» » Sfintele alegeri şi preacucernicii candidaţi

Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan
Şi la aceste alegeri locale, politicienii se folosesc de imaginea Bisericii, iar preoţii de la mai multe culte din România profită de moment ca să-şi rezolve propriile interese.
La vizita premierului Victor Ponta la Iaşi pentru inaugurarea proiectului Palas, preotul Florin Chirilă a fost surprins de o televiziune declarând că munceşte pentru ca primarul (Gheorghe Nichita, PSD) să „iasă cu majoritate". După ce imaginile au făcut turul de onoare al mass-media, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a emis un comunicat în care susţine că afirmaţia preotului a fost o glumă. Implicarea oamenilor bisericilor în campania electorală din acest an nu este nici pe departe o glumă, iar dovadă stau albumele, afişele, protocoalele şi predicile în care cultele din România fac politică.

Preoţi şi candidaţi, la braţ într-un album

Preotul protopop Constantin Tomozei şi Isidor Dâscă, paroh al Bisericii catolice „Sf. Nicolae" şi totodată Decan de Bacău, sunt „protagoniştii" unui album în care actualul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, îşi laudă realizările celor două mandate. Cartea este realizată într-o grafică de lux şi a fost distribuită din uşă în uşă la toţi băcăuanii. Deşi nu se cunoaşte o cifră oficială a numărului de cărţi tipărite, se pare că aceasta ar depăşi 50.000. Nici valoarea de tipărire a unui exemplar nu este cunoscută, însă specialiştii în domeniul tipăriturilor apreciază că s-ar ridica la peste 10 euro bucata.

„Bisericile ortodoxe din Bacău au beneficiat de un real şi important suport financiar şi material din partea Primăriei municipiului Bacău, care a înţeles rolul pe care credinţa îl are în viaţă şi sănătatea spirituală a unei comunităţi. Să nu uităm că, fiind construite din temelie sau refăcute cu ajutorul fondurilor nerambursabile oferite cu generozitate de primărie, graţie proiectelor derulate în ultimii ani, bisericile băcăuane reflectă, prin frumuseţea şi maiestuozitatea lor, inclusiv interesul pe care cei aleşi să coordoneze destinele urbei îl au faţă de valorile perene ale poporului român", a afirmat protopopul Tomozei în cartea dedicată primarului Stavarache.

„Mi-aş dori ca enoriaşii romano-catolici din Bacău să fie conştienţi de sprijinul pe care biserica noastră l-a primit permanent în aceşti ani. Indiferent că a fost vorba de refacerea unei biserici sau de un program social, am găsit întotdeauna uşa deschisă, un partener de dialog. Romeo Stavarache s-a demonstrat un prieten adevărat al comunităţii catolice băcăuane. Dumnezeu să-l binecuvânteze!", a spus preotul Isidor Dâscă, decan al Decanatului Romano-Catolic din Bacău în acelaşi album dedicat edilului-şef.
Protopopul de Mureş şi cucernicul Dorin Florea

Preoţii mureşeni s-au prins în hora electorală şi îndeamnă electoratul să-l voteze săptămâna viitoare tot pe actualul primar, Dorin Florea, care candidează pentru un al treilea mandat la şefia Primăriei. Protopopul Gheorghe Şincan a participat la un miting de campanie al celor de la Alianţa pentru Mureş, formaţiune al cărei candidat este Dorin Florea, organizat într-unul dintre cartierele târgumureşene.
Acolo, protopopul a ţinut neapărat să le vorbească celor din mulţime, transmiţându-le „Să punem votul pe el şi pe Marius Paşcan şi pe echipa care îi însoţeşte. Acesta este mesajul nostru. Vă spun doar ceea ce voi face eu. Îi voi alege nu pentru ca vă place dumneavoastră, că pentru că îi place lui Dumnezeu de ei". Reprezentantul bisericii a ţinut să sublinieze că absolut tot ce s-a întâmplat bun în Târgu-Mureş i se datorează actualului primar, Dorin Florea.
Albumul primarului Bacăului în care preoţii  sunt folosiţi ca agenţi electorali


„Drumurile, parcurile, şcolile, grădiniţele, «Weekendul», platoul de la Corneşti şi toate cele pe care dumneavoastră le ştiţi au fost construite pentru toţi şi de aceea ni-l dorim în frunte, ca să ne ţină uniţi", a declarat preotul. Protopopul a fost prezent pe 27 aprilie la evenimentul care a marcat oficializarea candidaturii lui Florea şi Paşcan la Primărie, respectiv Consiliul Judeţean, unde le-a transmis oamenilor „să se facă voia Domnului şi să-l voteze pe Dorin
Florea".

Semnale legate de implicarea Bisericii Ortodoxe în politică au apărut în Sălaj chiar înainte de campania electorală. Candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Gheorghe Stanciu, care a vrut să candideze ca independent, a apelat la „serviciile" Protopopiatului Ortodox Şimleu Silvaniei pentru a-şi strânge semnăturile necesare depunerii candidaturii. În schimbul acestui serviciu, Stanciu a achitat asigurările sociale ale caselor parohiale din protopopiatul respectiv. Cazul a ieşit la iveală după ce unii preoţi i-au sesizat pe jurnaliştii din presa locală. Implicarea în strângerea de semnături l-a costat pe protopopul de Şimleu, Vasile Boşca, funcţia, episcopul de Sălaj, PS Petroniu, decizând să nu-i mai prelungească acestuia contractul.
Între timp, Gheorghe Stanciu a renunţat să mai candideze ca independent, înscriindu-se în PNŢCD şi reprezentând această formaţiune politică în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.

"Îi voi alege nu pentru că vă place dumneavoastră, ci pentru că îi place lui Dumnezeu de ei.''
Gheorghe Şincan protopop Târgu-Mureş

Agent electoral în sutană

Candidatul USL la Primăria Târgu-Mureş, Cornel Brişcaru, îl acuză pe protopopul ortodox că se implică în campania electorală, ca „agent electoral" al primarului Dorin Florea. Brişcaru afirmă că a constatat cu stupoare că mai mulţi preoţi, în frunte cu protopopul ortodox Gheorghe Şincan (foto), au devenit „principalii agenţi electorali" ai candidaţilor Alianţei pentru Mureş (PDL-UNPR-PER) la Primăria Târgu-Mureş şi la preşedinţia Consiliului Judeţean, Dorin Florea şi Marius Paşcan.
În replică, omul bisericii a declarat că „am fost într-un cartier, nu în biserică. Am considerat că trebuie să-l sprijinim pe cel care a lăsat o urmă în administraţia Târgu-Mureşului, oraş de care ne pasă şi nouă. Eu consider că acest primar a adus linişte, împăcare. Conform conştiinţei mele, îl susţin din toată inima pe domnul Dorin Florea. Nu în biserică. Nu e nicio incompatibilitate, există o incompatibilitate a preotului doar cu calitatea de consilier  sau parlamentar".

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO