» » Primul spital care a invins reforma

Se face iar medicina la Comanesti

Saloanele din Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” Comanesti au inceput sa fie ocupate de bolnavi inca din primele zile ale redeschiderii. S-au intors la munca si o parte dintre angajatii plecati la alte spitale sau in somaj. Spitalul a primit grad de clasificare si se pregateste pentru incheierea contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Pâna când va primi bugetul, spitalul isi trateaza pacientii cu medicamente cumparate pe banii primariei.
Pacientii din zona arondata Spitalului Orasenesc “Ioan Lascar” Comanesti au aflat ca unitatea sanitara si-a redeschis portile pentru ei si nu s-au lasat asteptati. “Am anuntat chiar si preotii din zona de faptul ca spitalul functioneaza din nou, pentru a-si instiinta enoriasii ca nu mai este nevoie sa mearga in alte orase, ne-a declarat primarul Viorel Miron. Spitalul nu este plin, dar saloanele incep sa se umple. Important este ca oamenii au aflat ca nu s-a facut un azil de batrâni in locul spitalului nostru, care are traditie, dotare si personal cu experienta.”O parte din personalul pe care unitatea sanitara il avea inainte de povestea reorganizarii sale s-a intors la posturi. Au reluat munca 17 medici din 26, dar oricum 7 din cei care figurau in schema erau rezidenti, deci nu lucrau efectiv aici. Au fost rechemati asistenti medicali si infirmieri care fusesera redistribuiti la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Spitalul Municipal Onesti si Spitalul Orasenesc Buhusi.

Gradul IV la clasificare

Spitalul din Comanesti a fost singurul care nu a primit grad de clasificare cu ocazia evaluarii unitatilor sanitare cu paturi (publice si private), care a avut loc in lunile mai si iunie. Aceasta, deoarece Ministerul Sanatatii nu mai recunostea existenta acestui spital, propus, prin hotarâre de guvern, pentru transformarea in azil de batrâni.
Intre timp, spitalul a obtinut, in instanta, suspendarea actelor normative care prevedeau reorganizarea sa si sistarea finantari de la CJAS. In regim de urgenta s-a intocmit la Directia de Sanatate Publica dosarul de evaluare. “Spitalul nostru a primit la clasificare gradul IV, cu plan de conformare, ne-a declarat primarul Viorel Miron. Ca toate spitalele din tara, si al nostru trebuie sa indeplineasca niste conditii in urmatoarele luni pentru a-si pastra acest grad.” Una dintre problemele unitatii sanitare, si care trebuie rezolvata in cel mai scurt timp, este lipsa unui medic anestezist cu norma intreaga. Gradul IV se acorda spitalelor cu grad de competenta bazal, in care se asigura asistenta medicala pentru afectiuni cu grad mic de complexitate. “Am avut specialist, dar l-am pierdut tot din cauza lor, cu aceasta reorganizare, a explicat edilul din Comanesti. Medicul nostru a fost redistribuit la Spitalul Onesti si nu-i putem cere acum sa se intoarca la noi. L-am atras cu greu la Comanesti, i-am creat toate conditiile, dar a fost nevoit sa plece.”

Medicamente cu bani de la bugetul local


La aceasta ora, spitalul din Comanesti este din nou o exceptie printre celelalte unitati sanitare cu paturi din judet, deoarece nu are contract cu CJAS. Managerul se pregateste de negocieri, dar pâna când se va aloca buget de la CJAS, s-a recurs la alte solutii. Stocul de medicamente s-a redus considerabil in perioada aprilie-mai, când spitalul a functionat fara contract cu CJAS. Pentru a se asigura tratamentul bolnavilor care s-au grabit sa vina la spitalul redeschis, Consiliul Local Comanesti a alocat unitatii pe care o administreaza de un an 100.000 lei.
Doina Mincu

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO