» » » » Lista taxelor şi impozitelor introduse sau majorate de Guvernul Ponta în 2013: de la taxa pe divorţul amiabil, la CAS-ul pe laptele şi ouăle de ţară


Taxa pe divorţul amiabil, impozitul de 16% şi CAS-ul pe laptele, ouăle, mierea şi alte produse ale micilor producători agricoli, coplata la ieşirea din spital sau "taxa" pe haina de blană sau pe iaht reprezintă doar câteva dintre noile biruri impuse de Guvenul Ponta în acest an.
Pe lângă acestea, alte taxe deja existente au fost majorate, precum impozitele şi taxele locale.
Pentru a le impune, Guvernele Ponta I şi II au modificat Codul Fiscal de 14 ori, din luna mai 2012 până în prezent, ceea ce ar însemna în medie o dată pe lună. Majoritatea modificărilor au fost făcute în sensul creşterii taxelor şi impozitelor, cu excepţia celei care a vizat scăderea TVA la pâine. Vizate au fost mai multe categorii de contribuabili, începând de la micii fermieri, până la posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc.
Ca urmare, în Codul Fiscal au fost introduse mai multe tipuri de taxe şi impozite, de la taxa pe monopolurile naturale, până la accize mai mari regăsite în preţul berii.
  Numai în 2013, au fost publicate în Monitorul Oficial mai multe ordonanţe şi legi de modificare a Codului Fiscal, între care ordonanţele 8 şi 16, legile 127 şi 168. Unele actel normative introduc noi taxe, altele le majorează pe cele existente deja.
  Nici divorţul amiabil nu mai este gratuit începând din acest an. În goana după bani, Guvernul Ponta a introdus o taxă pe divorţul administrativ. Astfel că Legea 127/2013 privind aprobarea OUG nr. 121/2011 stabileşte o taxă de 500 de lei pentru cuplurile care decid să se despartă pe cale amiabilă prin intermediul ofiţerului stării civile. Taxa se va plăti la primărie. Numai la Primăria Sectorului 1, în primele şase luni ale acestui an aproape 60 de cupluri au divorţat la Direcţia Generală de Stare Civilă şi Evidenţă a Persoanei Sector 1.
"Nerealizare semnificativă" la capitolul venituri bugetare
Noile taxe şi majorarea altora existente se explică prin “foamea de bani” de la bugetul de stat, sunt de părere consultanţii fiscali contactaţi de gândul.
  Datele Consiliului Fiscal arată că execuţia veniturilor bugetare în primele 6 luni ale acestui an ale anului arată "o nerealizare semnificativă", de peste 6,5 miliarde lei faţă de programul aferent primului semestru (doar 93,7% realizare faţă de program). “Cele mai mari nerealizări de venituri faţă de program au fost înregistrate în cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) şi veniturilor nefiscale (-467 milioane lei)”, se menţionează într-o analiză realizată de Consiliul Fiscal.
  “Deja în acest an sunt cel puţin trei ordonanţe importante de modificare a legislatţei fiscale. Unele modificări publicate in acest an au fost deja modificate din nou", a declarat pentru gândul avocatul Gabriel Biriş.
DETALII IN...

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO