» » Cum s-a transformat Viorel Hrebenciuc din "prieten apropiat" in calaul lui Geoana

"Prietenul apropiat" la nevoie se cunoaste
Pe 17 aprilie 2008, Mircea Geoana - presedintele de la acea data al PSD - ii lansa pe Catalin Mardare si Dragos Benea in cursa pentru alegerile locale (Mardare la Primarie, Benea la CJ). La acel moment, Geoana afirma despre liderul PSD Bacau - Viorel Hrebenciuc - ca e unul dintre cei mai fini politicieni pe care i-a cunoscut si ca ii este "un prieten apropiat". In toamna lui 2009, Hrebenciuc a devenit seful campaniei electorale a candidatului PSD la presedintia tarii, Mircea Geoana. In mai putin de 3 ani, Hrebenciuc a ajuns dintr-un "prieten apropiat" in "groparul" politic a lui Geoana. Potrivit unui comunicat remis publicitatii de PSD Bacau, chiar inainte de judecarea "cazului Geoana" de catre Comisia de Integritate a PSD, social-democratii bacauani s-au dezis de Geoana, decretand ca "luptele interne" trebuie sa inceteze, iar "cei care nu inteleg acest lucru trebuie sa plece din partid". 

In urma cu 3 ani, organizatia PSD Bacau era conectata ombilical la Mircea Geoana, presedintele de la acea data al partidului. Deputatul Gabriel Vlase, pe atunci presedinte executiv al PSD Bacau, ocupa - intre altele - functia de sef al cancelariei lui Geoana, pozitie dobandita in februarie 2007; Viorel Hrebenciuc, presedintele "plin" al PSD Bacau, avea sa conduca, in toamna lui 2009, campania electorala a candidatului PSD la presedintie, acelasi nelipsit Mircea Geoana. Hrebenciuc domina corpul parlamentarilor PSD din Camera Deputatilor, din postura de sef de grup. Cat timp Geoana a fost lider al PSD, social-democratii bacauani au avut un cuvant greu de spus in economia luarii deciziilor la varful partidului. 

De la extaz la agonie

In aprilie 2008, intr-un eveniment organizat la Ateneu, Geoana ii lansa in cursa pentru fotoliul de primar al Bacaului si presedinte al CJ pe senatorul Catalin Mardare, respectiv Dragos Benea. La acel moment, liderul pesedist cataloga organizatia Bacau drept una de elita in sanul PSD. Despre Hrebenciuc, Geoana a vorbit numai de bine. 
"Viorel este un prieten apropiat si unul dintre cei mai fini politicieni pe care i-am cunoscut", declara - sub cupola Ateneului - Mircea Geoana. Aceleasi consideratii ultrapozitive au jalonat si discursul referitor la Benea, candidatul PSD la sefia CJ, despre care Geoana afirma la acea data ca "este un tanar om politic care intruneste calitati pe care le dorim tot mai prezente in urmatorii patru ani". 
In doar 3 ani, relatia Geoana - PSD Bacau a migrat de la extaz la agonie, pe fondul schimbarii petrecute la varful partidului, unde perdantul prezidentialelor din 2009 a fost inlocuit cu Victor Ponta, candidat sustinut - din culise - de PSD Bacau, organizatia fostului "prieten apropiat" al lui Geoana, Viorel Hrebenciuc. 

Bacaul a infipt cutitul pe la spate

Scandalul din sanul PSD, ce-l opune pe Geoana lui Ponta, nu a trecut nebagat in seama in PSD Bacau. Organizatia bacauana a fost singura din tara care s-a pronuntat transant, in favoarea demersurilor lui Ponta vizand inlaturarea din functia de presedinte al Senatului a lui Geoana. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii cu trei zile inainte de judecarea "cazului Geoana" in Comisia de Integritate a PSD, social-democratii bacauani au conchis ca Geoana trebuie sanctionat nefiind la prima abatere in detrimentul partidului. 
"Mircea Geoaa trebuie sa respecte decizia partidului sau sa suporte consecintele prevazute de statutul partidului. In calitatea sa de fost presedinte ar trebui sa inteleaga importanta respectarii deciziilor partidului. Mircea Geoana are datoria de a sustine actuala conducere a PSD, cu atat mai mult cu cat este direct responsabil pentru faptul ca partidul se gaseste astazi in opozitie. Astazi, PSD este in opozitie pentru ca Mircea Geoana a pierdut alegerile prezidentiale din 2009 (...) Organizatia Judeteana a PSD Bacau isi reafirma sprijinul pentru Victor Ponta si considera ca obiectivele fundamentale ale partidului sunt castigarea alegerilor si revenirea la guvernare", se arata in comunicatul PSD Bacau. 

Scenarii cu moguli

Pentru ca meniul sa fie complet, fostul presedinte al PSD a fost "impuns" si de seful CJ Bacau, Dragos Benea, "tanarul politician" sustinut - in urma cu 3 ani - de Geoana in cursa pentru sefia Consiliului Judetean. Benea a declarat, duminica, pentru o publicatie locala ca recenta vizita a lui Geoana in SUA - moment de la care a plecat tot scandalul din PSD - ar fi fost facilitata de presedintele Traian Basescu si... Sorin Ovidiu Vantu. Seful CJ Bacau a vituperat impotriva lui Geoana, afirmand ca cele 5 milioane de voturi obtinute de acesta la prezidentialele din 2009 ar fi fost - de fapt - voturile PSD. 
"Geoana vrea sa sparga USL-ul. PSD va lua masuri cu siguranta, va fi dat afara! Geoana face jocurile lui Basescu! Cele 5 milioane de voturi pe care le-a obtinut Geoana la alegerile prezidentiale sunt, de fapt, ale PSD-ului, nu ale lui (...) Cu certitudine, plecarea lui Geoana in SUA a fost pusa la cale de Vantu si Basescu", a afirmat Dragos Benea. 

Omul lui Hrebenciuc n-a fost in comisie

Comisia de integritate care l-a "executat" sumar pe Geoana este controlata de un apropiat al presedintelui Ponta - avocatul Dan Sova. Din comisie fac parte reprezentanti ai tuturor organizatiilor judetene, cea din Bacau fiind reprezentata de avocata Minodora Cliveti. Potrivit unor surse din PSD Bacau, aceasta nu a participat la lucrarile comisiei desfasurate duminica, in Capitala. Comisia prezidata de Sova a decis, cu 43 de voturi "pentru" si doar 5 "impotriva", excluderea lui Geoana din partid. 
Lucian Bogdanel

„Sustinem decizia de luni a BPN, precum si intentia presedintelui Victor Ponta de a duce pana la capat acest demers, pentru ca este unul legitim. Iar sanctionarea lui Mircea Geoana, in urma recomandarii comisiei de integritate, este necesara pentru ca acesta nu este la prima sfidare a autoritatii partidului." Viorel Hrebenciuc, presedinte PSD Bacau

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO