» » Lecţii despre energia regenerabilă şi independenţa energetică

60022Recent, în staţiunea Slănic Moldova (Hotel NEMIRA), s-a desfăşurat întâlnirea româno-germană cu tema „Utilizarea energiilor regenerabile – modalitate de asigurare a independenţei energetice a localităţilor”. Întâlnirea a fost organizată de IDCED (International Dialogue Center for Environment and Development) Magdeburg-Germania în colaborare cu SVASTA ICG SRL Bucureşti, la iniţiativa deputatului dr.ing. Iulian IANCU, preşedintele Comisiei parlamentare pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor. Evenimentul, finanţat de către Ministerul Federal pentru Mediu, Protecţia Naturii şi Securitatea Reactoarelor şi de către Oficiul Federal pentru Mediu din Germania, prin intermediul programului de asistenţă prin consultanţă în domeniul protecţiei mediului destinat ţărilor din Europa Centrală şi de Est, din Caucaz şi Asia Centrală, a avut ca obiectiv prezentarea experienţei germane în valorificarea surselor regenerabile de energie în localităţile rurale şi identificarea de proiecte comune româno-germane în acest domeniu. 
Primii paşi către o colaborare între localităţi rurale româneşti şi germane în domeniul asigurării independenţei energetice, prin valorificarea resurselor de energie regenerabilă, au fost puse încă din luna septembrie a anului 2009, când o delegaţie de primari din România a efectuat o vizită în landul Sachsen Anhalt din Germania. Atunci au avut loc diverse contacte la nivelul autorităţilor locale şi au fost vizitate obiective energetice de valorificare în spaţiul rural a energiei eoliene şi a biomasei. 
În debutul întâlnirii de la Slănic Moldova, deputatul Iulian IANCU a subliniat tradiţia colaborării româno-germane în valorificarea energiilor regenerabile, menţionând faptul că acest eveniment reprezintă a IV-a acţiune a unei colaborări începută în urmă cu mai multe luni. Cei doi reprezentanţi ai organizatorilor, dr. Hans Barkenthien şi dr. Iulian Svasta, au ţinut să menţioneze importanţa subiectului (sustenabilitatea energetică a localităţilor rurale din astfel de surse de energie regenerabilă şi cooperarea bilaterală pentru atingerea acestei sustenabilităţi), atât pentru România cât si pentru Germania,. 
La acţiune au participat primari şi reprezentanţi ai altor autorităţi locale din România şi Germania, responsabili ai unor societăţi de specialitate interesate de acest domeniu şi disponibile pentru viitoare investiţii, dar şi oficialităţi din Ministerul pentru Economie şi Muncă al Landului Sachsen-Anhalt. 
Judeţul Sibiu a fost reprezentat la această întâlnire de doi delegaţi ai oraşului Avrig (Maria Şinca, şeful de cabinet al primarului Arnold Gunter Klingeis şi Doru Teodorescu, managerul SC Enev Avrig SRL, societate a Consiliului Local Avrig). Cu acest prilej, cei doi avrigeni au prezentat strategia energetică a localităţii, au participat la diverse discuţii şi prezentări legate de diverse proiecte aflate în fază de pregătire sau de implementare în unele localităţi, au urmărit modalitatea şi domeniile concrete în care autorităţile locale, române sau germane, precum şi firmele de specialitate din cele două ţări, pot colabora la asigurarea independenţei energetice a acestor localităţi. Un exemplu în acest sense sate proiectul: „ENERGIE SOLARĂ PENTRU UN MEDIU SĂNĂTOS ÎN STAŢIUNEA SLĂNIC MOLDOVA”. Astfel de proiecte pilot pot constitui premisele unor viitoare proiecte româno-germane şi la nivelul altor localităţi din România. 
“Consider că participarea la această întâlnire a fost deosebit de benefică, pentru că ne-a ajutat să ne auto-evaluăm în comparaţie cu alte localităţi ce au, la fel ce şi Avrigul, proiecte şi strategii referitoare la producerea de energie din surse regenerabile şi atingerea independenţei energetice, aflate în diverse stadii de implementare. De asemenea, au fost deosebit de importante şi contactele stabilite cu reprezentanţii unor societăţi ce-şi desfăşoară activitatea în acest domeniu şi care sunt interesate de o posibilă colaborare cu autorităţile administrative teritoriale locale, dar şi discuţiile purtate cu responsabili guvernamentali din domeniul energiei. Prezentările făcute au fost urmărite cu interes de cei prezenţi şi cred că am făcut o impresie cât se poate de bună la Slănic Moldova”, ne-a spus Maria Şinca. 
http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/lectii-despre-energia-regenerabila-si-independenta-energetica-60022.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO