa-si rezolve problemele cu operatorul.
Viorel Miron e convins ca va primi recipientele si nu are de gand sa cedeze: “Ce vor face cu pubelele? Le vor tine in depozit? Aici e vorba de a pune monopol, nu e vorba despre pubele. Vor sa puna monopol pe tot ce inseamna gunoi in judet! Pe noi ne-au scapat din mana si nu le place! Daca vom face ADI vom fi la mana lor. Acum, eu pot sa-l chem pe directorul firmei si sa-i spun «De sarbatori, ridici gunoiul de trei ori pe zi». Daca vom avea ADI, va zice «Imi pare rau, dar am alti sefi, alte sarcini». Eu vreau eficienta si vreau ca acest oras sa fie curat!”
Edilii sustin ca nu au avut de ales atunci cand au incheiat contract cu prestatorul: “Am organizat de doua ori licitatie. Au venit, s-au interesat, dar au zis ca nu le convine sa intre pe toate ulitele”, explica Ionel Galatanu, primarul din Odobesti. S-a inscris o singura firma, iar aceasta “nu mi-a adus mai multe containere pentru ca nu a avut. La fiecare intersectie ar trebui trei, nu unul. Daca am avea un buget mai bun am cumpara noi. Am facut, totusi, tarcuri din plasa pentru PET-uri”, arata edilul.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO