» » » Frauda de miliarde la o banca din Moinesti

Un nou scandal in sistemul bancar

Opt persoane, printre care si doi angajati ai sucursalei BCR Moinesti, sunt cercetate acum de catre politistii si procurorii bacauani intr-un caz de frauda, de peste 20 de miliarde de lei vechi. 


Delapidare, abuz in serviciu, fals, uz de fals si inselaciune. Pentru comiterea acestor infractiuni comise la Banca Comerciala Româna - Sucursala Moinesti, opt persoane sunt invinuite intr-un dosar ce a ajuns acum pe masa procurorilor. Printre cei anchetati se numara si fostul director al sucursalei, deja demis, dar si un consilier clienti, de la aceeasi banca, caruia i s-a desfacut si lui cartea de munca. Suspectii, sase femei si doi barbati, sunt acuzati ca au acordat credite cu acte false si ca au luat bani din conturile clientilor. Frauda este una uriasa: peste 20 de miliarde de lei vechi (2 milioane de lei noi). Mai exact este vorba despre 1.900.000 RON si 100.000 de euro, la valoarea de atunci. Ancheta a fost preluata de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau la inceputul lunii ianuarie 2011.

Doi ani de audieri

Procurorii sustin ca intr-o prima faza au fost inregistrate 17 sesizari. Pe parcurs, numarul acestora a crescut. Fapta s-a petrecut in 2008, dar abia acum a fost facuta publica. In ciuda faptului ca au trecut mai bine de doi ani de la demararea anchetei, nu au fost audiati toti invinuitii. “Modul de operare al angajatilor BCR Sucursala Moinesti era urmatorul. Intâi se lichida contul unui client. Apoi, pentru a acoperi debitul creat se lichida contul altui client si asa mai departe. O alta modalitate de fraudare era aceea de acordare a unor credite pe baza unor documente fictive”, a precizat procurorul Felix Banila, prim procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau. In urma primelor cercetari s-a stabilit ca doar trei persoane au fost pagubile, insa pe masura ce vor fi audiati noi martori, exista posibilitatea ca numarul acestora sa creasca. Se pare ca si actualul director al sucursalei BCR Moinesti a savârsit acelasi gen de fapte, dar acest lucru va fi probat de catre procurorii care instrumenteaza dosarul. In cazul in care cei implicati sunt gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare de pâna la 15 ani.

La mijloc sunt doua spete diferite

Conducerea BCR a fost cea care a inaintat plângeri penale catre Politie. Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvânt al BCR, a declarat pentru DESTEPTAREA ca in acest scandal sunt la mijloc doua spete. “Sunt doua cazuri total diferite, in care sunt implicate doua persoane diferite. Vorbim in primul rând de acordarea de credite cu documente false, in care a fost implicat consilierul de clienti al bancii. A fost vorba de un singur angajat, care are deja desfacut contractul de munca. In aceasta fapta e si «grosul» banilor, adica in jur de 1.800.000 de lei si 100.000 euro, iar aici nu a fost pagubit niciun client. A doua fapta, pe care am stabilit-o tot noi in urma unor investigatii interne pe baza a doua sesizari venite din partea clientilor catre noi, este creata de fostul director, demis imediat, care s-a abatut de la normele bancare si a creat un prejudiciu reclamat de noi la Politie de circa 100.000 de lei. In acest caz, fostul nostru angajat a umblat in contul a doi clienti. Ambele fapte le-am sesizat noi la Politie in urma unor plângeri penale”, a precizat Corneliu Cojocaru, care a mai adaugat ca daca se va dovedi, in urma investigatiilor efectuate, ca cei doi clienti au fost intr-adevar pagubiti, banca va acoperi in totalitate pierderea. Cât priveste valoarea celuilalt prejudiciu al bancii (creat cu credite false), se va astepta decizia instantei, care va stabili cu exactitate vinovatii.

Politistii bacauani efectueaza cercetari

Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Bacau (IPJ) au confirmat cazul fraudei bancare din Moinesti. “Serviciul de Investigare a Fraudelor efectueaza cercetari, urmare a unor sesizari facute de catre câtiva cetateni, despre faptul ca, din conturile deschise la o sucursala din Moinesti a unei banci, le-au disparut sume de bani”, a declarat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt al IPJ Bacau.

Faptele au fost comise inca din anul 2008

Parchetul de pe lânga Judecatoria Moinesti a demarat cercetarile inca din anul 2008. De atunci si pâna acum nicio persoana nu a fost trimisa in judecata. Pentru ca suma este atât de mare, pe data de 6 ianuarie 2011, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau. “Cazul a a fost preluat de noi la inceputul anului. Acum este in derulare un nou control. In urma acestuia vom vedea daca se vor concretiza noi infractiuni si in sarcina altor persoane. Vorbim despre o frauda de circa 24 de miliarde de lei vechi”, a mai declarat procurorul Felix Banila. 

Roxana Neagu
Alexandra Zaharia
Sinziana Filimon

http://www.desteptarea.ro/frauda-de-miliarde-la-o-banca-din-moinesti.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO