» » ZIUA JUDECĂŢII Traian Băsescu află astăzi dacă se întoarce la Cotroceni. Ședința CCR începe la ora 10.00

Curtea Constituţională

Plenul Curții Constituționale se reunește marți, la ora 10.00, pentru a decide asupra validității referendumului pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu.

09.30 Judecătorul CCR Tudorel Toader a declarat la sosirea la Curtea Constituţională că este posibilă o amânare.

Magistrații se reunesc din nou, după ce luni Guvernul a transmis către Curte ciferele finale privind numărul de electori. În urma centralizării datelor primite de la primării, MAI și MAE, s-a stabilit că există un număr de 512.379 de buletine expirate, alte 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, iar în afara granițelor se află 3.520.397 de români.

În urmă cu o săptămână, Curtea a decis să preschimbe termenul de judecată pentru examinarea procedurii de organizare a scrutinului și validarea sau invalidarea acestuia la cererea lui Traian Băsescu.

"În vederea asigurării soluţionării, cu celeritate, a cauzei cu care a fost învestită, pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, (...) Plenul Curţii a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat în cauză, de la 31 august la 21 august", se arată în comunicatul CCR.

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (pâna la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăsurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, <>", a concluzionat Curtea după ce a analizat scrisoarea prim-ministrului.

Este posibil ca plenul CCR să discute și numărul de voturi necesar pentru a se decide validitatea referendumului, respectiv cinci la patru dintre judecători sau de şase la trei.

Potrivit unor surse din CCR, discuţiile vizează faptul că în Legea de organizare a Curţii se precizează că este nevoie de două treimi dintre judecători pentru validarea referendumului, în timp ce pentru invalidare nu este stabilit numărul de judecători care să ia decizia.  adevarul.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO