» » Schimbari importante in sistemul de invatamânt

2012 aduce modificari importante in sistemul de invatamânt. Conform noii Legi a Educatiei, promulgata inca de anul trecut, din acest an clasa pregatitoare va intra in invatamântul primar, titularizarea profesorilor pe catedra se va face la nivel de scoala, iar finantarea unitatilor scolare se va face in functie de numarul de elevi inscrisi. 

Legea Educatiei, intrata in vigoare inca de anul trecut, are o serie de prevederi care vor fi aplicate incepând cu 2012. Acestea aduc modificari importante in sistemul de invatamânt. Prima, la care inca se mai lucreaza la nivelul Inspectoratului Scolar, este cea referitoare la introducerea clasei pregatitoare (clasa 0 - care pâna acum apartinea de gradinite) la invatamântul primar. Asadar, noul an scolar ii va cuprinde din start si pe copiii de sase ani, care vor intra in clasa 0, ce precede clasa I. "La solicitarea scrisa a parintilor pot fi inscrisi in aceasta clasa si copii care vor implini vârsta de 6 ani pâna la sfârsitul anului 2012, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare, asa cum prevede legea", a explicat inspectorul scolar general, prof. Florin Lazar. 

Titularizare pe scoala

Anul trecut a fost ultimul an in care titularizarea profesorilor pe catedra s-a realizat in urma unui concurs national.   Din acest an, modul de angajare al cadrelor didactice va fi complet diferit fata de anii trecuti. Trierea lor se va face direct la nivelul scolii. Concret, dascalii nu vor mai sustine examen organizat de Inspectoratul Scolar Judetean, ci se vor adresa direct scolii in care doresc sa predea. "Inspectoratul Scolar Judetean nu va mai organiza din 2012 examen national de titularizare, ci doar va viza corectitudinea organizarii concursurilor la nivel de unitate de invatamânt. A aparut deja Instructiunea nr. 5 care prevede clar ce trebuie facut. Consiliile de administratie din unitatile de invatamânt care au posturi didactice/catedre vacante/rezervate vor comunica situatia la ISJ si vor organiza individual concursuri pentru ocuparea lor", a explicat a precizat si inspectorul scolar general adjunct, prof. Teodora Craus, care se ocupa de partea de management institutional. 

Finantare diferentiata

Pe lânga schimbarile de structura, invatamântul preuniversitar va avea parte si de o noua schema de finantare. Noua lege prevede clar ca din anul 2012, de data aceasta de la 1 ianuarie, se introduce masura privind costul standard per elev pe principiul "finantarea urmeaza elevul". Astfel, fondurile in scoli vor fi alocate tinând cont in primul rând de numarul elevilor inscrisi in fiecare unitate de invatamânt, existând si posibilitatea alocarii unor sume suplimentare in functie de performanta scolii. Se vorbeste si de costuri orientative standard de la 1.800 lei/an/ elev in invatamântul prescolar pâna la 2.700 lei/an/elev in invatamântul liceal. 
Roxana Neagu


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO