Stadioanele turneului final - prezentare (I)
Meciurile Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie) se vor desfășura pe 12 stadioane: Arena da Amazônia din Manaus, Joaquim Américo Guimaraes (Arena da Baixada) din Curitiba, Arena das Dunas din Natal, Arena de Sao Paolo (Arena de Itaquera sau Arena Corinthians), Arena Pantanal din Cuiaba, Plácido Aderaldo Castelo din Fortaleza, Maracana din Rio de Janeiro, Arena Fonte Nova (Itaipava Arena Fonte Nova) din Salvador, Stadionul Nacional Mané Garrincha din Brasilia, Stadionul José Pinheiro Borda (Beira-Rio) din Porto Alegre, Itaipava Arena Pernambuco din Recife și Arena Amazon
Foto: (c) Bruno Kelly / REUTERS
Arena da Amazônia (Arena Amazon) se află pe locul fostului stadion Vivaldao, în Manaus, Amazonas. Are o capacitate de 46.000 de locuri pe scaune și a fost realizat între 2010 și decembrie 2013. Totuși, anumite secțiuni ale sale se aflau, încă în construcție în februarie 2014, ceea ce a creat dubii în privința folosirii sale în cadrul Campionatul Mondial. Lucrările au fost însă terminate integral la 9 martie 2014, la scurt timp stadionul fiind inaugurat cu meciul dintre echipele Nacional și Remo. Căldura extremă din Manaus l-a determinat pe antrenorul reprezentativei Angliei, Roy Hodgson, să critice amplasamentul stadionului. Ironia a făcut ca, la tragerea la sorți, Anglia să fie aleasă să dispute primul său meci, împotriva Italiei, pe Arena Amazon. Cele patru meciuri din cadrul Campionatului Mondial de fotbal 2014 programate să se desfășoare pe Arena Amazonia sunt: Anglia — Italia (Grupa D); Camerun — Croația (Grupa A); SUA — Portugalia (Grupa G); Honduras — Elveția (Grupa E).
Estádio Joaquim Américo Guimaraes, cunoscut mai degrabă sub numele de Arena da Baixada, se află în vecinătatea orașului Curitiba, statul Parana. A fost inaugurat în 1914, însă închis în anii '70, redeschis în 1984 și demolat în 1997. Un nou stadion, pe locul celui vechi, a fost ridicat în iunie 1999. Construcția și-a schimbat numele în 2005, devenind Kyocera Arena. În 2008, s-a revenit la numele inițial. Meciul inaugural al vechiului stadion s-a disputat la 6 septembrie 1914, între Flamengo și Internacional, pe când cel nou a găzduit, în premieră, meciul dintre Atletico Paranaense și Cerro Porteno la 24 iunie 1999. Recordul de asistență pe Arena de Baixada, 31.740 spectatori, s-a înregistrat la 16 decembrie 2001, la meciul dintre Atletico Paranaense și Sao Caetano. Are o capacitate de 37.634 locuri. Va găzdui meciurile Iran — Nigeria (Grupa F), Honduras — Ecuador (Grupa E), Australia — Spania (Grupa B) și Algeria — Rusia (Grupa H).
Arena das Dunas se află în partea sudică a orașului Natal, statul Rio Grande do Norte. Construcția sa a început în ianuarie 2011, după planurile arhitectului Cristopher Lee, fiind conceput special pentru Cupa Mondială. Este ridicat pe locul fostului stadion Machadao. Forma sa este inspirată din relieful local, dominat de dune de nisip. După încheierea Mondialului, arena va deveni casa echipei locale America de Natal. În mod obișnuit poate găzdui 33.000 de spectatori, număr care se poate extinde cu până la 10.000. În cadrul CM 2014, va găzdui meciurile: Mexic — Camerun (Grupa A), Ghana — SUA (Grupa G), Japonia — Grecia (Grupa C) și Italia — Uruguay (Grupa D).
Arena das Dunas
Foto: (c) REUTERS/Sergio Moraes
Arena das Dunas
Foto: (c) REUTERS/Sergio Moraes
Arena de Sao Paolo, stadion cunoscut și sub numele de Arena de Itaquera sau Arena Corinthians, a început să fie construit în mai 2011, în ideea de a fi terminat în 2013. Un tragic accident care a dus la moartea a doi muncitori a întârziat lucrările, finalizate de abia în mai 2014. A fost inaugurat oficial la 18 mai 2014, cu un meci de campionat între Corinthians și Figueirense. Are o capacitate de 48.000 de locuri, la care se pot adăuga încă 20.000. Este al cincilea stadion de prim rang din Brazilia, iar în momentul în care va atinge 68.000 de locuri va deveni al doilea din Serie A și cel mai mare stadion privat din Brazilia. Arena va găzdui meciul de deschidere a Cupei Mondiale 2014, anume cel dintre selecționatele Braziliei și Croației (Grupa A). Tot aici se vor mai juca: Uruguay — Anglia (Grupa D), Olanda — Chile (Grupa B), Coreea de Sud — Belgia (Grupa H), un meci din optimi dintre câștigătoarea Grupei F și a doua clasată în Grupa E și o semifinală.
Arena Pantanal a fost construită special pentru Campionatul Mondial de fotbal, fiind ridicat pe locul fostului stadion Jose Fragelli. Lucrările au debutat în 2011, ultimele detalii fiind puse la punct cu doar o lună înaintea Campionatului Mondial. Primul meci găzduit a fost cel dintre Mixto și Santos, la 2 aprilie 2014. Este situat în orașul Cuiaba, capitala statului Mato Grosso. În mod normal conține 28.000 de locuri pe scaun, dar poate fi extins până la peste 41.000. Cele patru meciuri care se vor disputa aici în cadrul Mondialului sunt: Chile — Australia (Grupa B), Rusia — Coreea de Sud (Grupa H), Nigeria — Bosnia-Herțegovina (Grupa F) și Japonia — Columbia (Grupa C).
Stadionul Plácido Aderaldo Castelo, cunoscut și sub numele de Castelao, se află în Fortaleza, capitala statului Ceara din nord-estul Braziliei. Se află în administrarea guvernului din Ceara și este gazda echipelor Ceara Sporting Club și Fortaleza Esporte Clube. Numele oficial este dedicat memoriei guvernatorului statului, aflat în funcție între 12 septembrie 1966 și 15 martie 1971. Stadionul a fost inaugurat la 11 noiembrie 1973, la meciul dintre Ceara și Fortaleza. Inițial, capacitatea sa era de 70.000 de locuri, pentru ca în anii '80, aceasta să fie mărită la 118.000, cu prilejul unui meci între reprezentativa țării gazdă și cea a Uruguayului. În 2002, stadionului i s-a adăugat acoperiș, iar din 2011 până la 16 decembrie 2012, a beneficiat de noi lucrări de modernizare. Arena Castelao, care are acum o capacitate de 67.037 locuri, va găzdui șase meciuri în cadrul Campionatului Mondial: Uruguay — Costa Rica (Grupa D); Brazilia — Mexic (Grupa A); Germania — Ghana (Grupa G); Grecia — Cote d'Ivoire (Grupa C), un meci din optimi dintre câștigătoarea Grupei B și a doua clasată în Grupa A, precum și un meci din sferturile de finală.
AGERPRES (Documentare — autor: Horia Plugaru, editor: Mihai ȚeneaMineirao (Estádio Governador Magalhăes Pinto) din Belo Horizonte
Stadionul Maracana
Foto: (c) Sergio Moraes / REUTERS
Foto: (c) Sergio Moraes / REUTERS
Stadionul Maracana se află în Rio de Janeiro, este proprietate guvernamentală și se află în vecinătatea râului cu același nume. A fost inaugurat cu prilejul Cupei Mondiale din 1950, echipa țării gazdă pierzând atunci finala cu 1-2 în fața Uruguayului. Deși la amintita finală, numărul de plătitori de bilete a fost de 199.854, capacitatea sa obișnuită este de 78.838 locuri, fiind cel mai mare stadion din Brazilia și din întreaga Americă de Sud. În 2007, a fost principala locație a Jocurilor Pan Americane. A fost parțial recondiționat în vederea desfășurării Cupei Confederațiilor din 2013, tot aici urmând să aibă loc ceremoniile de închidere și deschidere ale Olimpiadei de vară din 2016. Este folosit, cu precădere, pentru derby-uri între echipele de club braziliene, precum Botafogo, Flamengo, Fluminese și Vasco da Gama. Pe lângă marea finală a Campionatului Mondial de fotbal 2014, care se va disputa la data de 13 iulie, Maracana va mai găzdui meciurile: Argentina — Bosnia-Herțegovina (Grupa F); Spania — Chile (Grupa B); Belgia — Rusia (Grupa H); Ecuador — Franța (Grupa E); un meci din optimi dintre câștigătoarea Grupei C și a doua clasată în Grupa D, precum și un meci din sferturile de finală.
Arena Fonte Nova, numită și Itaipava Arena Fonte Nova sau Complexo Esportivo Cultural Professor Octávio Mangabeira, se află în Salvador, Bahia. Capacitatea sa maximă este de 55.000 de locuri. A fost construit pe locul vechiului Estadio Fonte Nova. Inaugurarea sa a avut loc la 7 aprilie 2013, cu un meci între Vitoria și Bahia. O porțiune a acoperișului s-a prăbușit la 27 mai 2013, în urma unei ploi torențiale. Stadionul va găzdui și câteva meciuri de fotbal în cadrul Olimpiadei de vară din 2016. În cadrul Mondialului 2014, pe Fonte Nova se vor disputa meciurile: Spania — Olanda (Grupa B); Germania — Portugalia (Grupa G); Elveția — Franța (Grupa E); Bosnia-Herțegovina — Iran (Grupa F); un meci din optimi între câștigătoarea Grupei H și a doua clasată în Grupa G, precum și un meci din sferturile de finală.
Stadionul Nacional Mané Garrincha face parte din Complexul Ayrton Senna Multisport din Brasilia și a fost ridicat în 1974. Are 72.788 locuri și este denumit după faimosul fotbalist brazilian, campion mondial cu reprezentativa țării sale în 1958 și 1962. Arhitectul care l-a conceput a fost Icaro de Castro Mello, dar stadionul a suferit modificări substanțiale în vederea Cupei Confederațiilor și a Campionatului Mondial de fotbal, începând cu 2010. A fost inaugurat la 18 mai 2013, în prezența președintei Braziliei, Dilma Rousseff. Actualul cost al arenei se ridică la 900 milioane de dolari, fiind a doua cea mai scumpă astfel de construcție din lume după stadionul englez Wembley. La Mondialul din 2014 va găzdui șapte meciuri: Elveția — Ecuador (Grupa E); Columbia — Cote d'Ivoire (Grupa C); Camerun — Brazilia (Grupa A); Portugalia — Ghana (Grupa G); un meci din optimi, între câștigătoarea Grupei E și a doua clasată din Grupa F, un meci în sferturile de finală și, la 12 iulie, finala mică a competiției.
Stadionul José Pinheiro Borda, mai cunoscut sub denumirea de Beira-Rio, datorită apropierii de Râul Guaiaba, se află în orașul Porto Alegre, statul Rio Grande do Sul. Oficial, poartă numele unui inginer portughez care a supervizat construcția stadionului dar a decedat înainte de a-l vedea finalizat. A fost inaugurat la 6 aprilie 1969, dar refăcut din temelii pentru Mondialul din iunie 2014. Reinaugurarea a avut loc la 5 aprilie 2014, după aproximativ un an și jumătate de lucru. Evenimentul care a redeschis porțile arenei nu a fost unul sportiv, ci de muzică și teatru. În prezent poate găzdui 51.300 de spectatori pe scaune. Cele cinci meciuri ce se vor disputa aici în luna iunie 2014 sunt: Franța — Honduras (Grupa E); Australia — Olanda (Grupa B); Coreea de Sud (Grupa H); Nigeria — Argentina (Grupa F); un meci din optimi, între câștigătoarea Grupei G și a doua clasată din Grupa H.
Stadionul Itaipava Arena Pernambuco este localizat în suburbiile vestice ale ariei metropolitane Recife, în Sao Lourenco da Mata. A fost construit special pentru a găzdui meciuri din cadrul Campionatului Mondial de fotbal 2014. Lucrările au durat din octombrie 2010 până în mai 2013. A fost inaugurat cu prilejul meciului dintre echipele de club Nautico și portughezii de la Sporting Lisabona. Are o capacitate de 46.000 de locuri. Meciurile găzduite pe Arena Pernambuco la competiția mondială din 2014 sunt: Cote d'Ivoire — Japonia (Grupa C); Italia — Costa Rica (Grupa D); Croația — Mexic (Grupa A); SUA — Germania (Grupa G) și meciul din optimi dintre câștigătoarea Grupei D și a doua clasată din Grupa C.
Mineirao, numit oficial Estádio Governador Magalhaes Pinto, a fost construit în 1965 și este cel mai mare stadion de fotbal din statul Minas Gerais. Se află în nordul orașului Belo Horizonte. A fost folosit și pentru meciuri din cadrul Cupei Confederațiilor 2013 și va găzdui câteva și în cadrul Olimpiadei de vară 2016. Inaugurat în septembrie 1965, după cinci ani de lucru, la un meci dintre Minas Gerais și argentinienii de la River Plate, are o capacitate de 64.000 de locuri, care poate fă mărită până la peste 130.000. Numărul record de spectatori, anume 132.834, s-a înregistrat în 1997, la o dispută între Cruzeiro și Vila Nova. Timp de mulți ani, stadionul a fost gazda echipelor Atletico Mineiro și Cruzeiro, însă prima a decis să-și dispute meciurile de acasă pe Estadio Independencia. În ultimii doi ani, stadionul a fost renovat pentru a corespunde tuturor standardelor FIFA. A fost reinaugurat la 3 februarie 2013, când aici a avut loc un amical între cele două echipe care au împărțit arena. Cele șase meciuri ce se vor disputa aici în cadrul Mondialului 2014 sunt: Columbia — Grecia (Grupa C); Belgia — Algeria (Grupa H); Argentina — Iran (Grupa F); Costa Rica — Anglia (Grupa D); un meci din optimi, între câștigătoarea Grupei A și a doua clasată în Grupa B, și o semifinală.
AGERPRES (Documentare — autor: Horia Plugaru, editor: Mihai Țenea)
Niciun comentariu: