» » Manifestantii din Onesti, intimidati de politisti


Circa 30 de persoane s-au adunat, in dupa-amiaza aceasta, in fata Primariei Onesti, cu scopul de a protesta fata de viata grea pe care au ajuns sa o traiasca sub regimul Basescu, insa manifestantii si-au declarat intentia de a actiona in mod pasnic, fara a incalca in vreun fel legea. Printre participanti s-a numarat chiar si viceprimarul liberal Mihai Sova.
“Sint participant, dar nu noi am organizat actiunea”, ne-a spus Sova, care a ramas foarte putin in piata din fata Primariei. La scurt timp dupa plecarea lui, si-au facut aparitia doi politisti in uniforma, care au inceput sa-i ia la intrebari pe manifestanti.
“Ce cautati aici? – i-a intrebat unul dintre politisti, care s-a identificat, ulterior, ca fiind agentul-sef principal Tudorel Ichim. Ce vreti sa faceti aici, de ce ati venit?”. Agentul de politie s-a mai interesat si de cei care i-au chemat pe participanti, dar si daca manifestantii mai aspteapta si alti oameni care urmeaza sa participe la actiune. Dupa care agentul Tudorel Ichim le-a cerut actele de identitate celor prezenti.
“Ce am facut, de ne legitimati? – a intrebat unul dintre participanti. N-am blocat strada, n-am aruncat cu pietre, n-am injurat pe nimeni si nu am facut nimic rau, ci sintem pasnici”. Totusi, agentul de politie nu s-a lasat induplecat, ci le-a cerut celor prezenti actele, notind datele intr-o agenda. “Avem dreptul sa legitimam orice persoana, indiferent daca a facut sau nu ceva rau – a sustinut el. Nu se intimpla nimic”.
Pentru seful Politiei Onesti, Constitutia nu are prioritate in fata legii
Protestatarii de ieri s-au simtit intimidati de atitudinea politistilor si s-au temut ca nu cumva sa primeasca vreo amenda, insa masura luata de oamenii legii a fost sutinuta chiar de seful lor, comandantul Politiei Onesti, comisarul-sef Emil Morosanu.
“Se incalca legea, daca mitingul nu este autorizat – ne-a spus Morosanu. Daca nu au autorizatie, sa se adune in curtea lor, in gradina lor, si nu pe domeniul public”. Seful Politiei Onesti a lasat sa se inteleaga ca participantii nu vor primi amenda, “dar, daca nu pleaca acasa, atunci e posibil sa fie si amendati”, dupa cum ne-a spus el. Manifestantii au invocat articolul 30, al. 1, din Constitutie, in care se precizeaza ca “libertatea de exprimare a gindurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sint inviolabile”.
“Am dreptul sa-mi exprim opiniile si in public, conform Constitutiei, care nu prevede ca trebuie sa obtin vreo autorizatie in acest sens”, ne-a declarat unul dintre participantii la actiunea de ieri, de la Onesti, insa aceasta precizare a fost combatuta de seful politistilor onesteni.
“Nu intelegeti ca este o lege care spune ca nici o manifestatie nu poate avea loc fara a fi autorizata?”, a replicat comisarul-sef Emil Morosanu. La fata locului au sosit si 3 jandarmi, insa acestia nu au intervenit si nu au intrat in dialog cu manifestantii. De teama sa nu fie amendati, protestatarii din Onesti au parasit Piata Primariei in scurt timp, insa ei au precizat ca se vor intorce si miine, in jurul orei 16,00. Manifestantii si-au exprimat speranta ca, de data aceasta, nu vor mai fi intimidati si legitimati de politisti, atita timp cit ei isi exprima opiniile in mod pasnic.
George MARTIN

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO