» » Ministerul Sanatatii nu poate finanta Spitalul Municipal Bacau



Aflat in vizita in Bacau, ministrul Sanatatii - dr. Vasile Cepoi - a atras atentia ca fara un sprijin financiar consistent, Spitalul Municipal risca sa se degradeze semnificativ peste iarna. Oficialul guvernamental a recunoscut, pe de alta parte, ca ministerul de resort nu se poate implica in sustinerea materiala a santierului, Spitalul Municipal fiind o investitie asumata - in intregime - de Primaria Bacau


Spitalul Municipal risca sa se degradeze sau sa inghita sume mari pentru conservare. Acest semnal de alarma apartine ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi, care s-a aflat in Bacau pentru o intâlnire cu presa si cu factori de decizie din administratie si sistemul sanitar local. La conferinta de presa care a urmat verificarii din teren, ministrul a semnalat pericolul in care se afla aceasta investitie. Spitalul, al carui proiect a fost initiat de Ministerul Sanatatii, a ajuns sa fie preluat de Consiliul Local Bacau, iar construirea lui a grevat bugetul local. „Spitalul mai are nevoie de sprijin financiar, redus comparativ cu costul intregii investitii, dar fara de care acest obiectiv ar risca ori sa se degradeze, ori sa aiba costuri de conservare peste iarna foarte mari”, a precizat ministrul Cepoi. El a mai declarat ca trebuie gasite solutii pentru a scoate spitalul din impas, dar a precizat si ca situatia economica a tarii este dificila. De altfel, in sprijinirea Spitalului Municipal Bacau mai exista un impediment: investitia apartine administratiei locale, ceea ce ingreuneaza alocarea de fonduri de la bugetul de stat. Aceasta inseamna ca investitia ar putea fi finalizata in toamna acestui an, dar ca exista riscul ca spitalul sa nu-si deschida usile pentru pacienti. Ministrul a adus in discutie si structura spitalului nou. Organizarea sa ar putea suferi din nou modificari, pentru ca specialitatile sa vina in completarea celor deja existente la nivelul municipiului Bacau. „Fiind un spital cu 300 de paturi, structura lui trebuie gândita in asa fel incât sa fie complementara celor care exista deja in judet, nu sa ajungem sa alergam cu un pacient dintr-o parte in alta”, a conchis ministrul Cepoi.

Le-ar mai trebui 100 milioane lei

Conform cifrelor oficiale avansate de municipalitatea bacauana, lucrarile de finalizare a Spitalului Municipal ar mai necesita aproximativ 100 de milioane lei. Suma este considerabila, mai ales ca este sustinut, exclusiv, cu bani din bugetul local. Edilii Bacaului au incercat in prima jumatate a lui 2012 sa contracteze un imprumut bancar pentru finantarea a 60 la suta din necesarul de 100 milioane, insa procedura a fost anulata in SEAP din cauza lipsei unor oferte de creditare din partea bancilor. Asa se face ca intregul proiect bate acum pasul pe loc, desi primarul Romeo Stavarache anuntase inca de la finele anului trecut ca 2012 va fi anul „lansarii la apa” a Spitalului Municipal. Desi departe de finalizare, unitatea medicala a facut obiectul unei intense mediatizari pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Doru Jipa, Gada Healthcare Group:
„Contractul de achizitie de echipamente medicale este confidential”

Un subiect aparte in economia proiectului de construire a Spitalului Municipal il constituie achizitia de aparatura, tehnica si echipamente medicale. Contractul de construire atribuit, in urma cu aproape 5 ani, consortiului de societati ICCO - Philips - Integrine viza inclusiv dotarea viitorului spital cu aparatura medicala. Potrivit anuntului de atribuire consortiul care a câstigat contractul trebuia sa se ocupe de “proiectarea, executia si dotarea cu utilaje, echipamente tehnologice si echipamente tehnico-medicale pentru obiectivul de investitii «Spitalul Municipal Bacau»” (sic!). Intre timp, Primaria Bacau a demarat o noua procedura de achizitii publice vizând dotarea spitalului cu echipament tehnico-medical in valoare de 2 milioane de euro.
Reprezentanii furnizorului de aparatura medicala Radius Med (care alaturi de Integrine fac parte din grupul Gada Healthcare) au precizat ca nu pot face public contractul privind dotarea Spitalului Municipal cu aparatura medicala. Directorul tehnic Doru Jipa a remis cotidianului Desteptarea un raspuns din care reiese ca intelegerea dintre Radius Med (Gada Healthcare) si Primaria Bacau ar contine mai multe clauze de confidentialitate. “Având in vedere clauzele de confidentialitate ale contractului referitor la “Obiectivul de investitii Spital Municipal de Urgenta Bacau” nu va pot raspunde punctual la cele 3 intrebari transmise. Speram ca acest lucru nu va fi interpretat ca o restricttionarea a accesului la informatii pentru cetatenii orasului Bacau si veti intelege ca nu pot fi incalcate unilateral clauzele contractuale”, se arata in raspunsul transmis Desteptarii de Jipa.
Doina Mincu
Lucian Bogdanel

DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO