» » PDL Bacau valoreaza 7,6 milioane de lei: Stavarache, dispus sa faca "blat" cu Berca pentru un pumn de bani

Fostii "puristi" Romeo Stavarache si Gabriel Berca sunt mai dispusi ca oricând sa faca un compromis politic. Pretextul acestui compromis il constituie transarea unui buget de peste 30 de milioane de lei, pe care Consiliul Judetean (CJ) trebuie sa-l imparta celor 93 de unitati administrativ teritoriale din judet. Pentru PDL, impartirea banilor este cruciala, partidul având inregimentat cel mai mare grup de primari din judetul Bacau - 45 la numar. Ca sa obtina votul consilierilor PNL, in plenul CJ, pedelistii au avansat si o suma - peste 7,6 milioane de lei. Aceasta este alocarea bugetara pe care o va primi municipalitatea condusa de Stavarache, daca penelistii vor fi de acord ca impartirea banilor CJ sa se realizeze pornind de la criteriul populatiei. Primarul Bacaului si-a dat deja acordul. 
Compromisul politic agreat de Stavarache si Berca vizeaza, in principiu, impuscarea a doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de o parte, PDL isi "rezolva" grupul de primari, cu alocari bugetare mai mult decât echitabile (asa cum nu s-a intâmplat in 2011); pe de alta parte edilul Bacaului - care a angrenat bugetul municipalitatii in proiecte administrative extrem de costisitoare (sala polivalenta, spital municipal, borduriada etc) - ar primi o felie consistenta, de aproape 2 milioane de euro, din "tortul" bugetar judetean. In plus, PNL-ul lui Stavarache nu mai are, in judet, reteaua electorala rezultata in urma localelor din 2008, 15 primari liberali "dezertând" in tabara PDL. Edilul bacauan a negociat, cu alte cuvinte, doar pentru sine neavând, in propriul partid, guri de hranit. 
Tehnic, daca intelegerea Stavarache - Berca va sta in picioare, bugetul judetului va fi transat in sensul agreat de cei doi. PNL si PDL au 20 de consilieri judeteni, raportul de forte in "alianta" de conjunctura fiind de 11 la 9 in favoarea liberalilor. 

USL, puncte de rupere in judet

Surse apropiate organizatiei judetene a PNL au confirmat pentru cotidianul Desteptarea ca in interiorul partidului primarul Bacaului nu vede cu ochi buni existenta USL. De altfel, pe parcursul anului trecut Stavarache s-a pronuntat de mai multe ori impotriva unei aliante cu liderii PSD Bacau, acuzându-i pe acestia ca ar face parte dintr-un obscur grup mafiot local. La sedintele organizatiei pe care o patroneaza, edilul a avut repetate luari de pozitie impotriva aliantei cu PSD. In interiorul PNL exista, de asemenea, mai multe voci care dezavueaza ipoteza unei relatii politice cu PSD. Viorel Miron (PNL), primarul Comanestiului, este pe picior de razboi cu social-democratii din orasul sau, in timp ce Mihaela Badic - edilul comunei Helegiu, dar si vicepresedinte al PNL Bacau - si-a anuntat deja intentia de a candida la functia de primar al municipiului Onesti. In ultimele luni, aceasta din urma a criticat dur relatia de presupusa colaborare dintre PSD si PNL, de la Onesti, apreciind ca liberalismul a capitulat in fata "socialismului cu fata umana" predicat, in municipiul de pe Trotus, de primarul Emil Lemnaru. 
Cu o istorie cel putin la fel de complicata si in municipiul de resedinta, USL are - la prima vedere - putine sanse de materializare in judetul Bacau. Stavarache e mai tentat sa o "dea la pace" cu fostii colegi din PUR, acum ajunsi sefi la PDL Bacau, decât sa se alieze cu "fantomele" cocotate pe panouri electorale, pe care le denigra in campania de la localele din 2008. 

Pregatiti sa puna candidat agreat de Stavarache

In tabara PDL exista un cor de voci care militeaza insistent pentru o alianta, deocamdata informala, cu primarul Bacaului. Intelegerea ar putea merge atât de departe, incât PDL sa nominalizeze un candidat la presedintia CJ agreat de Stavarache. Calculul vizeaza obtinerea aportului electoral al municipiului de resedinta, cel mai important in ecuatia parlamentarelor din toamna. Pe fondul picajului inregistrat de principalul partid de guvernamânt, liderii PDL Bacau nu mai par dispusi sa-si asume candidaturi la alegerile locale (n.r. - presedintia CJ, primaria de resedinta etc), astfel incât Stavarache are mâna libera sa actioneze in plan local in conformitate cu bunul sau plac. 

PSD, balastul aruncat peste bord?

PSD Bacau se afla intr-o situatie politica cel putin ingrata. Liderii partidului au mizat, aproape neconditionat, pe alianta cu Stavarache, acceptând cu stoicism injuriile formulate de acesta pe parcursul anului trecut. Colaborarea dintre cele doua tabere, confiscata de alianta administrativa Stavarache - Benea, a transformat PSD intr-o remorca a edilului bacauan. Consilierii locali PSD voteaza, fara nicio rezerva, proiectele propuse de Stavarache, sub prezumtia ca partidul va prezerva, in temeiul existentei USL, functia de presedinte al CJ Bacau. 
In realitate, social-democratii n-au nicio garantie in ceea ce priveste destinul politic al USL Bacau. Nici azi nu se cunoaste, de exemplu, daca Stavarache va onora cu prezenta sa listele electorale ale USL sau daca pesedistii vor fi nevoiti sa caute o solutie de avarie pentru municipiul de resedinta.
De cealalta parte, un eventual proiect politic subteran realizat de Stavarache si Berca s-ar dovedi, mai mult ca sigur, câstigator. PDL are in judet 45 de primari, la care s-ar adauga municipiul de resedinta (Stavarache), dar si 9 primari ai UNPR. 
Pusa la lucru, o asemenea masinarie politica ar trimite PSD direct in cartile de istorie, dupa mai bine de 20 de ani de hegemonie in judetul Bacau. Aceasta pare sa fie, de fapt, marea miza a alegerilor locale din toamna. 

Care e marja de negociere a lui Benea

Necunoscutele privitoare la votul exprimat pe bugetul CJ Bacau graviteaza in jurul "fidelitatii" consilierilor PNL. Unii dintre acestia - vezi cazul medicului Mihai Ichim - detin functii "puse la dispozitie" de conducerea CJ Bacau (n.r. - Ichim este presedintele Consiliului de Administratie de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau). Daniela Biri - consilier judetean din Comanesti - ar putea sa "intoarca" votul spre PSD, cunoscuta fiind antipatia dintre primarul Comanestiului si liderul PNL Bacau, Romeo Stavarache. 
Votul e nesigur si in tabara PDL, unde consilieri precum Silviu Bondor sau Gheorghe Pricopie sunt asteptati sa voteze in conformitate cu "sugestia" presedintelui CJ, Dragos Benea.
“Am stabilit cu Stavarache un lucru foarte simplu: ca alocarea de bani pe comune sa se faca in functie de numarul de populatie. Am avut o intâlnire si am stabilit principiul asta cu el. Sa vedem daca se tine de cuvânt. A fost de acord si am stabilit ca 20 e mai mare ca 17.”
Gabriel Berca, presedintele PDL Bacau
Lucian Bogdanel


http://www.desteptarea.ro/pdl-bacau-valoreaza-76-milioane-de-lei-stavarache-dispus-sa-faca-blat-cu-berca-pentru-un-pumn-de-bani.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO